Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer nagle się wyłącza - problem z zasilaczem?

liveboxtosyf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ! 

Chciałbym ten temat podzielić na dwie części. Pierwszy z zapytaniem jakie informację potrzebujecie aby pomóc mi w wybraniu sprzętu. Druga część dotyczyłaby samej propozycji. 

Mam od jakiegoś czasu problem z wyłączaniem się komputera, według obserwacji wyłącza on się podczas dłuższego grania w mało wymagające gry. Wyłącza on się w sposób jakby po prostu tracił zasilanie, nie ma żadnego blue screena czy coś w teń deseń. Porównałbym to do wybicia korków w mieszkaniu, nawet nie raz myślałem, że to własnie one stoją za atakami jako, że gram przeważnie po ciemku. Kiedy już dojdzie do takiego zjawiska, można wyczuć bardzo gorące blaszki od zasilacza a sam komputer by go ponownie włączyć wymaga chwili odpoczynku tak jakby potrzebuję ochłodnięcia. Możliwe, że wina przegrzewania się jest nie działający wiatrak w zasilaczu. Niestety jestem zielony jeśli chodzi o komputer oraz obecnie nie mogę sobie pozwolić na konsultację z informatykiem tylko po to by dowiedzieć, że muszę zakupić nowy zasilacz. Dodam jeszcze, że wymieniałem wszędzie pastę a sam zasilacz rozbroiłem i dokładnie wyczyściłem z kurzu. 

Tutaj postaram się opisać specyfikację edytując na wasze potrzeby : 

-aktualny zasilacz : CHIEFTEC model GPS-550A  550W (FAN 120MM)
-Procesor : AMD Phenom II X4 955 QUAD CORE 3.2GHZ 6mb BOX S-AM3 125W (Black edition)
-Płyta główna :ASUS M4A88T-V EVO/USB3 AM3 880G VGA DDR3 SATA3 RAID FW  GBLAN ATX
-Pamięć : PAM DIMM 4GB (2X2GB) DDR3 1600MHZ KINGSTON HUPERX BLU DUAL CL9
-Dysk Twardy : HDD SAMSUNG 1TB 7800 OBR SATA/300 NCQ 32MB CACHE SPIN PONT F3 HD103SJ
-Grafika : SAPPHIRE RADEON HD6850 1024MB DDR5 PCI-E 2xDVI HDMI DP 11180-00
-K. Muzyczna : Realtec ALC892(zintegrowana)
-Obudowa : ATX CM RC-330K-KKN1-GP ELITE 330K BLACK ATX BEZ ZASILACZA

Moja maszyna ma już około 8 lat tak więc zdaję sobie sprawę, że jest to już staruszek i jego żywotność dobiega końca. Jednak jak wspomniałem wyżej, nie mogę pozwolić sobie na większy wydatek w chwili obecnej więc planuję poświęcić daną sumę na kosmetyczne zmiany takie jak zasilacz (ew. wiatrak) oraz dodatkowe 2/4 GB RAMU. Mam nadzieję, że wystarczająco włożyłem wysiłku w ten temat aby otrzymać równie kompetentną odpowiedź. Prosiłbym o w miarę szybką pomoc ponieważ od tygodnia żaby móc robić cokolwiek na komputerze muszę mieć otwarte dwa okna a chyba wszyscy wiemy jaką mamy temperaturę xD

"Nie gubię szacunku, bo nikogo nie udaję
I na czubku kutasa mam co mówi frajer"

Opublikowano

Sprawdź temperatury.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Sprawdź temperatury.

Siemaneczko ! Temperatury procersora i grafiki są optymalne jak na AMD i sam fakt, że są to już stare modele. W chwili obecnej gdzie komputer jest włączony od rana bez włączania żadnej gry i innych obciążających programów temperatura procka wygląda tak : 40 stopni oraz grafika : 50 stopni. 

http://imgur.com/a/f6ess tutaj screenek dokładny 

Opublikowano

Włącz HW Monitor i przy okazji odpal grę na godzinę. Wtedy daj temperatury.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Tak więc zrobiłem to co prosiłeś. Na start : http://imgur.com/a/izMhp a tu po godzinie użytku http://imgur.com/a/s9mDw 

Dodam, że podczas tej godzinki grałem w heartstone ponieważ innej gry aktualnie nie mam a żeby trochę dołożyć obciążenia w tle włączyłem film na zalukaj. tv oraz stream na twitch .tv. Zasilacz jest gorący jednak nie doszło do zwarcia jednak wszystkie poprzednie wyłączenia miały miejsce podczas gry w Metin2 oraz Leaguoflegends. Pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...