Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka gry na gitarze

Mr. Krzysio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio coś naszło mnie żeby nauczyć się grać na gitarze, z tego co czytałem to interesuje mnie gitara akustyczna. :)

Chcę zadać kilka pytań:

1. Jaką gitarę powinienem kupić, od razu mówię, że nie zamierzam grać jakoś zawodowo tylko pogrywać sobie w domu. Czy taka za 300 zł już wystarczy dla kogoś kto nie miał wcześniej w ogóle do czynienia z gitarą?

2. Czy nauka trwa długo tzn. nie chodzi o wyrobienie słuchu i komponowanie własnych dźwięków tylko o samą naukę jakiś gotowych melodii.

3. Czy każdy może się nauczyć?

Dziękuję za odpowiedzi. :)

giphy.gif

Opublikowano

Witam,

Ostatnio coś naszło mnie żeby nauczyć się grać na gitarze, z tego co czytałem to interesuje mnie gitara akustyczna. :)

Chcę zadać kilka pytań:

1. Jaką gitarę powinienem kupić, od razu mówię, że nie zamierzam grać jakoś zawodowo tylko pogrywać sobie w domu. Czy taka za 300 zł już wystarczy dla kogoś kto nie miał wcześniej w ogóle do czynienia z gitarą?

2. Czy nauka trwa długo tzn. nie chodzi o wyrobienie słuchu i komponowanie własnych dźwięków tylko o samą naukę jakiś gotowych melodii.

1. Z używanych do 300zł coś dorwiesz, ale to raczej z klasycznych. Fajnie, gdybyś się przygotował chociaż na te 500zł dla akustyka używanego. Przy słabej gitarze bardzo szybko się zniechęcisz. Ja grałem z początku na klasycznej Yamaha C30M. Nie podam modelu, nie znam się na akustykach, grałem na pożyczonym.

2. Trwa sporo, w szczególności, że najpierw nie będziesz trafiał w struny i będą Ci się mylić, wszystkie przyjdzie z czasem. Jak ogarniesz samą grę, zapoznasz się z instrumentem to wtedy będziesz mógł się uczyć grania z tabulatur lub nut. Chociaż nie wiem, kto jeszcze by dzisiaj grał na nutach, ale ok. Z tabów polecam strony chords i guitartab oraz songster. Ten 3 jest bardzo fajny, bo możesz sobie wcisnąć znaczek play i widzisz jak to leci, w jakim tempie, słyszysz dźwięki i wiesz jak to ma brzmieć (to jak to zagrasz to kwestia wyuczenia). 

3. Głupie pytanie, a czy każdy może nauczyć się skakać ze spadochronu? Czy każdy może nauczyć się grać w warcaby, szachy? Dopóki masz sprawne 2 ręce to możesz robić wszystko, do czego są wymagane. Niektórzy nie mają rąk i grają, bo to się nazywa pasja i jak chce, to się nauczy. A jak będziesz stękać i wmawiać sobie, że to nie dla Ciebie to sobie od razu odpuść i zachowaj te pół tysiąca w kieszeni. Do wszystkiego trzeba czasu i każdy powinien sobie zdawać z tego sprawę. Ja też grałem tragicznie, myślisz, że ktoś kto pierwszy raz tyka gitarę zagra całą metallicę? Nawet w strunę nie trafi po 15 sekundach grania, a na akustykach jak jest delikatny to jeszcze go będę palce boleć.

Tak, każdy może się nauczyć. :)

343731479829004887779.png

Opublikowano

Witam,

Chcę zadać kilka pytań:

Będę obiektywny i subiektywny.

1. 300 zł za gitarę to mało, nawet jak na początek. Z drugiej strony z doświadczenia potrafię grać nawet na lampie z ikei, na jej sprężynach dokładnie(wiem, jestem dziwny, robię to dla zabawy) a nie mam żadnego doświadczenia z graniem na gitarze i efekt jest słaby, lecz nie jest aż tak źle jakby być mogło, ale nie nakłaniam do tego, lepiej żebyś kupił droższą do tak 500 zł jak napisał pan wyżej.

2. Przy odpowiednich poradnikach w internecie(np. na YT, WankShop) i sprawdzaniu tych wszystkich rzeczy typu "100 błędów, którzy popełniają początkujący", to nie koniecznie musi trwać długo, może nie w jeden dzień czy tydzień ale po 2 tygodniach intensywnego uczenia się coś łatwego można zagrać(np. początek Iron Mana  :v).

3. Każdy, nie ma czegoś takiego jak urodzenie się z talentem do robienia czegoś.

Wiem, że napisałem iż nie mam doświadczenia z graniem na gitarze lecz często oglądam różne rzeczy związane z tym na różnych Q&A dot. muzyki, oglądam profesjonalnych gitarzystów i oglądam poradniki więc nie mam kompletnie zerowej wiedzy  :yay:

Opublikowano

@MPCTaylor @Aerin Dzięki za odpowiedzi. Co sądzicie o tej gitarze?

http://allegro.pl/profesjonalna-gitara-akustyczna-niemiecka-jakosc-i6284372713.html

Dodam, że jestem leworęczny, jeżeli jest to istotne. :P

giphy.gif

Opublikowano

@MPCTaylor @Aerin Dzięki za odpowiedzi. Co sądzicie o tej gitarze?

http://allegro.pl/profesjonalna-gitara-akustyczna-niemiecka-jakosc-i6284372713.html

Dodam, że jestem leworęczny, jeżeli jest to istotne. :P

Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Nie bierz czegoś, co ma tytuł "Profesjonalna gitara" i nie ma podanego modelu. To tak jakbyś wyszukiwał sobie samochody i znajdujesz wózek o wdzięcznej nazwie "Profesjonalny samochód do jazdy". 

Skorzystaj z tego:

http://topguitar.pl/newsy/10-gitar-akustycznych-do-500-zlotych-doskonalych-na-start/4/

Fender C60 wydaje się być naprawdę porządny i to on byłby moim faworytem na Twoim miejscu.

Pierwsza gitara (Yamaha F310) jest po 600zł, a do tych 500 ten Fender powinien być naprawdę w porządku.

Szczególnie, że to zaufana firma, która na rynku gitar jest bardzo popularna, grałem na gitarach Fendera i polecam.

Co do leworęczności - tak, będzie to przeszkadzać. Musisz poszukać modelu leworęcznego, nie wiem czy z wyżej podanych modeli coś takiego się znajdzie.

Warto zastanowić się, skoro nigdy nie tykałeś gitary to może spróbuj grać na modelu praworęcznym? Jestem przekonany, że jeśli nigdy bym nie używał komputera, to bez znaczenia byłoby dla mnie,

czy myszkę w lewej, czy w prawej ręce - tak samo z gitarą. Warto będzie przejść się do najbliższego sklepu muzycznego w miarę możliwości i nie tyle co zagrać na gitarze praworęcznej ale przymierzyć.

Jeśli nie będziesz czuł się bardzo niekomfortowo, to o wiele łatwiej byłoby Ci grać na praworęcznej ze względu na dostępność gitar. Czasami leworęczność będzie Cię ograniczać i musisz się z tym liczyć.

Mam leworęcznych znajomych i grają na prawej ręce, tak się uczyli od początku i dla nich to jest norma. Póki nie miałeś styczności ze sprzętem raczej nie powinieneś dostrzegać żadnych różnić.

Jeśli jesteś uparty, to możesz iść w gitary leworęczne, jak byś nie wybrał to i tak będzie dobrze! Tylko potem będziesz miał zawężony wybór gitar + do tego dochodzi kwestia, że tabulatury są pisane

od lewej do prawej (dla praworęcznych), na każdej stronie. Więc może być trochę dziwnie grać z zupełnie drugiej strony.

Ważne jest tylko, żeby nawet przez moment nie myśleć o graniu lewą ręką na gitarze dla praworęcznych i na odwrót. :D 

Podsumowując - polecam granie na prawej, jeśli nie jesteś przekonany co do tego, możesz iść w lewą ale będzie mniej gitar do wyboru + musiałbyś przywyknąć do tabów.

Wrócę na chwilę do kwestii tabów, bo możesz nie rozumieć, co chcę Ci przekazać.

Tak wygląda TAB (Metallica - Nothing else matters)

E1--------0---------------0----7----7-----------7--8--7--5--7--5--0--0---------

H2------0---0-----------0---0------------0---------------------------------1------

G3----0-------0-------0----------------0------0-------------------------2---------

D4------------------------------------------------------------------------------------

A5-------------------------------------------------------------------0----------------

E6-0---------------0----------------0-------0---------------------------------------

Nie będę Ci teraz tłumaczył co to znaczy, bo nie o tym temat (jeśli byś potrzebował to masz poradniki, ale możesz napisać do mnie). 

Tylko tab czyta się od lewej, jak tekst. Więc dziwne może być granie, kiedy gryf masz wysunięty na prawo, a lecisz z tabem od lewej, no ale może to ja taki maruda jestem. :D

343731479829004887779.png

Opublikowano

Podstawą jest nie kupowanie drogich gitar na pierwszy raz, najlepiej używany sprzęt bo można się przejechać że jednak nie będziesz chciał grać.

Z nauką jest różnie, jedni się uczą szybciej, drudzy dłużej. Ja po 2 - 3 miesiącach zacząłem grać w miarę piosenki, na początku palce bolały w lewej ręce, ale potem stwardniały było ok.

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...