Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Znaczenie topa w grze

UpssErroR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie wspomnę jedynie, że w lola gram od pierwszego sezonu, czyli już ponad 6 lat, pewnie spora część graczy nawet nie pamięta takich czasów. Łącznie w lolu rozegrałem sporo meczy... Samych normali jest ponad 2k

W swojej pseudo karierze, grałem na każdym lane i w teorii umiem zagrać wszędzie już, staram się być graczem wszechstronnym, graczem który się rozwija i skupia się na swoich błędach.

Najwyżej byłem chyba w platynie 4, nie jest to specjalnie wysoki poziom, ale powiedzmy, że do pierwszego lepszego nooba nie należę. 

W tym sezonie po placementach wylądowałem w s4 (z racji tego, że w tamtym sezonie miałem mało czasu i z braku laku wbiłem jedynie golda) od 3 lat mainuje topa.

Natomiast z biegiem czasu gry, zauważyłem, że top ma bardzo znikomą kontrolę nad grą...

Nie oszukujmy się, ale jakieś pierwsze 10-15 min spędza się na górnej linii, no... powiedzmy jakieś TP na bota czy drake w tym czasie jedynie jest.

Kiedyś słyszałem taką teorię, że top ma jedynie 10% wpływu na grę i jest to najgorszy lane do tak zwanego carrowania.

Jak wspomniałem, jestem graczem który skupia się na swoich błędach, nie mam wymówek typu "noob team" itp. Wiadomo, są czasem mecze który nie da się wygrać, z powodu afka czy trolla, ale to każdy ma.

Gdy był mecz wyrównany, to często zastanawiam się i analizuje co mogłem w tym meczu zrobić, aby jednak wygrać tą grę.

I tu zastanawiam się, czy aby nie przejść na rolę supporta w tym sezonie, czy nie będzie jednak łatwiej kontrolować gry.

Jakby nie patrzeć z pozycji supporta, mamy kontrolę praktycznie nad botem/drake/midem, mało tego możemy na lane wycarrować naszego adc który będzie w mid game nas carrował.

Zauważyłem też, że na silverze mało jest supportów którzy wgl mają pojęcie na temat gry tą rolą oraz na objectivach, często są to osoby wrzucone na supporta przez autofila, co za tym idzie dobry support dla teamu to już potencjalna wygrana. Łatwiej moim zdaniem jest znaleźć gracza który gra dobrze gra na topie, niż na supporcie, mówię tutaj oczywiście o poziomie silver/gold.

Przyznam, że w tym sezonie jestem nastawiony na mocny tryhard i mam zamiar wbić diament.

Ciekawi mnie opinia jakiś doświadczonych graczy, bo wiem, że skoro inni mogą wejść do diamentu, to dlaczego gdy się postaram ja bym nie mógł? Wystarczy trenować.

Mam nadzieję, że ktoś się przepchnął przez tą lawinę tekstu i wypowie się w temacie :D

Pozdrawiam :P

Opublikowano

grając adc masz łatwy diamond, potem trochę ciężej ale mimo wszystko masz wpływ na grę. wygrasz bota, idziesz na topa/mida (w zaleznosci czy enemy mid to np. orianna ktora odpushuje w pol sekundy - wtedy idziesz topa) bierzesz drugiego towera, enemy jak zrotatuje to jest do tylu z farma i goldem bo nie wezmie towera na bocie.

Hello there.

Opublikowano

grając adc masz łatwy diamond, potem trochę ciężej ale mimo wszystko masz wpływ na grę. wygrasz bota, idziesz na topa/mida (w zaleznosci czy enemy mid to np. orianna ktora odpushuje w pol sekundy - wtedy idziesz topa) bierzesz drugiego towera, enemy jak zrotatuje to jest do tylu z farma i goldem bo nie wezmie towera na bocie.

Z tym adc to mnie zabiłeś :D Lane na którym ostatnio najmniej grałem i mało co ogarniam aktualne carry typu jinx itp.

Ale... dla chcącego nic trudnego, zagram trochę normali i ogarnę. Powiedz mi tylko jakich adc polecasz? Takich których za razem najłatwiej ogarnąć a zarazem które robią najwięcej :P 

Opublikowano

Według mnie każda pozycja w tej grze ma takie samo znaczenie, czy to na niższych dywizjach, czy to wyższych.

Dobrze byłoby gdybyś potrafił dobrze grać supportem, ale w niższych dywizjach granie bez premade adc nie kończy się zwykle zbyt dobrze, chociaż warto próbować..

Polecam ci zagrać kilka gierek na tej linii, a jeśli ci się spodoba to graj dalej, a polecić ci mogę na tą linię Jannę, która ma bardzo duży wpływ na grę.

Opublikowano

Według mnie każda pozycja w tej grze ma takie samo znaczenie, czy to na niższych dywizjach, czy to wyższych.

Dobrze byłoby gdybyś potrafił dobrze grać supportem, ale w niższych dywizjach granie bez premade adc nie kończy się zwykle zbyt dobrze, chociaż warto próbować..

Polecam ci zagrać kilka gierek na tej linii, a jeśli ci się spodoba to graj dalej, a polecić ci mogę na tą linię Jannę, która ma bardzo duży wpływ na grę.

Wiem, że wszystkim da się wygrać, ale jednak na topie ma się mniejszy wpływ na grę, przynajmniej ja tak wywnioskowałem z czasem...

Właśnie się teraz zastanawiam między tym adc który kolega wcześniej proponował a tym supportem :P 

Opublikowano

To smutne, że tak słabo grasz w tą grę po tylu latach.. Od pierwszego sezonu udało Ci się wbić tylko platynę 4, a po placementach z golda spadłeś do silvera - taki poziom może reprezentować człowiek, który gra w tą grę od roku.
Nie rozumiem tylko, nad czym się tutaj wypowiadać. Zmienia się meta, zmieniają się buildy, zmieniają się sposoby grania. Zauważ, że kiedyś jungler zaczynał od blue bądź reda i mid schodził z linii by mu pomóc. Teraz, kiedy do tego wróciliśmy, możemy polegać jedynie na dolnej lub górnej alei, która nam pomoże.
Jeżeli chcesz tryhardować na supporcie, to koniecznie znajdź sobie ogarniętego adc z którym będziesz grać.

maybenow.png

Opublikowano

Tak jak wyżej ludzie piszą, na low elo z main support może być lekki problem. Bliski mi kolega mainuje właśnie supporta, co prawda gra na poziomie golda i tam też jest, ale on to od razu po pierwszych falach mówi, czy jest potencjał w tym adc, czy też nie. Co chwilę narzeka, że adc robi front lane i inne podstawowe błędy.

Więc ogólnie main support jest bardzo dobry, lecz na niższych dywizjach może być to trochę utrudnione, ale ja osobiście jestem zdania, że dobry support nawet z debilnego adc da radę zrobić kogoś, kto cokolwiek znaczy w meczu. Może i nie zawsze, nie wszystko się wygrywa, ale.. Próbuj swoich sił, spróbuj właśnie coś nowego i zobacz po prostu gdzie Ci będzie lepiej i przede wszystkim porównasz sobie postęp we wbijaniu dywizji na supportcie oraz topa. Zobaczysz gdzie szybciej się wybijasz i będziesz miał odpowiedź, co zagrać. :)

Opublikowano

Krótko i na temat.

Masz takie same szanse na dostanie dobrych graczy jak drużyna przeciwna.

Zakładając, że faktycznie grasz lepiej od przeciętnych toplanerów na swoim elo to prędzej czy pójdziej wyjdziesz wyżej.

Tak działa system rankingowy.

Jeżeli nie jesteś w stanie awansować po rozegraniu dużej ilości gier, to znaczy, że na razie nie zasługujesz jeszcze na wyższą dywizję.

Działa to w odniesieniu do każdej roli, takie są realia league of legends.

Więc jeżeli jesteś pewny swoich umiejętności jako top laner i nie znudziła Ci się jeszcze ta rola to po prostu graj dalej i zbieraj lp.

Przykładowo @Katatuki grając głównie na górnej alejce skończył sezon w master tierze, a teraz gra serię o powrót.

Ja skończyłem sezon w diamencie grając znaczną część gier na topie. W tym sezonie top lane jest wciąż jedną z moich dwóch wybieranych ról na solo/duo i jeszcze dzisiaj mogę zagrać serię o powrót do diamentu, to kwestia 2/3 wygranych.

giphy.gif

Opublikowano

Powiem CI tak, jeśli grasz lepiej od przeciętnego top lanera, masz już połowę większą szanse na wygraną bo:

-Dostajesz feeda

-Enemy jungler siedzi na topie, mid i bot ma spokój

-Enemy jungler olewa sprawe, top tiltuje, zaczyna trolować, pchasz się po inhi

-Grając mobilniejszym/snowballującym się champem, robisz wjazd na mida jak to robi czasami support

Ja z kolei gram mid/top, gdy rzuca mnie na topa, odpalam Yoricka i robię rozpierdol 1v1, jeśli do 6 lv nie popełnię błędu i nie zginę na ganku, to odpalam ulta robię solo herolda i lecę po wygraną. Poziom D5+

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Okej chłopaki (lub dziewczyny), dzięki za odpowiedzi.

Też się nauczyłem, że jak ktoś gra na swój poziom, to prędzej czy później do niego dojdzie, jeżeli chodzi o dobieranie graczy, to też wychodzę z takiego założenia.

Być może z czasem gra na topie mi się znudziła i zarazem zrobiła mniej efektywna.

Natomiast, zwróciłem uwagę jeżeli chodzi o junlgerów, że na poziomie silver/gold jungler na topie rzadko kiedy siedzi. Skupia się na bocie bo tam jest najłatwiej się nafeedować, zwłaszcza, że na tym poziomie rzadko kiedy stawiane są wardy. 

Dlatego wygrywając topa, czy chociażby gdy uda mi się mocno zoutfarmić enemy i jest w plecy, nie daję rady być wszędzie na raz... Często w takich sytuacjach bot będzie nafeedowany i nie daję rady robić na 3x lane.

Ale dzięki za porady i spróbuję tego co mi napisaliście! ;) 

Opublikowano

Fajnie się gra postaciami na topa, które potrafią szybko roamować. Np Quinn, nie na wszystko zadziała, ale jak zdobędziesz pierwsze fragi to potrafi zdominować grę.

Popróbuj wszystkich linii i zdecyduj sam. Nikt na siłę nie zrobi z cb supporta.

jifdyv.jpg

Opublikowano

Split pusherzy na topie wygrywają solo gierki, szczególnie na niskim poziomie gdy w 20 minucie robi się aram i są teamfighty na midzie

nie polecam main supporta, grajac soloq masz spory wpływ na gre, ale twój team i  tak tego nie wykorzysta, a jak będziesz się poświęcać by uratować 10/2 Caitlyn (którą wycarry'owałeś na bocie bo jest zwierzeciem) to dostaniesz reporty za intentional feeding i c**j gg

PS Jeżeli jednak zdecydujesz się na granie na supporcie to banuj vayne i dodge'uj gierki gdy twój team pickuje caitlyn/varusa/tristane. Cait będzie robiła 0 dmg bo będzie anulować AA, c*****o używać ulta i zabijać się używając Q na 1v2. Varus będzie missował Q i w********ał się bo jest baranem i próbuje się napierdalać 1v2 gdy enemy jungle jest bot side "coz i got high dmg and i stun people with my ult!111 idiot help me" (spoiler - robi 0 dmg bo nie trafia Q i nie wykorzystuje W). Tristana chyba oczywiste, wjebuje się z W w środek enemy bot lane (lub teamfight w 20 minucie na midzie) i się w********a lub przy okazji wyjebie do ciebie z ulta ich wszystkich i przy okazji ciebie zabije

jak zrozumiałeś cokolwiek co napisałem to gratuluję, chaos w uj, im so random xdddd

Opublikowano

Cóż, od momentu kiedy napisałem posta, przeniosłem się na danego supporta. Z s4 wyszedłem już do s1 więc tempo jest całkiem dobre, aczkolwiek teraz 4 mecze z rzędu przegrałem, mimo, że bot wygrywałem :P

Zacząłem grać Threshem i Zyrą 

Opublikowano

Dobra powiem coś od siebie. Moim zdaniem Top Lane czy też support o którym wspominasz jest nikły do samego carrowania gry moim zdaniem możesz zabrać się za granie Jungle. Będziesz mógł kontrolować wizję , podejmować smoka czy też barona lub Herolda. 

Samo granie Jungle jest dość ciężkie jeżeli to ty zdobywasz wszystkie fragi i to na tobie musi polegać drużyna. Mniejsza jeśli chcesz wygrywać gry zacznij grać Mid Lane czy też właśnie wspomnianą Jungle. Wracając do mida również możesz dobrze carrować wystarczy spokojna gra na nim. Musisz dobrze podejmować decyzje nie tylko na samym midzie czy aby na pewno inicjować walke czy też lepiej się wycofać. Granie na midzie jest o tyle dobre , że nie musisz specjalnie ogrywać samego przeciwnika na swojej linii wystarczy , że skupisz się na farmieniu i po zdobyciu 6 poziomu starać się schodzić na górną czy też dolną alejke aby wspomóc sojuszników.

tumblr_nraeqbeDVI1uvdps4o1_500.gif

Opublikowano

Dobra powiem coś od siebie. Moim zdaniem Top Lane czy też support o którym wspominasz jest nikły do samego carrowania gry moim zdaniem możesz zabrać się za granie Jungle. Będziesz mógł kontrolować wizję , podejmować smoka czy też barona lub Herolda. 

Support:

Możliwość snowballu 2 osób i przejście na mida/topa

Setupowanie trapow / wchodzenie w enemy jg z wizją

Setup / Kontrola nashora

no ta, ewidentnie 0 potencjału na carrowanie gry

Opublikowano

Sam, tez w momencie gdy chcialem zaczac wygrywac przerzucilem sie z topa na supporta, zaczalem wygrywac przez to wiekszosc gier. Top ma znaczenie jesli twoj przeciwnik jest slabszy niz ty i pozwoli ci sie na tyle wyfarmic ze mozesz spokojnie wygrywac walki 1 vs2.

Z tym, ze twoja wygryana lini glownie zalezy od ciebie ( czasem jest jakis gang) natomiast na bocie nie zawsze trafisz na dobrego adc. Jezeli chcesz wygrywac po prostu wybieraj najsilniejsze postacie w mecie

u1lc.png
Opublikowano

Okej, więc zagrałem już jakieś 20-30 meczy na supporcie od momentu napisania posta, więc coś na ten temat mogę się wypowiedzieć.

Przede wszystkim, gra w Ligę Legend opiera się na dwóch umiejętnościach: mikro i makro.

Umiejętności mikro są to umiejętności które w teorii robimy automatycznie, wchodzi to m.in last hitowanie, unikanie skillshotów, robienie plejsów i ogólny skill.

Z umiejętnościami makro jest o tyle gorzej, że są to umiejętności podejmowania decyzji, analizowania mapy, pozycjonowania się.

Umiejętności mikro możemy spokojnie trenować na normalach czy też na customach, natomiast umiejętności makro, cóż... to z czasem musi przyjść.

Będąc na supporcie, zwróciłem uwagę, że bardziej się skupiam na umiejętnościach makro, odpowiednio wcześnie umiem uprzedzić swojego adc o nadchodzącym ganku, podejmuję decyzje robienia drake, dobrze oświetlam mapę, skupiam się na ochronie swojego teamu itp.

Grając supportem, mamy praktycznie wpływ na bota, dolną jungle i mida. Bo mając mobilitki na supporcie, przejście z bota na mida to kilka sekund.

W tym momencie, na te 30 gier, przegrałem jedynie 1 na bocie, resztę zawsze wygrywałem swoją linie (tak się pochwalę xD)

Dzisiaj będzie promo do golda.

Opublikowano

Jak chcesz grać supportem, to tylko premade z adc. Będziesz marnował czas na pisanie, zwracanie mu uwag i przede wszystkim nie będziecie się rozumieć. Zauważysz to na wyższym poziomie. Przeciwnicy z premade zawsze będą mieć nad wami przewagę. Ja tam bym zostawił tą funkcje komuś innemu, a sam zajął się solo lanami. Jeśli tak bardzo zależy ci na wpływie na rozgrywkę, to czemu nie wybierzesz junglera, albo mida? Junglerem będziesz mógł pomóc na każdej lini, kontrolował jungle i mapę.

Opublikowano

Okej, więc zagrałem już jakieś 20-30 meczy na supporcie od momentu napisania posta, więc coś na ten temat mogę się wypowiedzieć.

Przede wszystkim, gra w Ligę Legend opiera się na dwóch umiejętnościach: mikro i makro.

Umiejętności mikro są to umiejętności które w teorii robimy automatycznie, wchodzi to m.in last hitowanie, unikanie skillshotów, robienie plejsów i ogólny skill.

Z umiejętnościami makro jest o tyle gorzej, że są to umiejętności podejmowania decyzji, analizowania mapy, pozycjonowania się.

Umiejętności mikro możemy spokojnie trenować na normalach czy też na customach, natomiast umiejętności makro, cóż... to z czasem musi przyjść.

Będąc na supporcie, zwróciłem uwagę, że bardziej się skupiam na umiejętnościach makro, odpowiednio wcześnie umiem uprzedzić swojego adc o nadchodzącym ganku, podejmuję decyzje robienia drake, dobrze oświetlam mapę, skupiam się na ochronie swojego teamu itp.

Grając supportem, mamy praktycznie wpływ na bota, dolną jungle i mida. Bo mając mobilitki na supporcie, przejście z bota na mida to kilka sekund.

W tym momencie, na te 30 gier, przegrałem jedynie 1 na bocie, resztę zawsze wygrywałem swoją linie (tak się pochwalę xD)

Dzisiaj będzie promo do golda.

Dobrze mowisz, najlepsi supporci to ci - co dobrze calluja, jesli bedziesz wystarczajaco dobry to bedzie z ciebie uzytek w przyszlych teamach, a takie supporty są mocno pozadane.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...