Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Formatowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem że to może głupie pytanie, ale jak sformatować kompa??

Ponieważ nazbierało mi się dużo zbędnych rzeczy i nie wiem :(

1329228482-U118767.png

Opublikowano

Wchodzisz do biosu na samym początku włączania kompa klikasz delete lub F12 -> dajesz boot-> dajesz First boot -> i ustawiasz cd rom -> zapisujesz zmiany klikasz f10 i y -> odpalasz kompa od nowa -> klikasz byle jaki klawisz-> odpala się instalator windows-> Po załadowaniu akceptujesz warunki -> usuwasz partycję C/D/E (NA TEJ KTÓREJ MASZ SYSTEM) i tworzysz od nowa->dajesz formatuj-> i reszta leci sama a potem to już masz wszystko opisane :)

1851984472.png

Neostrada 40 Mb/s -,-

Opublikowano

yyy...

Można troszkę jaśniej bo nie bardzo rozumiem jestem Zielony w takich rzeczach xD

Jest może jakiś filmik z opisem krok po kroku... bo ja nie mogę znaleść

@EDIT

Zapomniałem o jeszcze jednym,

czy potrzeba jakąś płytkę np. tą do windowsa??

1329228482-U118767.png

Opublikowano

1. Uruchamiasz komputer

2. Włączasz BIOS klawiszami Delete lub F2

3.(Tutaj nie pomogę za bardzo, bo co inny bios to już co innego) tu musisz włączyć boty czyli Jako "first Bot" ustawiasz CD/DVD. Jako "second bot" ustawiasz Hard Disc. A jako "Third Bot" możesz ustawić obojętnie co, najlepiej Flopy.

4.Wkładasz płytkę i zapisujesz ustawienia, ponownie uruchamiając komputer.

5. Wyskoczy ci napis "Naciśnij dowolny klawisz aby [...]" - Naciskasz "enter"

6.Czekasz, kiedy wyskoczy niebieski ekran naciskasz "Enter"

7. Płytka teraz sprawdzi czy masz jakiś system na komputerze, jeżeli znajdzie to na ciskasz "Esc"

8. Wybierasz partycje na której chcesz zainstalować system ( Zalecana c:\ (Tu zaznaczasz partycje na której masz stary system, chyba że go nie masz, UWAGA! - Wszystkie dane z tej partycji zostaną usunięte, czyli zaleca sie coś ważnego zapisać na innej partycji)) i naciskasz

"Enter"

9. Wybierasz teraz system plików na jaki chcesz sformatować dysk twardy ( Na XP zalecane NTFS (Formatowanie szybkie czy normalne nie robi różnicy, jedyne co się zmienia to prędkość formatowania. jeżeli wybierzesz Szybkie to sformatujesz partycje nawet w ciągu 20 sekund a jak wybierzesz normalne to możesz go formatować nawet aż 1 godzinę, ale to już zależy od wielkości partycji))

10.Czekasz aż sformatuje a następnie znowu czekasz aż skopiuje pliki instalacyjne, uruchamiasz ponownie komputer.

11.Teraz kiedy wyskoczy "Naciśnij dowolny klawisz aby [...]" NIE NACISKASZ NIC!

12. Uruchamia się Wtedy Windows Xp i będzie się instalował.

13. Wyskoczy okienko gdzie bedziesz musiał wpisać nazwisko i organizacje (opcjonalne)

14. Klikasz "dalej"

15. Wpisujesz CD- KEY

16 klikasz Zakończ

17. Następnie do ponownego uruchomienia komputera trzymasz płytke w napędzie, nie wyciągasz jej dopuki się komputer nie uruchomi ponownie, kiedy to zrobi możesz ją spokojnie wyjąć :)

18. Reszta jest tak BANALNIE prosta ze nawet 8-latek by sobie poradził.

19. KONIEC!

Troche się pisało ;)

Potrzebne ci : Płyta z systemem + Cd Key , sterowniki dźwięku - grafiki - płyty głównej :)

1851984472.png

Neostrada 40 Mb/s -,-

Opublikowano

Dzięki wielkie wam za stracone 5 min dla mnie... :rolleyes:

A jaka to płytka bo w jednej reklamówce mam wszystkie płyty i instrukcje np. do monitora,drukarki,głośników itp xD i sie pomieszało :(

1329228482-U118767.png

Opublikowano

Na jednej powinno pisać motherboard na 2 nazwa karty graficznej(najczęściej płyta ma jakiś obrazek z gry na sobie) i 3 może nie być jej jeśli masz kartę dźwiękowa zintegrowaną z płytą główną a na 90% masz B)

1851984472.png

Neostrada 40 Mb/s -,-

Opublikowano

Nie wiem...

To chyba się jednak sam za to nie biorę xD

Jeszcze coś spieprzę i będzie.

Chyba jednak zaniosę go do jakiegoś informatyka albo kolegi :]

Jestem za głupi na takie kombinowanie

Ale i tak dzięki masz duży plusik :D

1329228482-U118767.png

Opublikowano

@up

da sie spieprzyć, ja kiedyś robiłem formata i mi prąd padł akuratnie gdy usuwałem partycje i dysk się spalil....

masz tutaj tutka

http://komputery.katalogi.pl/Instalacja_systemu_Windows_XP-t46168.html

inaczej

Uruchomienie instalacji systemu:

1. Gdy na naszym ekranie pojawi się komunikat "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z tego dysku CD", klikamy dowolny klawisz np. Enter,

2. Następnie naszym oczom ukazuj się okno w którym postawimy nasze pierwsze kroki podczas instalacji. Do wyboru mamy trzy opcje: instalacja systemu, naprawa, Zakończ. Wciskamy klawisz Enter, aby rozpocząć instalację systemu.

3. Pokazuje się umowa licencyjna, aby ją zaakceptować klikamy F8.

4. Jeżeli na naszym dysku jest już system Windows widzimy na ekranie propozycje do jego naprawy. My jednak nie chcemy naprawiać systemu tylko instalować od nowa, więc klikamy na ESC.

5. usuwasz partycje na której masz windows przeważnie jest to dysk c i odnowa ją instalujesz

i jeszcze to

Partycja na której chcemy mieć system, koniecznie musi być sformatowana:

1. Zostajemy poproszeni przez instalator o wybór plików i szybkość formatowania, zaznaczamy "Formatuj partycję stosując system plików Fat", można także NTFS, ale nie polecam, bo później programy starszego typu (dosowe) nie widzą dysku. Potwierdzamy chęć formatowania klawiszem "F" (UWAGA! FORMTOWANIE POWODUJE UTRATĘ WSZYSTKICH DANCYH DOTYCHAS ZAPISANYCH NA DYSKU).

2. Partycja na której instalujemy system nie może mieć mniej niż 2000Mb, zaleca się użycie rozmiaru od 5-10Gb (5000-10000Mb)

3. Na ekranie pojawia się informacja: " Aby kontynuować i sformatować partycję, naciśnij klawisz Enter". Należy wtedy kliknąć na Enter.

4. Druga i następne stworzone przez nas partycje zostają na razie nie sformatowane, później sformatujemy je spod systemu.