Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

120gb czy wystarczy na widnowsa i 1 grę ?

xXInvictumXx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

mógłby mi ktoś powiedzieć ile zajmuje windows 10 ?

Mam zamiar kupić dysk ssd i się właśnie zastanawiam czy wystaryczy mi 120gb (na system i 1 grę typu wiedzmin 3, gta) 

oprócz tego jako magazyn miałbym mój obecny dysk Seagate Barracuda 500GB

4875_blue.png  [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Windows zajmuje tyle ile potrzeba , jak masz to wystarczy sprawdzić i policzyć zawartość katalogów,   może 20 ale i równie dobrze 80 Gb

Trochę bez sensu pytanie, 620 Gb dostępnych a ty sie pytasz czy wystarczy.   Nie wystarczy to kupisz dysk 1 T albo 2 T , stać cie skoro masz mieć SSD 

Policz ile zajmie gra to się dowiesz, znaczenia kompletnie nie ma gdzie się znajdzie gra czy na ssd czy hdd. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@ Ktosiu 

chyba trochę nie zrozumiałeś pytania

Zapytałem czy 120 gb wystarczy na system i na jakąś większą grę typu wiedźmin bądź gta powiedzmy 50-60gb 

i teraz zastanawiam się czy jednak wszystko się pomieści, tak jak napisałeś system może zajmować 20 ale i również 80 

Właśnie dlatego zadałem to pytanie, żeby dowiedzieć się czy jest to jednak bardziej 20 czy 80 gb :)

Może jeszcze w woli ścisłości nie posiadam windows 10 obecnie, a co do tego czy stać mnie czy nie,  dysk 500gb po prostu tragicznie działa (jego szybkość nie jest zadowalająca dla mnie) dlatego służyłby jedynie jako magazyn mniej używanych plików typu dokumenty tekstowe, zdjęcia, muzyka więc chce kupić możliwie najtańszy a co za tym idzie najmniej pojemy dysk ssd (na system i jakąś grę)

4875_blue.png  [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

@ Ktosiu 

chyba trochę nie zrozumiałeś pytania

Zapytałem czy 120 gb wystarczy na system i na jakąś większą grę typu wiedźmin bądź gta powiedzmy 50-60gb 

i teraz zastanawiam się czy jednak wszystko się pomieści, tak jak napisałeś system może zajmować 20 ale i również 80 

Właśnie dlatego zadałem to pytanie, żeby dowiedzieć się czy jest to jednak bardziej 20 czy 80 gb :)

Może jeszcze w woli ścisłości nie posiadam windows 10 obecnie, a co do tego czy stać mnie czy nie,  dysk 500gb po prostu tragicznie działa (jego szybkość nie jest zadowalająca dla mnie) dlatego służyłby jedynie jako magazyn mniej używanych plików typu dokumenty tekstowe, zdjęcia, muzyka więc chce kupić możliwie najtańszy a co za tym idzie najmniej pojemy dysk ssd (na system i jakąś grę)

Mam Windows 10 i czysty zajmuje około 20GB. Jak chcesz na dysku SSD instalować gry to od razu bierz dysk 240GB, a nie 120.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

U mnie Windows 10 PRO po roku ma 17 gb, nic nie robię specjalnie przy systemie poza czyszczeniem temp, nie mam zainstalowanego niczego dodatkowo poza tym co system sobie instaluje.

Reszta katalogów i katalog użytkowników ok 15 gb, jak widać z czasem to też zwiększa swoją zawartość. Np Chrome potrafi nawet zając ok 1 do 3 Gb. 

Z zajętością miejsca trzeba uważać, 20 Gb na system to podstawa + 20 na kopie którą robi aktualizacja +  swap 4 Gb + hiberfile 4 Gb + śmieci i programy w innych katalogach. 

Instalacja na SSD wcale nie przyspieszy gry, może tylko wstępnie ładowanie gry, efektem jest tylko 2-3 s szybciej ładująca się gra, reszta działa identycznie jak z HDD.

Bezsensem jak pisałem jest instalacja gier na SSD mając dodatkowy dysk. Ogólnie dysk jest szybszy i system przy okazji  jeśli tylko sam jest na dysku, głownie z powodu dużej ilości małych plików z których korzysta system ok 100 000 plików z czego może 1/4 jest używana na bieżąco , reszta czasami albo wcale jak nie korzysta sie z możliwości systemu.  

Dla gry nie ma znaczenia gdzie jest.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

U mnie Windows 10 PRO po roku ma 17 gb, nic nie robię specjalnie przy systemie poza czyszczeniem temp, nie mam zainstalowanego niczego dodatkowo poza tym co system sobie instaluje.

Reszta katalogów i katalog użytkowników ok 15 gb, jak widać z czasem to też zwiększa swoją zawartość. Np Chrome potrafi nawet zając ok 1 do 3 Gb. 

Z zajętością miejsca trzeba uważać, 20 Gb na system to podstawa + 20 na kopie którą robi aktualizacja +  swap 4 Gb + hiberfile 4 Gb + śmieci i programy w innych katalogach. 

Instalacja na SSD wcale nie przyspieszy gry, może tylko wstępnie ładowanie gry, efektem jest tylko 2-3 s szybciej ładująca się gra, reszta działa identycznie jak z HDD.

Bezsensem jak pisałem jest instalacja gier na SSD mając dodatkowy dysk. Ogólnie dysk jest szybszy i system przy okazji  jeśli tylko sam jest na dysku, głownie z powodu dużej ilości małych plików z których korzysta system ok 100 000 plików z czego może 1/4 jest używana na bieżąco , reszta czasami albo wcale jak nie korzysta sie z możliwości systemu.  

Dla gry nie ma znaczenia gdzie jest.

Nie zawsze tak jest. Fakt, są gry gdzie nie warto instalować gry na SSD np. GTA V, ale dla przykładu Wiedźmin 3 ładuje się długo na HDD, a na SSD po chwili można już grać. Byłbym skłonny nawet rzec, że SSD przyspiesza ładowanie tej gry 3-4 razy.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...