Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Morele czy X-KOM?

shuterxgame

Morele czy X-KOM?  

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który sklep wypada lepiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

W internecie jest spora liczba negatywnych komentarzy o serwisie Morele i o tym, że przesyłki od nich nie są zbyt dobrze zabezpieczone. Ludzie miewają też problemy z obsługą klienta. Widziałem też dużo pozytywnych komentarzy o serwisie X-KOM. 

Co o tym myślicie i jakie są wasze opinie?

Opublikowano

Morele miało problemy z przesyłkami dawniej teraz podobno już nie ma problemów. Do tego na morele też jest taniej o jakieś 1-5%.

GTX 1050 vs GTX 1050TI

- różnicy ceny - 21%

- różnicy wydajności - 12%

RX 460 2GB vs RX 460 4GB

- różnicy ceny - 17%

- różnicy wydajności - 1-2%

GTX 1050 vs RX 460 2GB

- różnicy ceny - 11%

- różnicy wydajności - 18%

GTX 1050TI vs RX 460 4 GB

- różnicy ceny - 15%

- różnicy wydajności - 20-40%

Opublikowano

Szczerze - nie ma większej różnicy. X-KOM miał dla przykładu niedawno problem z chyba magazynem i wysyłali paczki dopiero po tygodniu. Morele też ma takie wpadki (nie tego typu, ale ogólnie - wpadki). Co do cen - to różnie wypada. W jednym coś kosztuje mniej, w drugim drożej i na odwrót. Zależy od produktu.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Zależy, w którym będziesz miał taniej, i czy masz stacjonarny sklep blisko w razie czego. Choć z ceną to wychodzi praktycznie identycznie, przy kompie za 3,7k morele miało 25zł drożej. Każdy sklep miewa problemy, często nawet nie z ich winy (traktowanie paczek przez różne firmy kurierskie, też są o tym negatywne opinie).

Ja bym wybrał x-kom tylko dlatego, że do ich sklepu stacjonarnego mam kilka minut na piechotę.

tenor.gif

Opublikowano

Wybiera się zwykle sklep który jest najbliżej.

W sumie nie ma znaczenia który lepszy od drugiego jak jest dziesiątki sklepów w których kupisz to samo, czasami nawet taniej a gwarancje takie same. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie będę pewnie zbytnio się mylić, jeżeli powiem, że 90% komputerów, które składany są z morele. I nie pamiętam przypadku kiedy ktoś wrócił niezadowolony, bo mu komputer nie działał, czy coś.

Oczywiście, mogły być takie przypadki, ale sam nie spotkałem się z takim.

Choć mój znajomy kupował komputer na morele i grafika przyszłą zamontowana w obudowie (co jest błędem, bo podczas transportu wypadła z płyty (ale trzymała się na śrubie i śledziu). Ogólnie duży błąd, ale wyprostowałem mu śledzia, naprawiłem blokadę na płycie zapobiegającą wypadaniu płyty i wszystko działa do teraz ;)

Jeżeli już tak porównujemy, to np. proline.pl ma bardzo fajne ceny (pamiętam, jak i5-4460 mieli 50zł taniej, niż inni, a płyty 10zł drożej - taki przykład). Proline ma ten plus, że maja sklepy stacjonarne i doradzają na miejscu, przy czym zawsze warto pytać na forum, bo każdy sklep działa tak samo (wciska to co zalega, lub niedługo będzie stare, bo wychodzi nowa generacja i wgl). 

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Ja osobiście X-kom zawsze choć z morele też kupowałem.

Aczkolwiek podejście do Klienta w X-kom to jest naprawdę wyższa półka, nie znajdziesz innej takiej firmy.

Jest masa ludzi co dużo nie rozumie np kupili karte MSI coś było z nią nie tak odeslałi na gwarancja (karta MSI na gwarancji około 3 tygodni) i kogo winnią ludzi zgadnijcie oczywiscie SKLEp xD choć nie ma tutaj NIC od strony sklepu, ale są ludzie i ludziska ;)

W xkom nigdy nie miałem problemów, np przy zakupie laptopa długo czekałem tydzien prakycznie ale dostałem rabat i na laptop i na dysk SSD i gratisy dla mnie bomba ;)

W morele nie kupowałem tak dużo podajże 2 - 3 razy i też miałem opóźnienie kilkudniowe z fotelem, zdarza sie normalnie.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Do najbliższego punktu moreli mam około 100km tak samo jak do sklepu x-kom, zostaje tylko wysyłka. Czy też zgadzacie sie z tym, że lepiej jest zamówić części i samemu składać zestaw niż zamówić już zmontowany? Tak jak mówicie różnie to bywa z transportem, a każda część zapakowana osobno raczej dłużej wytrzyma.

Opublikowano

Do najbliższego punktu moreli mam około 100km tak samo jak do sklepu x-kom, zostaje tylko wysyłka. Czy też zgadzacie sie z tym, że lepiej jest zamówić części i samemu składać zestaw niż zamówić już zmontowany? Tak jak mówicie różnie to bywa z transportem, a każda część zapakowana osobno raczej dłużej wytrzyma.

Jak najbardziej, jeszcze jak. Zawsze jest lepiej składać samemu, bo (jeśli umiesz składać) to wiesz, że wszystko będzie dobrze. A jak kupujesz złożony, i nie daj boże, coś się zepsuje to tracisz kompa na kilka tygodni ^^.

Ogólnie x-kom polecam, przy kupowaniu u nich kierownicy dostałem jakąś grę #nibywartą60zł na steam, przy której okazało się, że kod został już wykorzystany, ale poszedłem z reklamacją to jakoś po tygodniu dostałem nowe pudełko z dobrym kodem. W sumie nigdy w to nie zagrałem, ale liczy się pomoc.

tenor.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...