Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy pełnoletność w Japonii to teraz 18 lat?

MacroMAN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,wyczytałem niedawno w pewnym artykule,że w Japonii zmniejszyli minimalny wiek do udziału w wyborach do 18 z 20. Orientuje się ktoś czy 18 i 19 latkowie otrzymali  także inne prawa np. jak kupno alkoholu,papierosów ,podpisywanie umów bez zgody rodzica czy wzięcie ślubu?

Opublikowano

Nie, nie wolno palić , pić do 20 roku życia, jeszcze w tamtym roku tak było i nawet ja nie mogłem palić czy napić sie normalnie piwa bez skończonych 20 lat. 

Gdzieś to przeczytał że obniżono ??

Tak przy okazji zakaż dotyczy głównie kupna i dystrybucji.  Za palenie nikt ci nic nie zrobi, tak samo w Polsce jak pali niepełnoletni. 

Jest tylko jedno odstępstwo od reguły możesz palić i napić się alkoholu jak najbardziej legalnie i publicznie  jeśli...  

poczęstuje cię papierosem albo np piwem czy sake  twój  rodzic.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie, nie wolno palić , pić do 20 roku życia, jeszcze w tamtym roku tak było i nawet ja nie mogłem palić czy napić sie normalnie piwa bez skończonych 20 lat. 

Gdzieś to przeczytał że obniżono ??

Tak przy okazji zakaż dotyczy głównie kupna i dystrybucji.  Za palenie nikt ci nic nie zrobi, tak samo w Polsce jak pali niepełnoletni. 

Jest tylko jedno odstępstwo od reguły możesz palić i napić się alkoholu jak najbardziej legalnie i publicznie  jeśli...  

poczęstuje cię papierosem albo np piwem czy sake  twój  rodzic.

https://www.japan-experience.com/to-know/visiting-japan/age-of-majority-in-japan-changed-to-18

Opublikowano

Jednak Ktosiu ma rację.Dali nastolatkom tylko prawo do głosowania :D Cytat z wyżej podanej strony. 

To summarize, the Japanese can vote at 18, but can neither marry nor buy cigarettes, or have a credit card and will not have to answer to justice! However, difficult to justify one without allowing the other a not allow other, therefore this situation should evolve slowly. 
Opublikowano

Było by to dziwne, Japonia ma dość surowe prawo jeśli chodzi o dzieci i młodzież, zmniejszenie wieku odnośnie  zakupu alkoholu i papierosów trwało by tam  latami. 

Nadal pozostaje im prawo jaki mają nad nimi rodzice do 20 roku życia, na co rodzic pozwoli to mogą sobie poużywać.  ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tak się zastanawiam czy człowiek dorosły w swoim kraju może polecieć do innego kraju gdzie jest niepełnoletni i w nim przebywać bez opiekuna? Jest w ogóle taka opcja żeby człowiek poniżej 20 roku życia sam poleciał do Japonii?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...