Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zwiększyć tps?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam swój serwer minecraft mam około 20 pluginów na serwer i jak mam powyżej 150 graczy to tpsy spadają zaczynają się lagi nie wiem dlaczego :) Zmianiałem kilka opcji tzwn. view distance na 3 itp. Ograniczyłem moby wyłaczyłem nether. Używam paperspigota 1.7-.1.8.

Zrobilem timings przy około 70 graczy. Proszę o szybką odpowiedź

https://timings.spigotmc.org/?url=pibopoxijo

P.s Nie wiem co oznaczaja te pierwsze 2 wykorzystania :D, że one są aż tak duże

MCZONE2_1.png

Opublikowano

@GwardekPL

A ile masz ramu na serwerze i jaki procesor? Myślałeś nad zwiększeniem ramu?

Ogólnie tak maszyna:

OVH-GAME 32 GB ram

na serwerze przeznaczone 15 GB ram

MCZONE2_1.png

Opublikowano

Ogólnie tak dużo mobów na mapie i itemów tak zwane entity. Full server tick to że dużo osób np się loguje bądź używa komend itp to normalnie przy dużej ilości osób po za tym zmiana pluginów jak będziesz miał dobre pluginy to na tej maszynie z bungeecordem, lobby i serwer dasz radę utrzymać 600-700 osób na 19-20 tps :) Wiem bo dałem rade :)

Opublikowano

@GwardekPL

Tzn. co do tej wydajności to są zdania podzielone, jedni mówią że skrypty są wydajniejsze od pluginów, a inny na odwrót. To wszystko jednak zależy od tego jak bardzo autor pluginu go zoptymalizuje ;) Więc tutaj musisz sam podjąć decyzje, lub wynająć kogoś kto Ci owe zoptymalizowane pluginy napiszę.

Opublikowano

Z tego co wiem to skrypty są pisane w notatniku potem dopiero wybrany skrypt jest przetłumaczony na miniplugin co obciąża bardziej serwer niż jakiś plugin.

@AntyWarn Usuń skrypty i zastał ich plutonami.

Polecam ci poradniki u kamilkime, można się sporo nauczyc. Daj SS lub wypisz wszystkie pluginy i skrypty w celu zobaczenia co tak obciąża co maszynę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...