Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Asus Xonar DX/XD System 7.1 a brak uziemienia

ToWay

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie.

Przymierzam się do kupna karty dźwiękowej 

Asus Xonar DX/XD PCI- Express x1, System 7.1

lecz nie posiadam uziemienia w kontakcie i czytałem że mogą być szumy i trzaski.

Dotychczas na integrze nie było zadnych problemów ale mam obawy nad kupnem gdyż karta kosztuje 350 zł i boję się ze może sie ten problem u mnie pojawić .

Czy kupować tą kartę czy może być problem ? 

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie masz problemu i narzekasz nawet nie sprawdzając.  

Polska sieć energetyczna nie wymaga uziemienia, zresztą pewnie masz listwę zasilająca z filtrami. Jak nie masz takiej to już twój problem się o nią postarać ( 50-100 zł kosztuje). 

Jak chcesz to sobie zrób, podłącz obudowę kompa do kaloryfera czy rury grubszym kablem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Sprawdzenie tego będzie mnie kosztowało 350 zł tak więc wole wiedzieć przed - to dziwne ?

Naczytałem się że ludzie bez uziemienia mieli problemy z buczeniem i szumieniem z powodu braku uziemienia tak więc kto pyta nie błądzi.

Opublikowano

Mieli problemy z brakiem uziemienia na kablach albo z szajsowatymi mikrofonami na kablach bez ekranu . 

Opublikowano

Sprawdzenie tego będzie mnie kosztowało 350 zł tak więc wole wiedzieć przed - to dziwne ?

Naczytałem się że ludzie bez uziemienia mieli problemy z buczeniem i szumieniem z powodu braku uziemienia tak więc kto pyta nie błądzi.

Pewnie po prostu nie wiedzieli, że karty dźwiękowe wewnętrzne na PCI przenoszą każdy szum i zgrzyt ze środka komputera do słuchawek/mikrofonu... Dlatego polecam kupić coś zewnętrznego - zero szumów i trzasków od karty dźwiękowej. No i tak jak @UP karta to nie wszystko... trzeba też mieć odpowiedni mikrofon/słuchawki by nie było szumów...

Opublikowano

Karty dźwiękowe nie przenoszą żadnych szumów czy zgrzytów z wnętrza komputera.  Sygnał jest cyfrowy to nawet nie ma możliwości szumieć a już tym bardziej zbierać szumów albo zgrzytów, bo jak ma to robić ?? 

Jak by były problemy to by nikt kart na PCI nie kupował. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...