Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer za 3500zł - proszę o pomoc w złożeniu

ProNone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? - 3500zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) - tydzień około 
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? brak
Do czego ma służyć komputer? - Jeśli chodzi o gry to będzie najczęściej grana FIFA , wiadomo że jak mnie najdzie np na jakąś inną to sobie zagram. Żeby weszły jakieś w miarę fajne gry. 
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Monitor może być poza tym budżetem 3500 ale żeby był to jakiś najtańszy bo nie mam za bardzo budżetu już chyba że zmieściie go w tym budżecie 3500.
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Raczej nie
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Chodzi mi o internet bo mam pokoj na dole a router jest na gorze i nie mam jak przeciągnąć kabla na dół. I teraz czy jest możliwość kupienia jakiejś anteny wifi czy coś w tym stylu.

32325.jpg

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? - 3500zł

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) - tydzień około 

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? brak

Do czego ma służyć komputer? - Jeśli chodzi o gry to będzie najczęściej grana FIFA , wiadomo że jak mnie najdzie np na jakąś inną to sobie zagram. Żeby weszły jakieś w miarę fajne gry. 

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Monitor może być poza tym budżetem 3500 ale żeby był to jakiś najtańszy bo nie mam za bardzo budżetu już chyba że zmieściie go w tym budżecie 3500.

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Raczej nie

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Chodzi mi o internet bo mam pokoj na dole a router jest na gorze i nie mam jak przeciągnąć kabla na dół. I teraz czy jest możliwość kupienia jakiejś anteny wifi czy coś w tym stylu.

https://www.morele.net/inventory/info/Ju22Gh/

co do anteny nie znam się na tym wiec ci nie podam jaką

monitor 

https://www.morele.net/monitor-aoc-i2269vwm-579266/

miałem takiego i kolory odświerzanie było świetne ale wiadomo 21.5  60hz już nie starcza :D 

Pomogłem ?? like

Opublikowano

Co do twojego drugiego problemu, dotyczącego internetu, wystarczy tzw. zwiększenie zasięgu, są na to domowe, tanie sposoby (nie testowałem), ale są również te bardziej sprawdzone: 1. Tak jak sam podejrzewałeś najtańsza opcja, to wymiany anten w routerze, o ile są demontowane, dlatego zapytam, jaki to router i czy jest to dawany wszystkim tp-link (Wybacz, jestem odrobinę zrażony do tej firmy). Jeżeli jest taka opcja to wymiana anten w routerze. Tylko pamiętaj w tym przypadku o częstotliwościach obsługiwanych przez router, zakupując antenę, tylko może nie być to duży przyrost zasięgu w twoim wypadku, o tym musisz pamiętać. Drugim sposobem będzie wzmacniacz sieci, ostatnim, jaki mi przychodzi do głowy to dwa routery w trybie mostu.

Jeżeli masz jakieś wątpliwości, odnośnie tego pisz, chętnie odpowiem :)

Opublikowano

ale zasięg wifi w pokoju jakiś tam mam ale przecież w komputerze nie ma wifi jak w laptopie i właśnie chciałbym kupić jakąś antenę czy coś do komputera żeby w komputerze łapał internet przez wifi

32325.jpg

Opublikowano

A widzisz, czyli ja po prostu źle zrozumiałem pytanie. Czyli chodzi ci zapewne o kupienie zewnętrznej karty sieciowej, żeby łapać ten sygnał wi-fi

Jest kilka rozwiązań: standardowe karty sieciowe z antenką, jak: TP-LINK TL-WN722N, a jeżeli mały rozmiar to może być też karta sieciowa nano.

Z droższych rozwiązań: TP-LINK TL-WN881ND/TP-LINK TL-WDN4800

Z ciekawości, jaki to router, pytam bo w zależności może występować problem z zasięgiem.

*Ciekawostka jak zakupisz jedną ze starszych tp-linków to na płytce jedyne sterowniki obsługiwane to będą te do windows 7, ale spokojnie sterowniki pobierzesz na stronie producenta do Windows 8, kompatybilne z Win 10.

Opublikowano

Czyli rozumiem, że jakiegoś konkretu nie otrzymam, co do modelu, albo chociaż oferty z plusa, jaką masz wybraną? W zasadzie wystarczy mi sama oferta, bo na stronie operatora jest tylko kilka typów routerów mobilnych LTE, myślę, że uda mi się określić, który to router po konkretnym pakiecie, chyba że był on indywidualna dla klienta, za okres trwania umowy etc.

Opublikowano

Zestaw Domowego Internetu LTE ODU/IDU-100

Jeszcze mam takie pytanie moze bedziecie wiedziec

Kiedy jestem polaczony do wifi na telefonach to kiedy zablokuje telefon to wifi sie rozlacza nie wiecie dlaczego ? strasznie to wkurzające 

32325.jpg

Opublikowano

Grafikę możesz zmienic w tym zestawie na tą: https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1060-jetstream-6gb-gddr5-192-bit-dvi-hdmi-3xdp-box-ne51060015j9j-998793/

W testach wypadła minimalnie lepiej, oraz ma wydajniejszy układ chłodzenia, więc możesz ją bardziej podkręcić ;)

Ogólnie też mam ODU-IDU i działa spoko. Jeżeli jest to kwestia jednego piętra, czy coś to wystarczy zwykłą nano karta wifi. 

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Kiedy jestem polaczony do wifi na telefonach to kiedy zablokuje telefon to wifi sie rozlacza nie wiecie dlaczego ? strasznie to wkurzające

Jak to naprawić

32325.jpg

Opublikowano

Pierwsze co to może być to tryb oszczędzania energii, bardzo prawdopodobne jest też, że w ustawieniach telefonu przy zakładce wifi, zależnie od telefonu i systemu na nim wgranym powinno być coś takiego: Wi-Fi - zaawansowane "Utrzymuj połączenie Wi-Fi w trybie uśpienie" W moim przypadku są trzy rubryki: Tak, zawsze, Tylko gdy podłączony i Nigdy (zwiększa wykorzystanie danych), jeżeli dalej to nie będzie to, to coś się jeszcze wymyśli :)

*Możliwe jest też tak, że nie będzie działać przy opcji "tak, zawsze" wtedy należy spróbować "Tylko, gdy podłączony"

Jeżeli nie ma czegoś takiego, albo żadna z opcji nie działa, to napisz, jaki masz telefon, a jakoś się sprawę rozwiąże.

Opublikowano

No i widzisz, to zmienia postać rzeczy, z tego, co mi wiadomo, to automatycznie przełącza sobie, w zależności na 3G, rozłącza wifi, lub pobiera przez pakiet operatora po zablokowaniu ekranu, mam stare informacje, bo kilkuletnie, więc pewnie lepiej doradzi ci ktoś posiadający iphone, ja mogę powiedzieć jedynie, że wcześniej do tego istniały takie aplikacje, jak: Insomnia, KeepAwake. Nie wiem, czy dalej są wspierane, ale warto zobaczyć. Nie jestem w stanie sprawdzić opcji telefonu z tego powodu, że go nie posiadam, więc to, co tu piszę jest tylko sugestią, co może, ale nie musi działać.

Na cydii insomnia powinna być kompatybilna z iOS 5,6,7.

*Jeżeli powyższa treść łamie regulamin, a wprowadzone modyfikację przez aplikację na platformie cydii uważane są za szkodliwe, lub niezgodne z zasadami niniejszego forum, to proszę o usunięcie przez administrację postu związanego z tym właśnie procederem. Dziękuję.

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...