Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Optymalizacja serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Minimalizacja ilości pluginów, stosunek wydajności serwera do ilości slotów/map itd, zmniejszenie widoczności terenu w ustawieniach serwera, mogę pisać o tym setki godzin, to jedne z ważniejszych 

CAMDNAx.png

Opublikowano

Minimalizacja ilości pluginów, stosunek wydajności serwera do ilości slotów/map itd, zmniejszenie widoczności terenu w ustawieniach serwera, mogę pisać o tym setki godzin, to jedne z ważniejszych 

A jeśli chodzi o to, że z daleka nie widać np. ramek na itemki, dopiero jak się do nich podejdzie to się pojawiają. Obczaiłem to na różnych serwerem i jest to raczej jedna z rzeczy do optymalizacji?

Opublikowano

A jeśli chodzi o to, że z daleka nie widać np. ramek na itemki, dopiero jak się do nich podejdzie to się pojawiają. Obczaiłem to na różnych serwerem i jest to raczej jedna z rzeczy do optymalizacji?

Jeżeli chodzi o takie małe rzeczy to nie bedą one dużo zmieniały, skupiłbym się na optymalizacji ilości pluginów, optymalnie powinno być ich maksymalnie 20-25, adekwatnie do posiadanej pamieci operacyjnej, cieżko mi powiedzieć jak jest w Twoim przypadku, bo każdy serwer ma inną maszynę i może sobie pozwolić na coś innego, jednak te rady, które przedstawiłem są optymalne dla wiekszości serwerów, możesz też kombinować z ilością spawnowanych zwierząt, mobów. Także serwer mogą lagować także przedmioty jak duża ilość piecyków na mapie, gdyż ciągle wykonują dużo zapytań do serwera, jeżeli chodzi o przepalanie, jeden czy dwa na jakimś obszarze nie robią dużej różnicy, ale wieksza ilość już może. 

CAMDNAx.png

Opublikowano

@DeQUK

Ilość pluginów nie ma znaczenia, jeden duży plugin może obciążać znacznie bardziej niż dziesięć małych.

Na początek kilka opcji optymalizacyjnych z konfiguracji Spigota (spigot.yml):

• view-distance (odległość renderowania, przykładowo zmiana z 10 na 6 zmniejsza ilość chunków ładowanych dookoła gracza niemal trzykrotnie!)
  • entity-activation-range (odległość aktywowania się mobów, dzięki temu serwer nie będzie przeliczał mobów znajdujących się w znacznej odległości od gracza)
  • nerf-spawner-mobs (po ustawieniu na true moby generowane przez spawnery nie będą się poruszać i wchodzić w kolizje odciążając serwer)
Opublikowano

Zdecydowanie wgraj PaperSpigota ( Zwiększa on wydajność, zmniejsza lagi i daje wiele nowych opcji konfiguracji )

https://tcpr.ca/downloads/paperspigot

Możesz też zastosować moje configi i broń Cie boże nie instaluj ClearLagga..

bukkit.yml

http://pastebin.com/r6pxVqgW

spigot.yml

http://pastebin.com/fLwsqni6

paper.yml

http://pastebin.com/hN8CfrkK

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

@DeQUK

Ilość pluginów nie ma znaczenia, jeden duży plugin może obciążać znacznie bardziej niż dziesięć małych.

Na początek kilka opcji optymalizacyjnych z konfiguracji Spigota (spigot.yml):

• view-distance (odległość renderowania, przykładowo zmiana z 10 na 6 zmniejsza ilość chunków ładowanych dookoła gracza niemal trzykrotnie!)
  • entity-activation-range (odległość aktywowania się mobów, dzięki temu serwer nie będzie przeliczał mobów znajdujących się w znacznej odległości od gracza)
  • nerf-spawner-mobs (po ustawieniu na true moby generowane przez spawnery nie będą się poruszać i wchodzić w kolizje odciążając serwer)

Chodzi mi o to, że niekiedy serwery mają po kilka pluginów niepotrzebnie zainstalowanych, które pełnią jedną i tą samą funkcje i mają te możliwości, a administratorzy serwerów nie wiedzą o ich możliwościach 

CAMDNAx.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngLibter

To zależy od optymalizacji pluginu..

@topic

Tak jak kolega @DeQUK zmniejsz ilość pluginów, a jeżeli nie chcesz jej zmniejszać w miarę możliwości powiększ pamięć ram maszyny. Jeżeli masz VPS to możesz też zainstalować nowszą wersję systemu (w celu aktualizacji głównie javy), albo możesz sam na VPS zaktualizować jave.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...