Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagłe, chwilowe spadki (FPS) płynności gry.

tobiboy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zamienilem się poprzez portal OLX na komputer za mojego laptopa (z góry zaznaczam ze opłacalna zamiana),

ale od początku miałem nagłe i chwilowe spadki płynności(FPS) w grach o których wiedziałem przy kupnie.

Najbardziej jest to widoczne w Counter-Strike GO, lecz w Overwatch tudzież w innych grach jest ten sam problem.

Sprawdzalem która częśc może być uszkodzona przez metode przekładania karty graficznej i spadki i tak były widoczne.

Wiec na 99% jestem przekonany ze to ALBO procesor ALBO płyta główna może być uszkodzona.

I teraz kieruje pytanie do was. Czy jest możliwość aby spadki fps były spowodowane przez procesor albo płyte główną(to jest ten 1% niepewności).

Zaznaczam ze nie jestem z zawodu informatykiem i od bardzo dawna nie interesowalem sie "bebechami" komputerów, także prosze o wyrozumiałość 

i "Łopatologiczne" podejście do sprawy.

Komputer sie nie grzeje zasilacz jest odpowiedni. To sie dzieje dosłownie w losowym momencie od niczego nie zależnym w grze.

Doradzono mi z początku wymienic obudowe, bo na grafike jaką jest GForce gtx 970 była stanowczo za mała.

Komputer po kupnie przeszedł czyszczenie i wymiane pasty procesora. Na windows 10 zamiast spadków fps miałem tzw "Blue screen", zaś

po zainstalowaniu windows 7 odnotowałem tylko spadki płynności.

Jeszcze jedno po sprawdzeniu jednym z programów ( nie pamiętam jakim) zaobserwowałem nagłe wzrosty Taktowania procesora

Opublikowano

Podaj sprzęt.

Włącz grę i HWMonitor -> zrób SS i daj nam.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...