Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sposoby na potreningowe bóle mięśni.

Kacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potreningowe bole? Masz na mysli zakwasy, nadwyrezenie, zerwany miesien?

Najlepiej nie trenowac, wtedy ich nie bedzie.

Potoczne zakwasy. Nie no, pytam poważnie xD
Opublikowano

Porzadna rozgrewka przed treningiem i na konciu rozciaganie.

Mozesz isc na saune, troche rozluzni to naciagniete miesnie.

Yy.. ja nie radzę się po treningu porządnie rozciągać, bo wtedy masz szansę na jeszcze większe naderwanie mięśnia.

Jak masz zakwasy wgl. po treningu, to to znaczy, że ćwiczyłeś zbyt ostro, zmniejsz sobie liczbę powtórzeń może.

Live a life you'll remember.

Gość Marichcje
Opublikowano

Yy.. ja nie radzę się po treningu porządnie rozciągać, bo wtedy masz szansę na jeszcze większe naderwanie mięśnia.

Jak masz zakwasy wgl. po treningu, to to znaczy, że ćwiczyłeś zbyt ostro, zmniejsz sobie liczbę powtórzeń może.

Przecież rozgrzewka przed i po treningu to podstawa. 

Opublikowano

Mozesz lekko cwiczyc i miec zakwasy, jesli przed rozpoczeciem nie wykonasz rozgrzewki.

Opublikowano

Mozesz lekko cwiczyc i miec zakwasy, jesli przed rozpoczeciem nie wykonasz rozgrzewki.

Ja jak jeszcze nieumiejętnie ćwiczyłem to nie robiłem rozgrzewki i jedyną rzecz, jaką miałem to kontuzja barku. Ale tak, rozgrzewka jest najważniejsza w całym treningu, warto 10-15 min na nią poświęcić.

Opublikowano

Ja jak jeszcze nieumiejętnie ćwiczyłem to nie robiłem rozgrzewki i jedyną rzecz, jaką miałem to kontuzja barku. Ale tak, rozgrzewka jest najważniejsza w całym treningu, warto 10-15 min na nią poświęcić.

Ja robilem treningi silowe + stretching dynamiczny 4x w tyg + 3x w tygodniu sporty walki + streching statyczny. Trwalo to bodajze 10 lat. Na palcach jednej reki moglbym policzyc, ile razy mialem zakwasy.

Opublikowano

Ja robilem treningi silowe + stretching dynamiczny 4x w tyg + 3x w tygodniu sporty walki + streching statyczny. Trwalo to bodajze 10 lat. Na palcach jednej reki moglbym policzyc, ile razy mialem zakwasy.

Ja teraz kalistenika wymieszana z sw coś próbuję, zobaczymy jak to wyjdzie, nie widzę jakiegoś dobrego progressu jak na razie, ale może po zimie coś będzie. Wcześniej FBW.

Opublikowano

Zalezy jaki progres masz na mysli. Jesli chodzi o sporty walki, to nie zwracalem uwagi na muskulature. Progres mierzylem na treningach i zawodach, poprzez wytrzymalosc, kondycje, sile uderzenia i najwazniejsze - koncentracja. Przez tyle lat przewinely sie setki twarzy. Najrozniejsi ludzie, od szkolnych kujonow po sterydow. Samo to, jak niektorzy mysla, ze sie cisnie 150kg na lawce nie wystarcza w sportach walki. Technika, szybkosc, sila eksplozywna to w moim mniemaniu najwazniejsze aspekty. Nie zniechecaj sie i nie popelniaj bledow swiezakow, ktorzy obserwuja swoje "osiagi" co tydzien i nic nie widza, wiec sie poddaja.

Opublikowano

Progress w sylwetkach, wytrzymałości i opanowanie cechy jaką jest cierpliwość, bo to w tym sporcie jest najważniejsze. Wiem przecież, że wszystko z czasem, a i tak jak na ten moment jest dobrze i raczej nigdy się nie poddam.

Opublikowano

"Hej! Macie jakieś sprawdzone sposoby na radzenie sobie z nimi? xD"

Nic naturalnego, to są stany zapalne.

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Jakie stany zapalne? To są mikrourazy mięśni.

Opublikowano

Jakie stany zapalne? To są mikrourazy mięśni.

a mikrouraz to co?

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Nie sprzeczajcie się, bo obaj macie rację, gdyż po każdym treningu zrywają się włókna mięśniowe, które potrzebują trochę czasu na regenerację, czyli można to nazwać i stanem zapalnym, i mikrourazem. 

Opublikowano

Siema Kacki, co ja tu widzę :D

Osobiście u mnie w zmniejszeniu "zakwasów" pomaga dobra rozgrzewka i stretching (rozciąganie mięśni po treningu). Dobrze działa na mnie także lodowaty prysznic od razu po treningu a na kolejny dzień dobry masaż od laski (podwójna korzyść xD).

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano

Osobiście u mnie w zmniejszeniu "zakwasów" pomaga dobra rozgrzewka i stretching (rozciąganie mięśni po treningu). Dobrze działa na mnie także lodowaty prysznic od razu po treningu a na kolejny dzień dobry masaż od laski (podwójna korzyść xD).

Z tym rozciąganiem to bym na 2 razy to brał, bo po treningu masz już mikrourazy, a rozciągając się możesz jeszcze bardziej naderwać mięśnie.

Co do tych zakwasów to polecam zjeść 30 min przed treningiem jakiś dobry posiłek, tak, aby mięśnie miały z czego brać energię i po treningu również zjeść coś, najlepiej z dużą ilością białka.

Opublikowano

Z tym rozciąganiem to bym na 2 razy to brał, bo po treningu masz już mikrourazy, a rozciągając się możesz jeszcze bardziej naderwać mięśnie.

Co do tych zakwasów to polecam zjeść 30 min przed treningiem jakiś dobry posiłek, tak, aby mięśnie miały z czego brać energię i po treningu również zjeść coś, najlepiej z dużą ilością białka.

Z tym rozciąganiem chodziło mi o to, by "zrzucić" pompę, takie czynności są jak najbardziej wskazane po treningu a niektórzy uważają, że nawet ważniejsze od rozgrzewki ;)

A jeśli chodzi o jedzenie, przed treningiem węglowodany lecz nie syty posiłek, bo pełny działa na niekorzyść. Po treningu w godzinę od zakończenia kolejna porcja węgli i posiłek złożony z dosyć dużej ilości białka. Najlepiej zjeść jeszcze coś z białkiem przed spaniem by ciało miało z czego brać do regeneracji (przed spaniem gdy nie przyjąłeś danej ilości białka w dzień). ;p

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano

Najpierw maksymalnie zimny prysznic na mięsień przez około 30 sekund , potem około 30 sekund maksymalnie gorący prysznic. 

egq3SFm.png

Opublikowano

Z tym rozciąganiem chodziło mi o to, by "zrzucić" pompę, takie czynności są jak najbardziej wskazane po treningu a niektórzy uważają, że nawet ważniejsze od rozgrzewki ;)

A jeśli chodzi o jedzenie, przed treningiem węglowodany lecz nie syty posiłek, bo pełny działa na niekorzyść. Po treningu w godzinę od zakończenia kolejna porcja węgli i posiłek złożony z dosyć dużej ilości białka. Najlepiej zjeść jeszcze coś z białkiem przed spaniem by ciało miało z czego brać do regeneracji (przed spaniem gdy nie przyjąłeś danej ilości białka w dzień). ;p

Wiesz, to też zależy kto jaki jest, ja robię tak, bo zwyczajnie jest mi lepiej.

Opublikowano

Najpierw maksymalnie zimny prysznic na mięsień przez około 30 sekund , potem około 30 sekund maksymalnie gorący prysznic. 

To jest dość trudny zabieg niech uważa ;)

Opublikowano

@Unic3T

Zgodzę się, nie mam przecież pretensji czy coś ;) Ja mam dla przykładu jeszcze swoje "autorskie" metody ale nie podaje bo działają tylko na moje ciało :)

Ja bym odradził całkowicie taką technikę jeśli zaczyna, bo może sobie tylko pogorszyć stan, sam lodowaty przy ostrym katowaniu starczy, przy normalnym nawet bym odpuścił ;)

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano

@Unic3T

Zgodzę się, nie mam przecież pretensji czy coś ;) Ja mam dla przykładu jeszcze swoje "autorskie" metody ale nie podaje bo działają tylko na moje ciało :)

Ja bym odradził całkowicie taką technikę jeśli zaczyna, bo może sobie tylko pogorszyć stan, sam lodowaty przy ostrym katowaniu starczy, przy normalnym nawet bym odpuścił ;)

Wiadomo każdy ma inne metody diety, treningów itd., najważniejsze jest to, że wgl. ćwiczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...