Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 10 - zużycie dysku 100%

Nexus™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyczytywanie, przelatywanie stron, próby - wszystko zawiodło. Począwszy od stron, które najbardziej preferowały "jakościowo" i prezentowały się głównie z pomocy, nic nie pomogły. Sprawa wygląda następująco, obecnie bazuję na laptopie Lenovo z procesorem i7 5500, kartą graficzną amd z 4gb, całkowicie laptop posiada 8gb ramu. Z początku wszystko chodziło świetnie, pięknie i w ogóle, po czasie jednak zaczęło się zużycie dysku 100% niemalże z "hostów" oraz rzekomego systemu, który to wszystko ciągnie. Po czasie 5/10 minut wszystko się uspokaja, wraca do normalnego trybu. Automatyczne aktualizacje są wyłączone, działałem zgodnie z tym poradnikiem, jednak nic nie pomogło. Wiecie może co jest przyczyną i jak to naprawić? Dzięki serdecznie za przeczytanie i ewentualną pomoc. =)

PS: zaznaczę, że ostatnio pobrałem sterowniki do AMD Gaming Evolved, od tamtego czasu wszystko zaczęło się rypać. Nic w nich nie grzebałem.

Opublikowano

Jak mamy wiedzieć kiedy niczym nie poparłeś to co napisałeś, nawet nie pokazałeś jak i co obciąża w screenie z menedżera zadań. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

BRbsx4F.png

Wyleciało mi z głowy, zapomniałem.

Jak mamy wiedzieć kiedy niczym nie poparłeś to co napisałeś, nawet nie pokazałeś jak i co obciąża w screenie z menedżera zadań. 

Opublikowano

Masz chyba nie zainstalowane wszystkie sterowniki bo przy tak marnych obciążeniach nie powinno być problemu 

Opublikowano

Masz chyba nie zainstalowane wszystkie sterowniki bo przy tak marnych obciążeniach nie powinno być problemu 

Dzięki, postaram się to zaraz ogarnąć.

Opublikowano

Nie pomogło. Dalej to samo, na starcie zużycie dysku 100%, po kilku minutach spada do normalnego stanu. Czyżby wada fabryczna? Coś polecacie?

Opublikowano

Normalne co jakiś czas i nie jest problemem.  Jak masz dużo RAM ( 8 i więcej  możesz próbować wyłączyć swap albo go ustawić na sztywno ok 3 Gb mini i max wystarczy )

Poczytaj o superfetch i prefetch, dowiesz się czemu tak działa dysk.

Opublikowano

Może i pomoże a może zjebie do końca.   

Wyszła aktualizacja Windows 10 Version Next i część poprawek do normalnych wersji systemu ,  to chyba one są problemem ze zużyciem dysku plus odśnieżanie usług superfetch i prefetch pod nowe wersje oprogramowania. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może to głupie ale... kliknij na klawiaturze Windows + R. Wpisz tam msconfig. Wejdź w usługi i wyłącz wszystkie oprócz oprogramowania Microsoftu i Nvidi/AMD.

GPU: AMD Sapphire HD7770 1GB GDDR5 | CPU: Intel Quad Q6600 @2.4Ghz | RAM: 4GB DDR2 800Mhz | PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W | MOBO: Gigabyte G32M-S2C | Obudowa: Zalman Z3 Plus | Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3 LT

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...