Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bad sectory na dysku

dzejQ97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, miałem problem z instalowaniem gier (błędy bibliotek unarc.dll i isdone.dll), błedy urządzenia we/wy przy kopiowaniu plików itd. Znalazłem informacje zeby przeskanować dysk HDTune i tak zrobiłem, jeszcze do konca nie przeskanowało a już wykryło dużo błędów (dorzucam screen).

Laptop Acer e1-571g 8gb ram (ram też sprawdzałem bo spotkałem informacje ze biblioteki mogły być ładowanie do niestabilnej kości, uruchamiałem pojedynczo kazdą z kości po 4gb i wszystko było tak samo jak na obu). dysk firmy nieznanej, później rozkręce i edytuje post.

K05vmoI.png

Moje pytanie brzmi, czy ten dysk można jeszcze naprawić czy szykować się na kupno nowego? (laptop już dawno bez gwarancji więc moge sobie grzebać :D)

@Edit

sorki, zauwazylem ze w złym dziale, jak można to proszę przenieść

Opublikowano

Kup nowy, szkoda tracić kilka dni na reanimacji by sie zrypał znowu po kilku dniach.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ciężko cokolwiek zrobić z takim dyskiem. Miałam podobnie - bad sektory, dysk zaczął działać wolniej. Przenieś jak najszybciej najważniejsze dane i kup nowy dysk - tym nie ma co się bawić.

6770714055827651007269.jpeg
Opublikowano

dzięki za rady :D rozważam opcje wymiany tego dysku na dysk sshd 1tb, czy warto i czy różnica w działaniu będzie widoczna?

Opublikowano

W sumie to to samo będzie z większym cache tylko  dla systemu. Jak byś miał miejsce najlepiej kupić SSD 120 i drugi dysk HDD albo jak wolisz  SSHD ( jako dodatkowy dysk bez systemu jest tak samo wydajny jak zwykły dysk ) 

Nie kupuj dysku z mniejszą prędkością niż 7200 obrotów/min. Mało ważne że w testach 5200 obr/min będzie szatan kiedy i tak będzie mniej wydajny na systemie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...