Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie Procesora

pindatoja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc tak, chciałbym podkręcić mój procesor na jakieś wyższe taktowanie aby mieć więcej fpsow w grach. Nie jestem zbyt doświadczony w podkręcaniu więc zgłaszam się tutaj o pomoc

Mój procesor: Inter Quad-Core Xeon E5450 3.0Ghz co prawda jest on procesorem serverowym ale nie najgorzej radzi sobie jak na tę cenę czyli około 200zł używane bo za tyle go kupiłem i osiąga przy maksymalnym obciążeniu tylko 53/54 stopnie

Płyta głowna: 4Core1600Twind-P35d 

Zasilacz ma dużą moc i napewno sobie poradzi:)

Więc tak od czego powinienem zacząć gdzie podkręcać co ile i jak, w jakich programach gdzie to sprawdzać po prostu podstawy i czy może np mi sie coś spalić na płycie głównej

Na razie początkowo chciałem sobie przetestować i w BIOSIE podkręciłem go do 3.43  GHz i sprawdzałem w occt i chodził stabilnie tak jak mówiłem 53/54 stopnie na obciążeniu ale chciałbym osiągnąć wynik około 3.6GHz.

Jeszcze dodam, że na yt widziałem jak jakiś rusek podkręcał ten sam procesor do 4.1 GHz jest to możliwe?

Opublikowano

Tak, jak najbardziej. 4GHz to osiągalny wynik, ale wszystko zależy od sztuki (każdy procesor (sztuka) jest inny).

Potrzebujesz też porządnego chłodzenia.

Ogólnie o kręceniu na LGA775 możesz przeczytać wszędzie. Zasada jest taka samoa z Xeonami, jak i z C2D i C2Q ;) Genralnie zmieniasz tylko taktowanie i napięcie ;) I sprawdzasz stabilność i temperatury.

Stabilność oczywiście w stresie, dlatego polecam pobrać np. AIDA64 ;)

#edit, co do zasilacza, to nie liczy się moc, a jego stabilność. Dla pewności podaj go (model, marka, moc; wszystko masz na nim napisane). Pod obciążeniem słabe zasilacze tracą stabilność, przez co może ci się wyłączać komputer (za małe napięcie), a może ci się coś spalić (za duże napięcie).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...