Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

problem z wgrywaniem questa na przywolywanie mobow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem zrobić questa odpowiadaącego za przywoływanie mobów jakimś itemem (w tym przypadku jest to Drewniana Posępna Maska id=30183), więc bazując na dotychczas zdobytej wiedzy i poradnikach zrobiłem coś takiego 

quest pelerynka begin
state start begin
when 30183.use begin
pc.aggregate_monster()
end
end
end

Lecz po wgraniu do ftp nie mogę wgrać tego questa na serwer (pokazuje sie powiadomienie  "Segmentatnion fault (core dumped)") Ścieżka na pewno jest poprawna. Nie wiem co może być nie tak, pierwsza myśl to czy ten nawias po pc.aggregate_monster musi być i musi być pusty? Z góry dzięki za odpowiedz, jak widać jestem w nowy w MetinLua ;) 

elo pozdro

Opublikowano

Zapomnialem napisac, nie aktualne już. Nie wiem co robiłem źle bo już wszystko śmiga. No może nie do końca wszystko, quest dodany na serwer, type i subtype itemu zmienione na 18|10, quest dodany do questlist w grze /reload q a quest nadal nie działa. Tak jet z każdym który wgrywam na serwer więc nie jest to wina źle napisanego questa. Jakieś pomysły? + za pomoc ;) @Sheila^^ @Quoris

elo pozdro

Opublikowano

Wejdź do pliku make, sprawdź jaki plik xx_list wykonuje (powinien to być np. english_list). Następnie przekompiluj wszystkie questy poniższymi komendami:

1. Wszystkie nazwy z końcówką .quest zostaną dodane do english_list do kompilowania (użyj jej w katalogu quest)

ls *.quest > english_list

2. Przekompiluj

sh make 

3. Zresetuj grę

Przy okazji daję Ci działający plik make, bo niektóre mogą powodować błędy:

http://wklej.to/HjVfA 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...