Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta Graficzna + Procesor z wbudowaną grafiką czy tak można?

ExistenceVIP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam Procesor AMD x4 A6 3670 APU with Radeon HD Graphics, Karte graficzną AMD Radeon HD 7850 1GB i AMD Radeon HD 6530D. Zasilanie 450W iBox. 8GB Ram.

Problem polega na Tym że Radeon HD 6530D jest wyłączony przez system (kod 43) post-924912-0-02810700-1482149859.pngpost-924912-0-51344300-1482149867.jpg  jak sobie z tym poradzić? 

Jeżeli chodzi i cały ten sprzęt jestem zielony, nie znam się dlatego szukam pomocy na forum, dodam iż szukałem po googlach i nie znalazłem jasnej dla mnie odpowiedzi. Wyczytałem tylko że jedna z kart może być odpowiedzialna za Fizykę a druga za Grafikę(?)

Kolejny mój problem to spadki FPS, mam niestabilne 60-150 fps przy Legaue of Legends i stąd pytanie, czy można połączyć te grafiki? Lub jak przy tym sprzęcie można wyciągnąć więcej FPS nie tracąc przy tym efektów wizualnych.

Dodam iż zainstalowałem najnowszy sterownik ze strony AMD do modelu Radeon HD 7850 (Crimson Relive 16.12.01) i wydawało mi się że pierwszy najstarszy sterownik był najlepszy. 

Przepraszam że temat chaotyczny i bardzo proszę o podpowiedzi :)

post-924912-0-02810700-1482149859.png

post-924912-0-51344300-1482149867.jpg

Opublikowano

Podłączasz pod grafikę dedykowaną. W tym przypadku HD7850. Wtedy grafika zintegrowana się wyłącza. Grafika zintegrowana jest słabsza niż ta twoja dedykowana.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Podłączasz pod grafikę dedykowaną. W tym przypadku HD7850. Wtedy grafika zintegrowana się wyłącza. Grafika zintegrowana jest słabsza niż ta twoja dedykowa

Czyli wszystko z kartą 6530  w porządku i może być wyłączona.  Ale co z grafiką w procesorze? Czy można korzystać z tych dwóch grafik? Chciałbym mieć stałe przynajmniej 120 FPS bez ingerencji w jakość obrazu. Czy ta karta graficzna jest zbyt słaba? Czy to może być wina zasilacza?

Opublikowano

A do czego ci druga grafika, w niczym nie przeszkadza kiedy nie działa?   Jak na razie to masz raczej tylko jeden monitor. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A do czego ci druga grafika, w niczym nie przeszkadza kiedy nie działa?   Jak na razie to masz raczej tylko jeden monitor.

Napisałem że jestem zielony i wiem że to mogło być głupie pytanie. Ja się na tym tak nie znam. Dla was to jest oczywiste, a dla mnie nie zupełnie. przeinstalowałem sterownik na stary i na razie śmiga lepiej niż na tych najnowszych pod kartę dedykowaną. Pozostaje mi jeszcze problem z FPS ale myślę, że przyczyną może być po prostu słaby procesor. Chyba że macie jakieś pomysły?

Jeżeli nie to temat do zamknięcia.

Opublikowano

Może dla jasności. 

Sprzęt:

Płyta głowna- MSI a55m-p33

Procesor- AMD A6-3670 APU with Radeon HD Graphics (4 CPUs), ~2.7GHz

Grafika- Gigabyte AMD radeon HD7850 1GB

Pamięć RAM- 8192MB RAM DDR3

Zasilacz- ibox hce atx0550a

Czy przyczyną moich problemów z FPS może być moje urządzenie zasilaczo-podobne? Czy może widzicie coś jeszcze do wymiany? jeżeli tak to co i na jakie? Dziękuję z góry za próbę pomocy. :)

Opublikowano

To ty cały czas przełączasz kable jak tak piszesz że sprawdzasz na kartach jak działają ?   Wyłącz w bioie integrę 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To ty cały czas przełączasz kable jak tak piszesz że sprawdzasz na kartach jak działają ?   Wyłącz w bioie integrę

Nie, nie przełączam kabli po prostu na starych sterownikach nie pojawia się Kod 43. Wiem że karta i tak nie działa, przynajmniej jeżeli ufać systemowi i GPU-Z wykrywa tylko kartę Dedykowaną. Nie ważne, chciałbym uzyskać jakąkolwiek pomoc związana z Moimi FPS.... Jeżeli jest jakiś inny dział przeznaczony do tego typu problemów gdzie NIE napiszą mi, zrób Format, kup nowego kompa, zmień Sterowniki, to proszę o LINK jeżeli to nie jest żaden problem. Napisałem posta akurat tutaj bo najwidoczniej chodzi o sprzęt, próbowałem ustawiać wszystko na LOW i nic nie dało. Zależy mi na dobrym obrazie i na dobrej odpowiedzi.

Opublikowano

A wcześniej nie miałeś problemów z FPS (w tej samej grze, przy tych samych ustawieniach)?

Po czym zacząłeś mieć problemy?

W jakich grach masz problem?

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

A wcześniej nie miałeś problemów z FPS (w tej samej grze, przy tych samych ustawieniach)?

Po czym zacząłeś mieć problemy?

W jakich grach masz problem?

Komputer składał mi znajomy w 2013 roku, wtedy jeszcze kiedy grałem w Cs 1.6 miałem ok 200fps? nie pamiętam dokładnie, ale pamiętam że byłem w szoku ponieważ spodziewałem się dużo, dużo więcej. Obecnie gram w Legaue Of Legends od 2 Lat. Nie interesowało mnie wtedy ile mam FPS poza tym gra się bardzo zmieniła od tamtego czasu jeżeli chodzi o grafikę. Gra nie wymaga dużo nawet na detalach na których mi zależy, ale zauważyłem że detale nic nie zmieniają, nawet przy mniejszej rozdzielczości ekranu FPS skaczą. Przy ustawieniach max FPS 120 skaczą z 60 do 119, a czasem nawet spadają do 40 a nawet 30FPS. a przy ustawieniach MAx 60FPS skaczą od ~30 - 60, Gra ma takie krótkie zrywy przy ruszaniu ekranu, brak płynności przy ruszaniu kamerą, aczkowiek reszta animacji takich jak ruchy postaci jest płynna. Chyba nie powiesz że nawet przy takiej karcie, RAM i procesorowi jest to normalne. ( Nie twierdzę również że jest to technologiczny cud ) Myślę że te wahania nie są normalne, od dawna już się z nimi borykam, próbuję sterowników nowszych, starszych, odparkowałem procesor, zmieniałem paste, czyściłem kompa, dużo szukałem na ten temat ale odpowiedzi były jak dla mnie mało zrozumiałe. Kupiłem nowy wiatrak z radiatorem, nową skrzynie z chłodzeniem- 2 wiatraki z przodu z filtrem anty-kurzowym i jeden z tyłu. 

Opublikowano

Ludzie skoro ma dwie karty graficzne to ty musisz korzystac z tej dedykowanej i mozna zamknac temat a i jeszce mozesz sobie kupic ciut lepsza karte graficzna np nvidi gtx 600 750ti itp nie musisz kupowac tych kart graficznych tylko tak mowie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...