Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

EDC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Co myślicie o czymś takim jak "EDC"? Przed chwilą jeszcze nie miałem pojęcia co to jest ale przyznam szczerze, że mnie to zainteresowało. Są to po prostu gadżety, które codziennie ma się przy sobie. Noże, zapalniczki, latarki, scyzoryki, multitoole i wiele innych rzeczy. Co myślicie o używaniu czegoś takiego codziennie? Nóż/multitool w kieszeni naszych spodni za każdym razem gdy mamy je na sobie. 

Znalazłem jeszcze coś takiego:

https://www.militaria.pl/leatherman/multitool_leatherman_tread_black_dlc_-_metric_832324_p43403.xml

Też ciekawy bajer ale trochę drogi. A tak w ogóle, to można mieć nóż przy sobie idąc do sklepu? Taki zwykły składany. Ja zastanawiam się nad kupnem jakiś takich bajerów. 

Opublikowano

Chciałbym, żeby było mnie stać na takie małe rzeczy, jak mnie będzie to na pewno sobie skombinuję coś legalnego, nigdy więcej "gdzie są znowu te nożyczki" xD

Można mieć broń w zależności od długości, coś około 14 mm ale to nie pewne info.

Opublikowano

Po co ci te kilka śrubokrętów, kluczy i jakiś kiepski nożyk? W jakich okolicznościach ci się to przyda, bo ja nie widzę zastosowania. Dla mnie to kompletny gniot, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. I jeszcze ta cena... ciekawe kto to kupuje. Jak chcesz żeby dany przedmiot był użyteczny, to wypadało by, żeby był on normalnych rozmiarów.

Opublikowano

Po co ci te kilka śrubokrętów, kluczy i jakiś kiepski nożyk? W jakich okolicznościach ci się to przyda, bo ja nie widzę zastosowania. Dla mnie to kompletny gniot, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. I jeszcze ta cena... ciekawe kto to kupuje. Jak chcesz żeby dany przedmiot był użyteczny, to wypadało by, żeby był on normalnych rozmiarów.

On podał tylko przykład, tamta bransoleta za 1k to dla jakiegoś gadżeciarza który ma za dużo forsy, ale takie multitoole czy mini śrubokręty się w c**j przydają jeśli prowadzisz tryb życia inny niż komputer <-> szkoła, po za tym jak kupisz coś lepszego to i jakość wykonania jest dobra, za 15 zł scyzoryki z bazaru się nie liczą, a chodzi o np. Leathermana czy Victorinoxa. Sporo osób używa swiss card od tego drugiego producenta - nawet ludzie do których takie rzeczy z pozoru nie pasują, bo to jest kurewsko praktyczne. 

Sam przy sobie noszę telefon, portfel, klucze od domu, zapalniczkę (zawsze się przydaje), małą latarkę i czasem nóż. 

Opublikowano

On podał tylko przykład, tamta bransoleta za 1k to dla jakiegoś gadżeciarza który ma za dużo forsy, ale takie multitoole czy mini śrubokręty się w c**j przydają jeśli prowadzisz tryb życia inny niż komputer <-> szkoła, po za tym jak kupisz coś lepszego to i jakość wykonania jest dobra, za 15 zł scyzoryki z bazaru się nie liczą, a chodzi o np. Leathermana czy Victorinoxa. Sporo osób używa swiss card od tego drugiego producenta - nawet ludzie do których takie rzeczy z pozoru nie pasują, bo to jest kurewsko praktyczne. 

Sam przy sobie noszę telefon, portfel, klucze od domu, zapalniczkę (zawsze się przydaje), małą latarkę i czasem nóż. 

Nóż jeszcze rozumiem, latarka jest zbędna, jeśli nosisz telefon, a co do śrubokrętów i kluczy, to kompletnie nie widzę w tym zastosowania. Jeśli wiem że będę ich potrzebował, to je biorę, nie ma sensu nosić wszystkiego, bo może ci będzie potrzebne. Z takim rozumowaniem, potrzebna by ci była cała skrzynia narzędzi, bo wszystko może się kiedyś przydać.

Opublikowano

Nóż jeszcze rozumiem, latarka jest zbędna, jeśli nosisz telefon, a co do śrubokrętów i kluczy, to kompletnie nie widzę w tym zastosowania. Jeśli wiem że będę ich potrzebował, to je biorę, nie ma sensu nosić wszystkiego, bo może ci będzie potrzebne. Z takim rozumowaniem, potrzebna by ci była cała skrzynia narzędzi, bo wszystko może się kiedyś przydać.

Ale mała latarka jest bardziej poręczna niż telefon (mówię o takiej małej którą można do kluczy dopiąć), ostatnio nawet mi była potrzebna, telefon zabiera jedną rękę a jak trzeba coś przytrzymać jedną ręką, a drugą coś zamocować to nie ma opcji żeby trzymać pięciocalowy telefon, a małą latarkę nawet między palcami potrzymasz. Po za tym w mulitoolu masz parę rzeczy i nie musisz za sobą targać skrzynki narzędziowej na awaryjne sytuacje. 

Opublikowano

Ja zawsze mam przy sobie nóż motylkowy albo narzędzie wielofunkcjyjne dla malarzy (zdj w spoilerze)

Hyde17in1-new.jpg

Noszę je na wypadek samoobrony ;)

Do to tego drugiego to jest lepsze bo ciężkie, ostre i niepozorne - w końcu uzywam do pracy, zawieruszyło mi się w plecaku czy gdzieś.

Innych tego typu gadżetów nie uznaję - jeżeli wiem, że czegoś będę potrzebował - biorę, ale nie tacham 24/7 dodając sobie tylko balastu.

sygna.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...