Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ram czy procek - odwieczne pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, widziałem tego dużo, ale nigdzie nie dostałem konkretnej odpowiedzi. Na co bardziej postawić lub w jakich przedziałach - ram czy procesor jeśli chodzi o serwer minecraft?

Procesor 1vCore (2,4GHz) i 6GB ramu czy może lepiej wybrać 1vCore (3,1GHz) i 2GB ramu? Proszę o odpowiedż osób, znających się na rzeczy.

Opublikowano

Radziłbym ci wybrać 2,4ghz i 6gb ramu . Jeśli procek ma odblokowany mnożnik zawsze można podkręcić .

Wybierz większą ilość RAMu. Bo z 2gb RAMu to max 20 graczy dasz radę utrzymać.

Witam, widziałem tego dużo, ale nigdzie nie dostałem konkretnej odpowiedzi. Na co bardziej postawić lub w jakich przedziałach - ram czy procesor jeśli chodzi o serwer minecraft?

Procesor 1vCore (2,4GHz) i 6GB ramu czy może lepiej wybrać 1vCore (3,1GHz) i 2GB ramu? Proszę o odpowiedż osób, znających się na rzeczy.

Po 1: to są VPSy więc nic tutaj nie podkręcisz... 

Po 2, obie rzeczy są ważne i zależne od pluginów, 2GB to bardzo mało, część zje system itd, reszta na serwer, to dość kiepsko.

jakby to było przynajmniej te 4GB czy coś.

Ogólnie CPU ważniejsze, ale dalej trzeba przewidzieć sobie te 100MB na gracza, w zależności od pluginów, mapy itd trzeba liczyć od tych 50 do 200MB na gracza, co przy 2GB dużo nie da.

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...