Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tracę pakiety na ts

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od jakiegoś tygodnia borykam się z problemem który irytuje mnie pod czas rozmowy na ts. Rozmawiam, rozmawiam i co 10-15 minut bez powodu mam 20-30 pakietów na ts. Uprzedzę wasze pytania. Nie, nie jest to przez mój internet bo jeżeli gram w tym czasie np. w Minecrafta multiplayer to nie mam w grze ani lagów, ani pingu tylko na ts. Strony również ładują się normalnie. Czyli obstawiam, że jest to jakiś problem z ts, próbowałem wiele rzeczy. Reinstalacja ts'a nie pomogła.

Opublikowano

Po pierwsze, czy sprawdzałeś na różnych TS'ach, które uzywają innych hostingów?

Po drugie, to że nie masz problemu z grami nic nie świadczy o jakości internetu - czasami pojawiają się problemy u konkretnych operatorów do konkretnych hostingów - tak jak ostatnio było na netspeak'u a jeszcze wczesniej na hosteamie.

Jeszcze jedno, czy zdarza się to o różnych porach / co gdybyś nie grał w daną grę?

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

gra = tcp (mało gier wysyła pakietów na udp ;d )

ts = udp

coś się nie zgadza chyba :/

Wyłącz protokół ipv6 z twojej karty sieciowej, przy wyłączonym ts i wtedy zobacz jak z pakietami albo wyczyść cache (ikonek etc.).

Opublikowano

Po pierwsze, czy sprawdzałeś na różnych TS'ach, które uzywają innych hostingów?

Po drugie, to że nie masz problemu z grami nic nie świadczy o jakości internetu - czasami pojawiają się problemy u konkretnych operatorów do konkretnych hostingów - tak jak ostatnio było na netspeak'u a jeszcze wczesniej na hosteamie.

Jeszcze jedno, czy zdarza się to o różnych porach / co gdybyś nie grał w daną grę?

Tak sprawdzałem, ale mam to samo. Czasem się zdarza że z 1 godzine/2 jest wszystko git i znowu te pakiety, aż tak to nie przeszkadza, ale lepiej to ogarnąć.

Opublikowano

ts = udp

Wyłącz protokół ipv6 z twojej karty sieciowej, przy wyłączonym ts i wtedy zobacz jak z pakietami albo wyczyść cache (ikonek etc.).

@xGrzechu Polecam sprawdzić to co poradził kolega wyżej ^

Wtedy potestuj i daj znać :)

Desktop - Procesor: Intel i7-7700k 4.20Ghz  | Karta Graficzna: EVGA Geforce GTX 1070 | RAM: 16GB 

Laptop - Procesor: Intel i5-8250U 2.5Ghz | Karta Graficzna: Radeon 530 | RAM: 8GB

Opublikowano

ts = udp

Twierdząc, że większość gier jest postawiona na TCP. Mylisz się. Sądziłem, że osoba, która jest technikiem działu TS3 ma jakieś rozeznanie w tym kierunku.

Nie lubię wytykać ludziom błędów i źle się z tym czuję. Lecz takich rzeczy się nie pomija.

Otóż nikt przy zdrowych zmysłach nie napisze Ci dobrej gry multiplayer na protokole TCP. Oczywiście chodzi mi o gry, gdzie każde 10ms ma znaczenie (minecraft jest dobrą grą, ale w tej grze nie ma to wielkiego znaczenia).

TCP charakteryzuje się tym, że wysyła zapytanie i czeka na odpowiedź od serwera czy wiadomość została wysłana. Jest to przydatne lecz nie do wszystkiego się nadaje.

UDP jest tylko jednostronnym protokołem i nie czeka na żadną odpowiedź. Co w wielu projektach jest to bardzo na rękę. Tym protokołem można manipulować dosłownie na każdej płaszczyźnie.

Podsumowując jeżeli ktoś ma lagi i gra używa protokołu TCP to albo rozłącza się połączenie całkowicie albo gracz ma straszne opóźnienia (tak jak to się dzieje w minecrafcie).

A co do tematu to teamspeak jest fajnie zrobiony, ale nie do końca. Ma swoje błędy. Spróbuj wejść na inne serwery (voice.teamspeak.com). 

@Borygard - no faktycznie wszystkie wersje CS'a, LOL, BF, Fifa to jest mało gier

Wejdź na moją listę serwerów i zobacz wszystkie serwery minecraft

Opublikowano

^ nie pisz w temacie skoro nie jest do tego on stosowny ;)

ale jeśli chcesz się spierać to protokół udp jest stosowany to transportu modelu osi co nie ma nic wspólnego z grami, każde połączenie jest na zasadzie datagramu ale tego nie gwarantuje :) co oferuje tcp :)

oczywiście, że udp jest stosowane w grach ale nie ma ich na tyle dużo :)  powineneś czytać do końca to co napisałem a nie stwierdzać iż sądze, że w grach nie stosuje się portów udp :)

idź lepiej graj w minecrafta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...