Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania dotyczące Rozgrywki na Serwerze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio zastanawiałem się czy nie stworzyć serwera typowo Hardcore. (Na pewno ktoś zaraz powie że znowu jakiś syf)

Oczywiście chcę się dowiedzieć kilku rzeczy. Czy by pasowały czy nie, i czy takiego rodzaju rozgrywka nie byłaby nudna.

Więc zacznijmy od tego jak by wyglądał serwer:

Wersja: 1.8 - 1.9      -  Zastanawiałem się czy nie stworzyć serwera na wersji 1.7.x gdzie jest jeszcze większość graczy ale doszedłem

wniosku że serwer będzie znowu czymś podobnym do tego co jest aktualnie. Nowa wersja = nowa rozgrywka

Mapa: coś w kierunku post apokaliptycznym      - Nowa wersja to tylko zmiana w mechanice. Chciałbym również zmienić typ mapy żeby

utrudnić rozgrywkę np. Usuwając trawę, drzewa, wodę (ową można zawsze spotkać pod

ziemią). Usunięte aspekty utrudniłby np. Zdobywanie złotych jabłek, czy też itemów

potrzebnych na gildie.

Pluginy: Jak najbardziej autorskie           - Od ponad miesiąca uczę się programowania w java, oraz pisania pluginów. Wiec napisanie

Pluginów to tylko kwestia czasu. Mam znajomego który też działa w pisaniu pluginów więc jak

najbardziej autorskie pluginy

Gildie: Tak / Nie                                       - Jeżeli miałby to być Hardcore, to takiego typu serwer aktualnie nie obszedł by się bez gildi,

Na początku pomyślałem czy by nie zrobić 1 Edycji Serwera bez gildi (Tak jak to wyglądało

na pierwszych serwerach Hardcore), lub stworzyć tzn. "Sojusz" czyli gracz wysyła zaproszenie

do sojuszu by np. nie pomylić kogoś z wrogiem. Czekam na Odpowiedz w komentarzu

Ołtarze: Tak / Nie                                     - Jeżeli gildie już by miały zaistnieć na serwerze to wpadłem na pomysł by nie wprowadzić czegoś

takiego jak ołtarze. Nie chce zdradzić szczegółów ale np. Gildia zdobywa panowanie na 1 z np.

6 ołtarzy na mapie, i dostaje jakiś bonus

Klepy: Nózki / Fosy / Beczki                    - Doszedłem do wniosku że prawdziwy Hardcore to pokaz umiejętności w walce pvp, a nie w tym

Kto lepiej umie grać na beczki / Fose. Oraz budowania nóżek. Załóżmy że gildia walczy z inną

gildią, i jeden z członków wpadł do fosy/beczki na cuboid'ie. Członkowie gildi która posiada 

cuboid nie mogli by budować poniżej 30 kratki podczas pvp, od ostatniego uderzenia musieli by

poczekać 3-5 min by móc dopiero budować. Jest to pewien sposób na nóżki by osoba która

wpadła do fosy/beczki miała jeszcze jakieś szanse

Punche/Knocki: Punch - Off / Knock - ?         - Z mojej analizy wynika że większość osób wolała by gdyby serwer zablokował punche. Jest

to utrudnienie podczas ucieczki, co moim zdaniem powinno być ponieważ jest to serwer

Hardcore. Co do knockback'ów nie jestem jeszcze pewien co z nimi zrobić.

Rozgrywka: Żelaze sety , Specjalne Bloki            - Dochodzimy do ostatniego punktu czyli rozgrywka. Jako iż mapa była by bez trawy

(Grass), drzew, liści, wody itp. Zdobycie np. ryb, jabłek, nasion itp. Było by praktycznie

niemożliwe. Wiec na serwerze pojawił by się nowy block: 'SmallNatura' z którego 

sama nazwa mówi można było by zdobyć liście , nasiona itp. CobbleX - Tu dochodzimy

do problemu dzisiejszych serwerów HC. Praktycznie co 2 serwer posiada ów rzecz,

Chciałbym żeby ten serwer był typowo HC wieć aktualnie jestem przy myśli nie wprow-

adzania CobbleX na serwer. Stone'iarki itp. Serwer jest wzorowany na starych                                                                                                                      serwerach HC, czyli pierwszych edycjach. Chciałbym powrócić do czasów kiedy to

budowało się mechanizm pod stone'iarki. Zdaję sobie sprawę że może to powodować

do lagów itp. Jeżeli zaistniała by taka sytuacja, (a na pewno tak będzie). to włączymy

bloki. Ostatnia rzecz jaką chciałbym przedstawić. Żelazne sety. Całkowite usunięcie 

diamentowych setów, w zamian wprowadzić enchant protection 5 oraz usprawnić

działanie złotych jabłek, by zmienić grę bez diamentowych setów. Chciałbym w ten

sposób sprawdzić jak by wyglądała rozgrywka na takim serwerze.

Dzięki za przeczytanie tego pomysłu. (Jeżeli ktoś przeczytał :P). Czekam na wszelkie propozycje, uwagi, sugestie itp. w komentarzu

Gość Marichcje
Opublikowano

Za bardzo namieszałeś. Według mnie dwa najgorsze pomysły to usunięcie nóżek, fos i beczek, bo to zawsze było nieodłączną częścią hardcore i usunięcie diax setów. Przecież one znacznie utrudniają i wydłużają rozgrywkę, meh, wtedy jest ciekawsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...