Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwna/głośna praca komputera

Kapilek122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zauważyłem, że mój komputer chodzi jakoś za głośno przy graniu w jakąś grę np.Wiedzmin czy Overwatch.

Gdy przeglądam internet chodzi normalnie cicho..Jak włączę już jakąś gierkę zaczyna co kilka sekund momentami tak jak by głośniej chodzić (coś takiego jak np.wkładasz płytę CD i ją czyta nie wiem jak to opisać :D :D ) Temperatury podczas grania są ok (59-64stopnie), nie mam żadnych praktycznie spadków fps w momencie tego ''duszenia się'' Nie wyłącza się ani nic złego się z nim nie dzieję.. Chodzi po prostu jak czołg...Najbardziej dziwi mnie to właśnie dzieje się podczas grania..Chodzi cicho a nagle na 2-3 sekundy dużooo głośniej jak by coś czytał i znowu przestaję i tak cały czas..

Mój sprzęt

i3 6100

gtx 950 (ten z 1 wiatrakiem)

zasilacz : tracer be cool 510w Silent

8gb ram ddr 4 2133

płyta asusa h100m-k

Proszę o pomoc :)

Opublikowano

To go wyczyść z syfu i przesmaruj radiatory. 

Nie jest dziwne że głośno i szybko chodzi wentylator kiedy się nagrzewa w czasie intensywnej pracy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie jest dziwne że głośno i szybko chodzi wentylator kiedy się nagrzewa w czasie intensywnej pracy.

Komputer kupiłem miesiąc temu więc syfu tam ma 0...Nie pisałbym tego jak bym miał zasyfionego kompa :D A  radiatory też pewnie są ok  skoro komputer jest nowy (chyba, że się mylę) :)

edit; wiem, że to nie jest dziwne, ale tak jak on chodzi  i to takimi momentami 2-3 sekundowymi to cały dom to słyszy xD Jak by głośno chodził. ale   ciagle tak samo to innego, a nie że ma takie swoje napady.. xD

Opublikowano

Komputer kupiłem miesiąc temu więc syfu tam ma 0...Nie pisałbym tego jak bym miał zasyfionego kompa :D A  radiatory też pewnie są ok  skoro komputer jest nowy (chyba, że się mylę) :)

edit; wiem, że to nie jest dziwne, ale tak jak on chodzi  i to takimi momentami 2-3 sekundowymi to cały dom to słyszy xD Jak by głośno chodził. ale   ciagle tak samo to innego, a nie że ma takie swoje napady.. xD

Składany samemu czy w sklepie(mają tendencje do stosowania minimalnej ilości pasty)? Jeżeli jest na gwarancji możesz oddać do serwisu jeśli nie otwórz i posłuchaj z jakiej części wydobywa się hałas :).

Opublikowano

Komputer kupiłem miesiąc temu więc syfu tam ma 0...Nie pisałbym tego jak bym miał zasyfionego kompa :D A radiatory też pewnie są ok skoro komputer jest nowy (chyba, że się mylę) :)

edit; wiem, że to nie jest dziwne, ale tak jak on chodzi i to takimi momentami 2-3 sekundowymi to cały dom to słyszy xD Jak by głośno chodził. ale ciagle tak samo to innego, a nie że ma takie swoje napady.. xD

Składany samemu czy w sklepie(mają tendencje do stosowania minimalnej ilości pasty)? Jeżeli jest na gwarancji możesz oddać do serwisu jeśli nie otwórz i posłuchaj z jakiej części wydobywa się hałas :).
komputer kupilem w sklepie.. a to ze jest malo pasty ma jakis negatywny wplyw na sprzet,wydajnosc itp. ? Czy poprostu kultura pracy głownie ?
Opublikowano

Ale głupoty... pasta nie chłodzi ci przecież podzespołów. Spełnia jedynie funkcję przewodnika pomiędzy IHS-em procesora, a chłodzeniem.

Sprawdź z czego wydobywa się hałas.

btw. od początku tka jest, czy dopiero teraz? Jeżeli tak to po czym zaczęło się tak dziać, czy bez powodu?

Poza tym podaj dokładną specyfikację komputera.

Możesz też odpalić stress testa (bez GPU) i sprawdzić, czy będzie hałasować. Jeżeli nie, to problemem jest grafika. Tak też podejrzewam, nie wiem czemu ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Ale głupoty... pasta nie chłodzi ci przecież podzespołów. Spełnia jedynie funkcję przewodnika pomiędzy IHS-em procesora, a chłodzeniem.

Sprawdź z czego wydobywa się hałas.

btw. od początku tka jest, czy dopiero teraz? Jeżeli tak to po czym zaczęło się tak dziać, czy bez powodu?

Poza tym podaj dokładną specyfikację komputera.

Możesz też odpalić stress testa (bez GPU) i sprawdzić, czy będzie hałasować. Jeżeli nie, to problemem jest grafika. Tak też podejrzewam, nie wiem czemu ;)

Pasta może ich nie chłodzi ale bez niej chyba by się nie dało czyż nie? Może niektóre temperatury przekraczają wartość graniczną i wentylator zaczyna chodzić na pełnych obrotach.

Winny może być też zasilacz ma małą sprawność i wydajność jego wentylator też może wydawać głośne dzwięki.

Opublikowano

@xSauron szukasz dziury w całym. Przecież podał temperatury procesora w stresie...

Co do zasilacz,a to strzelasz, a lepiej zaczekać, aż autor poda dokładną specyfikację komputera.

Jeżeli zestaw składał mu ktokolwiek z głową, to na pewno nie jest to zasilacz. Prędzej grafika, która jest wersją mini, ze słabym chłodzeniem...

#edit Zasilacz nie jest najwyższej półki, ale nowe zasilacze nigdy nie są robione tak, żeby były niestabilne. To wszystko rodzi się z czasem. Jednak konstrukcja jest dosyć wiekowa, więc autor musi zobaczyć, czy mu używki nie wcisnęli.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@xSauron szukasz dziury w całym. Przecież podał temperatury procesora w stresie...

Co do zasilacz,a to strzelasz, a lepiej zaczekać, aż autor poda dokładną specyfikację komputera.

Jeżeli zestaw składał mu ktokolwiek z głową, to na pewno nie jest to zasilacz. Prędzej grafika, która jest wersją mini, ze słabym chłodzeniem...

#edit Zasilacz nie jest najwyższej półki, ale nowe zasilacze nigdy nie są robione tak, żeby były niestabilne. To wszystko rodzi się z czasem. Jednak konstrukcja jest dosyć wiekowa, więc autor musi zobaczyć, czy mu używki nie wcisnęli.

Żadnej używki na 100% nie ma..A co do twojego  pytania zaczeło się tak bez powodu ( i było tak od samego początku jak dobrze pamiętam).

A wpływa to negatywnie na sprzęt? Bo żadnych spadków fps nie mam nic z komputerem ogólnie się nie dzieję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...