Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet przez kabel - na routerze jest, ale na laptopie brak

Luisito

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mieszkam w Poznaniu i mam internet z firmy East West. Mam router i wifi normalnie działa jednak czasami jest problem z pingiem dlatego chciałem zagrać podłączając kabel od internetu bezpośrednio do laptopa. Niestety mój komputer oraz kolegi po podłączeniu nie pokazuje żadnej sieci, próbowałem także to zrobić przez drugi kabel, żeby wykluczyć uszkodzenie kabla, także to nic nie dało. Miał już ktoś taki problem? Pisałem tam do serwisu, ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi i w środę jak nie uda mi sie tego rozwiązać będę musiał się udać do serwisu, chociaż wolałbym to zrobić samemu szybciej.

Opublikowano

Najprawdopodobniej masz jakąś formę autoryzacji - adres MAC - routera w tym przypadku - lub PPPOE, stąd bez konf. na laptopie nie będziesz miał up'linku

Opublikowano

Kabel podłącza się do routera i wtedy bez problemu masz połączenie. 

Jeśli chcesz bezpośrednio się podpiąć to albo kontakt z operatorem i zarejestrowanie nowego MAC ( komutera ) trwa kilka sekund i działa net.

Jako opcję trzeba wpisać tylko dane do połączenia sieciowego karty sieciowej w kompie na jakie łączy się router z serwerami ( IP, maska, brama i DNS ) , MAC kompa można zmienić też w kilka sekund na MAC routera 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To się połącz, powinno się wszystko samo ustawić. Domyślnie większość routerów zawsze działał prze LAN ( kabel ) i nie ma potrzeby nic ustawiać. Połączenie, protokół ipv4 powinien być ustawiony na automat.  

3.jpg

Opublikowano

Chciałem podłączyć się z routera do laptopa przez kabel, może się źle wyraziłem.

Zobacz czy nie masz wyłączonej karty sieciowej w ustawieniach . Byłem światkiem u kolegi kupił nowego kompa i też Wi Fi działało ale przez kabel brak reakcji A w ustawieniach karta była wyłączona Możliwe że to też jest problemem 

Mój komputer:

CPU: I7 6700K, Płyta: MSI Z170A GAMING PRO CARBON , GPUMSI  GeForce GTX 1080 GAMING 8 GB  GDDR5x , PSU: SilentiumPC Supremo M2 GOLD  550W,

SSD: GOODRAM Iridium Pro 240GB, HDD: Seagate 2 TB  , Obudowa:: Sharkoon DG7000-G RAM:  2x Corsair Vengeance  LED DDR4  16 GB  3200 Mhz  CL16 Red 

Opublikowano

Wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz kartę, do tego odinstalowałem i zainstalowałem jeszcze raz sterownik i zrobiłem krok do przodu, połączyło mnie z internetem jednak jest jeszcze w dalszym ciągu problem. Połączenie jest ale nie ma internetu.

Dobra już naprawione! wszedłem w ustawienia karty sieciowej i w protokół internetowy, w jednej wersji nie wiem czemu pojawiło się inne IP, zmieniłem na automatyczne i działa.
Ogólnie dziwna sytuacja bo u kumpla ten net wcześniej też nie chodził i to na dwóch kablach, nie wiem czy to taki pech, że on też coś miał z komputerem chociaż miesiąc temu używał w innym mieszkaniu internet z kabla czy może moja wiadomość do serwisu zadziałała i musieli coś odblokować. Mimo wszystko dzięki za pomoc, może teraz będzie mniejszy problem z pingiem, pozdrawiam.

post-1475987-0-58762400-1482925224_thumb.png

post-1475987-0-00859600-1482925230_thumb.png

Opublikowano

Operator sieci zablokował Ci porty  :v Też tak kiedyś miałem ;p musisz do nich zadzwonić ;x

// Jeśli się na czymś nie znamy to się nie wypowiadamy.

giphy1221.gif

Opublikowano

Ale pieprzysz bzdury, nie masz w zanadrzu większych ?  Co za operator daje internet i od t=razu g blokuje, to po cholerę brać taki internet jak nie działa ! 

Jest niewłaściwa konfiguracja karty sieciowej albo routera. Jak ustawi to będzie działało jak należy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...