Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Cały czas 100% użycie dysku

Sharperino_MPC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, cały czas mam 100% użycia dysku, w menadżerze zadań w zakładce Procesy->Dysk jest niby 3-10% a jak wejde w wydajnośc to cały czas wyświetla od 80 do 100%. Jest tak gdy gram w lola/korzystam z przegladarki lub po prostu siedze na samym pulpicie. Temperatury wynoszą max 33°C. Ostatni format był jakieś 3 tyg temu. Sprawdzałem programem HDTunePro czy może jakiś sektor nie padł ale wszystkie były "zdrowe". 

Jakieś pomysły jak to naprawić? 

8kHod.png

Opublikowano

Model? Bo tak to nic nie wiadomo. Pobierz program CrystalDiskInfo i powiedz ile już ma przepracowanych godzin. http://www.cdrinfo.pl/faq/ile-czasu-przepracowal-dysk-twardy-9042212724

GTX 1050 vs GTX 1050TI

- różnicy ceny - 21%

- różnicy wydajności - 12%

RX 460 2GB vs RX 460 4GB

- różnicy ceny - 17%

- różnicy wydajności - 1-2%

GTX 1050 vs RX 460 2GB

- różnicy ceny - 11%

- różnicy wydajności - 18%

GTX 1050TI vs RX 460 4 GB

- różnicy ceny - 15%

- różnicy wydajności - 20-40%

Opublikowano

@vance14 zawsze lepiej wiedzieć, bo jeżel idysk jest wyjechany, to pewnie już siada elektronika. Ja w swoim 160GB dysku miałem taki problem, że niby wszystko było ok, a dysk po 1-2 godzinach się zawieszał (cały system freezował, jakby dysk odłączyć). Problemem była zapychająca się pamięć Cache. 

Ogólnie jeżeli cały komputer działa, a dysk jest stary i niedomaga, to niemal pewna jest jego wina.

Autorze, podaj całą specyfikację komputera, najlepiej wyślij ją przez CPU-Z (w podpiętym temacie masz instrukcję). Poza tym podaj zasilacz (model, marka, moc).

Poza tym sprawdź prędkość odczytu danych z dysku w HDTunePro i wyślij screena.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@vance14 zawsze lepiej wiedzieć, bo jeżel idysk jest wyjechany, to pewnie już siada elektronika. Ja w swoim 160GB dysku miałem taki problem, że niby wszystko było ok, a dysk po 1-2 godzinach się zawieszał (cały system freezował, jakby dysk odłączyć). Problemem była zapychająca się pamięć Cache. 

Ogólnie jeżeli cały komputer działa, a dysk jest stary i niedomaga, to niemal pewna jest jego wina.

Autorze, podaj całą specyfikację komputera, najlepiej wyślij ją przez CPU-Z (w podpiętym temacie masz instrukcję). Poza tym podaj zasilacz (model, marka, moc).

Poza tym sprawdź prędkość odczytu danych z dysku w HDTunePro i wyślij screena.

od ilu godzin rozumiesz, że dysk jest "wyjechany"? mój przepracował ponad 54000 godzin i jedynie spadła prędkość odczytu o 1MB. żadnych błędów w smarcie. ilość przepracowanych godzin raczej nie ma znaczenia. ważniejszym parametrem do kontroli w przypadku laptopów / dysków zewnętrznych jest "load cycle count"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...