Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System operacyjny do zestawu

MrWinex66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Zamierzam kupić nowy komputer i zastanawiam się nad systemem do niego. (zestaw wstępnie prezentuje się tak: https://www.morele.net/inventory/info/mMAr4e/ )
Komputer ma służyć przede wszystkim do programowania oraz do gier ( np. CS:GO, ETS2, Simsy, Minecraft, Age of empires, The Division czy Rainbow Six, oraz do nieco starszych). Zastanawiałem się też nad nagrywaniem albo streamowaniem, ale przede wszystkim ma być do programowania i do gier.
Cóż… Do niedawna stawiałem tylko na siódemkę, ale ostatnio zacząłem przestawiać się na dziesiątkę.
W sumie siódemka jest już dla mnie trochę starsza (w porównaniu z 10 albo chociaż 8), i mam wrażenie że MS próbuje ją nieco skiepścić, i to są dla mnie główne minusy tego systemu. Natomiast plusem jest to że prawie wszystkie programy na niej pójdą, czego o nowszych windozach powiedzieć nie do końca mogę.
Ósemka którą mimo wszystko polubiłem jest jak dla mnie dosyć wydajna i szybka, z kafelek generalnie nie korzystam i miałem wgrany program na klasyczne menu i przycisk start, ale za to była trochę niestabilna (przynajmniej u mnie), miała problemy z otwieraniem niektórych programów (była to mała ilość ale jednak), i z tego co wiem to MS już nie wydaje do niej wsparcia.
8.1 w sumie też jest niezłe, ale nie wiem, czy gdybym chciał wgrac program na klasyczny przycisk (i menu) start to czy bym nie miał na raz na pasku zadań dwóch przyciskow start (windowsowego oraz tego wgranego)
Dziesiątkę w sumie polubiłem, na te szpiegowanie i tak dalej już przymykam oko bo mam wrażenie że i tak o mnie już sporo wie Google, Facebook, więc na dobrą sprawę nie robi to dla mnie już większej różnicy (chociaż powinno…). Przede wszystkim są aktualizacje, system jest wspierany, sterowniki i tak dalej, ale boję się że część programów (głównie starszych) nie pójdzie – patrzę tutaj głównie pod programowanie – część programów może być starsza albo po prostu nie będzie wspierała dziesiątki ale i tak będzie potrzebna…

Jak doradzacie? :) Dodatkowo poprosiłbym o jakieś linki do zaufanych sklepów, gdzie jakoś taniej niż na np. morelach można kupić system :) Patrzę głównie na wersje BOXowe (chyba że to będzie siódemka, to już wtedy chyba się nie będzie do końca opłacało brać BOXa, ale zobaczymy).

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc i za to że komuś chciało się to przeczytać :)

Wesołych Świąt! :)<3

Mam nadzieję że temat piszę w dobrym dziale, jeśli nie to przepraszam.

Opublikowano

Aktualnie tylko Windows 10. MS zapowiedział już do kiedy będzie wspierana 7 i 8.1 . Poza tym - tylko Windows 10 wspiera DX12, które zaczyna być coraz bardziej stosowane w grach. Tutaj masz na morele:

https://www.morele.net/system-operacyjny-microsoft-windows-10-home-pl-32-64-bit-box-766584/

Cen niższych raczej nie znajdziesz. 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Aktualnie tylko Windows 10. MS zapowiedział już do kiedy będzie wspierana 7 i 8.1 . Poza tym - tylko Windows 10 wspiera DX12, które zaczyna być coraz bardziej stosowane w grach. Tutaj masz na morele:

https://www.morele.net/system-operacyjny-microsoft-windows-10-home-pl-32-64-bit-box-766584/

Cen niższych raczej nie znajdziesz. 

Okej, dzięki, ale czy nie miało być tak że W7 będzie wspierany do 2019, a W8.1 do 2021 albo 2023? (zawsze to trochę czasu)

Opublikowano

Ale co ci da że będzie tak długo wspierał kiedy już za darmo nie uaktualnisz a każda nowsza wersja Windows od w10 będzie tylko uaktualniana pewnie z w10 tylko. 

Jak wyżej ci napisano, DX12. Zaczniesz grać w nowe gry to będziesz i tak musiał mieć w10 bo inne systemy nie będą miały. 

To że Microsoft będzie wspierał systemy nie znaczy wcale że producenci kart graficznych czy innego sprzętu będą chcieli wspierać owymi sterownikami sprzęt pod inny system niż w10. 

Już można spotkać sprzęt albo urządzenia do komputera np laptopy, karty dźwiękowe, słuchawki , głośniki itp  które nie są kompatybilne z w7 czasami nawet z w8.1. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...