Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiedźmin 3 - gra się zawiesza

xTheMineCraftx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam postanowiłem zakupić Wiedźmina 3, bo pomyślałem, że gra bardzo dobra to czemu by nie zagrać. I tutaj pojawił się problem otóż w grze mam lagi..

Specyfikacja komputera:

Grafika: GeForce GTX 760
Procesor: i3 2120 3.30GHz
Płyta główna: Asus H61M-K
Ram: 8GB
Zasilacz: Antec VP500 (500W)

Nie wiem wydaje mi się, że komputer na spokojnie powinien uciągnąć Wieśka.. jedynie zastanawiam się nad prockiem.

Opublikowano

No procek powinien dać radę, sam mam Phenom ii x3 720 3,4GHz (jest on lekko gorszy od twojego i3). I mam te 30-50fps(zależy od otoczenia/lokacji). I oczywiście na wszystko low, prócz tekstur i gram na 1440x900.

Podstawowe informacje:

Jakie masz temperatury (możesz je sprawdzić HWmonitor), oczywiście w idle (pulpit) i w grze, gdzieś tak po 5-10minutach (czyli pod obciążeniem)?

Czy nie masz jakiś gówien w tle?

Czy masz sterowniki (najnowsze) do karty graficznej?

I na czym polegają te lagi? Może chodzi o to, że masz te 60fps i spadają do 30? Czy jak? I ogólnie pobaw się też ustawieniami gry.

I gdzie kupiłeś Wiedźmina (gog,steam, wersja pudełkowa)?

Opublikowano

No procek powinien dać radę, sam mam Phenom ii x3 720 3,4GHz (jest on lekko gorszy od twojego i3). I mam te 30-50fps(zależy od otoczenia/lokacji). I oczywiście na wszystko low, prócz tekstur i gram na 1440x900.

Podstawowe informacje:

Jakie masz temperatury (możesz je sprawdzić HWmonitor), oczywiście w idle (pulpit) i w grze, gdzieś tak po 5-10minutach (czyli pod obciążeniem)?

Czy nie masz jakiś gówien w tle?

Czy masz sterowniki (najnowsze) do karty graficznej?

I na czym polegają te lagi? Może chodzi o to, że masz te 60fps i spadają do 30? Czy jak? I ogólnie pobaw się też ustawieniami gry.

I gdzie kupiłeś Wiedźmina (gog,steam, wersja pudełkowa)?

Co do temperatur to sprawdzałem na HWMonitor i na pulpicie nie ma więcej nigdzie niż 30 stopni w grze jeszcze nie sprawdzałem.

Nie mam nic w tle włączone zawsze wyłączam.

Tak sprawdzałem na stronie nvidii sterowniki do tej karty i pobrałem najnowsze.

Lagi polegają na tym, że gra się zacina podczas obracania kamerą (Nie chodzi płynnie) spadków fps nie ma (nie zacina się na 1-2 sekundy gra).

Grę kupowałem na Steam, ponieważ fajna przecena jest aktualnie.

Opublikowano

Czyli lagi polegają tylko na obracaniu kamerą? FPS masz stabilne? Włącz rozmazanie podczas ruchu kamery, ta opcja jest w postprocesy. Ta opcja jak sama nazwa wskazuje, rozmazuje ekran podczas jej poruszania, ale daje jej to płynność. Jak u ciebie wygląda z tymi fps? Ile ich masz?

Opublikowano

Czyli lagi polegają tylko na obracaniu kamerą? FPS masz stabilne? Włącz rozmazanie podczas ruchu kamery, ta opcja jest w postprocesy. Ta opcja jak sama nazwa wskazuje, rozmazuje ekran podczas jej poruszania, ale daje jej to płynność. Jak u ciebie wygląda z tymi fps? Ile ich masz?

Mam pewien problem otóż Frapsem nie widzie FPS, nie pokazują się one.

Opublikowano

Na Steam masz opcje włączenia licznika:

W grze Shift+Tab--> Ustawienia (nie musisz go włączać z poziomu gry)--> W grze--> Licznik FPS w grach i tam zaznaczasz.

Opublikowano

W grze Shift+Tab--> Ustawienia (nie musisz go włączać z poziomu gry)--> W grze--> Licznik FPS w grach i tam zaznaczasz.

Ustawiłem. Fraps też włączony i nigdzie nie ma wyświetlonej ilości fps.

Opublikowano

Fraps wyłącz, to gówno. Zaznacz sobie mocny kontrast i żeby fps ci się wyświetlały w dolnym lewym rogu i tam je będziesz miał, na zielono. Oczywiście na Steam.

Opublikowano

Fraps wyłącz, to gówno. Zaznacz sobie mocny kontrast i żeby fps ci się wyświetlały w dolnym lewym rogu i tam je będziesz miał, na zielono. Oczywiście na Steam.

22-30 FPS przy ustawieniach zalecanych przez Nvidia.

Opublikowano

Czyli gówno wartę te ustawienia. Pobaw się ustawieniami. Ja sam, jak wspomniałem mam wszystko na low, tylko tekstury na wysokie (mam 1GB vram) i w postprocesach mam włączone wszystko co masz ustawione na niskich, tylko od siebie dodaję Wyostrzenie na wysokie, a Głębia ostrości i promienie światła dodatkowo włączone. Jeżeli nie masz fullhd to powinieneś mieć te 30-40fps albo i więcej. Rozdzielczość jest bardzo ważna, zżera dużo fps.

Opublikowano

Czyli gówno wartę te ustawienia. Pobaw się ustawieniami. Ja sam, jak wspomniałem mam wszystko na low, tylko tekstury na wysokie (mam 1GB vram) i w postprocesach mam włączone wszystko co masz ustawione na niskich, tylko od siebie dodaję Wyostrzenie na wysokie, a Głębia ostrości i promienie światła dodatkowo włączone. Jeżeli nie masz fullhd to powinieneś mieć te 30-40fps albo i więcej. Rozdzielczość jest bardzo ważna, zżera dużo fps.

Jeśli chodzi o rozdzielczość to zauważyłem pomiędzy 1440x900, a 1366x768 jest ogromna różnica. No nic pobawię się tymi ustawieniami i dam znać jeszcze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...