Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Raid 1 - Fedora

heedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zacznę od tego że sor od zawodowych zlecił nam na pracowni zrobienie raidu 1 zrobiliśmy to podczas instalacji  fedory ponieważ są to dosyć stare komputery i w biosie nie ma takiej możliwości  tam w zarządzaniu dyskami (czy coś koło tego) można było utworzyć raid  wszystko cacy śmiga sprawdzałem komendą cat /proc/mdstat następnym krokiem było odpięcie tego głównego dysku z bootem przez co zniszczyliśmy raid,i mieliśmy wejść na ten 2 dysk i sprawdzić czy znajdują tam się dane z naszego głównego dysku  żeby upewnić się że jest ten raid 1 -> lustrzane odbicie, miałem pod ręką knopix'a lecz  nie pokazywało w ogóle że jest jakiś dysk czy może być przyczyną że knopix jest oparty na debianie a fedora na Red Hat'dzie? no i dalej nie mieliśmy już czasu bo lekcja już się kończyła i nie mieliśmy, pomysłów oraz czasu i  nie zdążyliśmy tego skończyć. A mianowicie pytanie jest takie jak się dostać do tych danych lub pokazać sorowi że one się tam znajdują, chodź głównym zdaniem było dostać się do tych danych ...

#Nie wiedziałem gdzie to umieścić,jeżeli zły dział proszę o przeniesienie.

790331421158480286162.png

i5 2500k 

msi z77a gd 55

Ballistix x2 4gb

r9 270x 4gb

Thermaltake 530w

gladius m25

seagate 1tb

Opublikowano

Na szybko udało mi się dziś sprawdzić i zmiana zworki nie jest konieczna po prostu knopix nie pokazuje że znajduje się dysk, np po uruchomieniu fedory z płytki już pokazuje że jest tam dysk, ale jak sie dostać do tych danych?

790331421158480286162.png

i5 2500k 

msi z77a gd 55

Ballistix x2 4gb

r9 270x 4gb

Thermaltake 530w

gladius m25

seagate 1tb

Opublikowano

Normalnie, poszukaj tutorialu dla swojego poziomu  jak zamontować RAID jako root. Z tego co pamiętam to zwykłe mapowani napędów.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...