Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wykorzystanie ramu

K4P3C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Mam wpakowane 8 gb ramu do komputera,jak klikam prawym na moj komputer wyswietla sie 8 tak jak powinno ale gdy gram w jakas gre np h1z1 i sprawdze procesy to h1z1 ,ktore wykorzystuje 3,400mb jest wysweitlane jako 80% uzycia,to znaczy ,ze tylko 1 kosc mam sprawną?

"Pewność wypisaną mam na twarzy"

Opublikowano

Nie ma problemu w niczym jak działa gra bez problemów.  To ile ma wykorzystywać byś był zadowolony? 

Jeśli  nie wiesz jak liczy pamięć i zarządza nią system dla programów czy gier to na jakiej podstawie stwierdzasz że coś jest źle ?

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czytanie ze zrozumieniem się kłania

Nie ma problemu w niczym jak działa gra bez problemów.  To ile ma wykorzystywać byś był zadowolony? 

Jeśli  nie wiesz jak liczy pamięć i zarządza nią system dla programów czy gier to na jakiej podstawie stwierdzasz że coś jest źle ?

''3,400mb jest wysweitlane jako 80% uzycia,to znaczy ,ze tylko 1 kosc mam sprawną?''

Opublikowano

A co ma ilość kości do zajętej pamięci, przecież sie razem sumują a nie dzielą? Równie dobrze w danej chwili może to być pamieć na jednej kości , ale i również może to być też tylko 2 Gb z tej kości . 

Nie wie jak zarządza system pamięcią i tyle. Bo nie musi wiedzieć kiedy go to nie interesuje. Zresztą zestawienia są dla użytkowników którzy przynajmniej potrafią liczyć. 

Nie zwraca też wcale uwagi na inne programy co zajmują pamieć. 

Jak wypijesz dwie szklanki wody i wyrzygasz potem jedną to potrafisz zgadnąć którą szklankę wody wyrzygałeś ? 

p.s. Przecież nie napiszę wprost że zadał bezsensowne pytanie. Nie ma programów które adresują więcej niż 4 Gb pamięci , jeśli już to procesy gry mogą adresować więcej i sumowane to jest jako wynik jednej aplikacji. 

Poza tym to  system zarządza pamięcią a nie gra. Nie zwrócił uwagi na resztę bo pamieć wolna to też pamieć używana tylko nie w danej chwili.

80% to zasoby które bierze gra ze 100% całości używanej aktualnie pamięci ( suma wszystkiego co w pamięci gra, system, inne programy ) 

Opublikowano

Nie chodzi o to,patrze na licznik sumujący wszystko, ponieważ inne procesy zabieraja po 0,5 %  lub podobnie napisalem tylko o h1z1. Wiec jezeli wyswietla sie 80% na tym glownym uzyciu to co to moze znaczyc skoro powinienem miec 8gb do dyspozycji?

"Pewność wypisaną mam na twarzy"

Opublikowano

Przecież masz 8 Gb, po cholerę ma gra używać więcej niż potrzebuje, zwłaszcza że nawet nie potrafi jej użyć ? Chyba po to żeby bezsensu obciążać system. 

Jak już napisałem nie liczysz nawet wszystkiego innego bo dla ciebie to wielkie nic mierne 0.5%  na kilkadziesiąt programów. 

Nauka czytania ze zrozumieniem się kłania.

80% zasobów używanej aktualnie pamięci to same procesy czy tekstury gry.

20% to reszta wszystkiego innego te mierne kilka promili czy procentów na które nawet nie zwracasz uwagi.

Wychodzi jak byk 100%  UŻYWANEJ aktualnie pamięci a nie posiadanej.

Dla zrozumienia suma używanej pamięci to dodanie wszystkich procesów, bibliotek, tekstur, programów, gier które są załadowane do pamięci. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...