Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z dyskiem twardym - skoki zużycia procentowego

Hayasho

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z dyskiem twardym w laptopie. Od kilku dni jego zużycie procentowe zaczyna gwałtownie podskakiwać co tak naprawdę uniemożliwia korzystanie z komputera, gdyż jego wydajność po prostu jest podczas tych skoków znikoma.

Dysk to HITACHI HTS547575A9E384 (750GB)

Tutaj pomiar z HDTune'a:

mSx0kvg.png

Jedyne co zrobiłem żeby opanować zużycie to wszedłem do services.msc i Typ Uruchomienia "Windows Search" oraz "Wstępne ładowanie do pamięci" ustawiłem na wyłączone co tylko trochę pomogło przy następnym uruchomieniu komputera.

Co dalej można zrobić z tym? Da się wyratować jakoś?

Przepraszam za zły dział. Proszę o wrzucenie do usterek.

Opublikowano

Akurat to ma być ZAŁĄCZONE co wyłączyłeś zwłaszcza wstępne ładowanie do pamięci.

Jest aktualizacja systemu, pewnie masz wolne łącze i ściąga go w ślimaczym tempie albo sam nie masz pojęcia co obciąża dysk i tylko zgadujesz że to system. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Akurat to ma być ZAŁĄCZONE co wyłączyłeś zwłaszcza wstępne ładowanie do pamięci.

Jest aktualizacja systemu, pewnie masz wolne łącze i ściąga go w ślimaczym tempie albo sam nie masz pojęcia co obciąża dysk i tylko zgadujesz że to system. 

A to dziwne, na zagranicznych forach było zalecane wyłączenie tego i rzeczywiście pomogło - laptop chodził o krocie szybciej.

Rzecz w tym, że już podobny problem kiedyś w laptopie wystąpił co poskutkowało zamianą dysku. Pewne przewrażliwienie tym faktem powoduje taką nagłą reakcję, gdyż są na nim ważne pliki/dokumenty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...