Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lee Sin v2

Kaktus.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

>
>
>
>
>
>

>

>

>

>

>

>

>

>

>

>

>

414201439666097843060.png

Yo, minęło trochę czasu odkąd napisałem swój poprzedni poradnik do mnicha, czas najwyższy, aby go odświeżyć.

Sezon zakończyłem w d5. Przejście z p5 do d5 zajęło mi około miesiąca.

257891479904179843060.png

Moje zagrania lee można obejrzeć w moich montażach na yt, nie mam jednak filmiku poświęconego w całości Lee Sin'owi.

Skillset

Zacznę od opisu umiejętności Lee Sin'a z moim komentarzem.

(Riot wprowadził tutaj kilka zmian, od czasu poprzedniego poradnika)

Lee_Sin.Grad_Cios%C3%B3w.png

Umiejętność bierna: Po użyciu umiejętności, 2 następne ataki podstawowe Lee Sina w ciągu 3 sekund zyskują 40% premii do prędkości ataku. Dodatkowo pierwszy atak przywraca 20 energii, a drugi 10.

"Pasywka" Lee Sin'a jest bardzo ważna szczególnie podczas pierwszego clearu jungli, postarajcie się wykorzystać ją jak najlepiej. Zaspamowanie campa spellami sprawi, że bardzo szybko wyrzucicie się z energii, a wasz clear in the end będzie wolniejszy, bo nie wykorzystacie dodatkowej prędkości ataku.

Lee_Sin.Fala_D%C5%BAwi%C4%99ku.png

Pierwsze użycie "Q": Lee Sin tworzy falę dźwięku w linii, zadając obrażenia fizyczne pierwszemu trafionemu wrogowi i wykrywa go na 3 sekundy. Jeśli trafi w przeciwnika, Lee Sin może użyć Uderzenie Rezonansu w przeciągu 3 sekund.

1. Jeżeli dopiero zaczynacie grę lee sinem i nie jesteście pewni zasięgu tej umiejętności podczas gry na smartcastach polecam w opcjach ustawić "Szybkie rzucanie ze wskaźnikiem"  pod kombinację klawiszy Shift + Q, by w razie potrzeby móc sprawdzić zasięg podczas rozgrywki.

384531435669819843060.png

2. Umiejętność ta może odkrywać niewidzialnych wrogów, ale podczas użycia "Drugiego q" Lee traci wizję!

Lee_Sin.Uderzenie_Rezonansu.png

Drugie użycie "Q": Lee Sin przemieszcza się ku przeciwnikowi trafionemu Falą Dźwięku, zadając mu obrażenia fizyczne zależne od brakującego zdrowia (maksymalnie 400 obrażeń przeciw stworom i potworom).

1. Możecie używać tej umiejętności do baitowania przeciwników do zużywania ich umiejętności odpowiadających za kontrolę tłumu, ponieważ podczas drugiego użycia "Q" ciągle możecie zawrócić do waszego warda/miniona/sojusznika na przykład przy użyciu "W". Przykład:

2. Podczas używania tej umiejętności powinniście brać również pod uwagę to, czy przeciwnik ma jakąś mobilność. Przykładowo: Doskakujecie do kassadina, który w tym momencie użył ulta i flasha pod swojego turreta. Niemiło, prawda? : >

3. Używanie tej umiejętności możecie również przerwać flashem. To dobrze czy źle? Cóż, możecie przez to anulować niechcący obrażenia ze swojego "Q" (Przykładowo flashując zbyt szybko), ale możecie również użyć tego na swoją korzyść, przykładowo dobrze pozycjonując się flashem pod swoje ulti.

Lee_Sin.Os%C5%82ona.png

Pierwsze użycie "W": Lee Sin przemieszcza się ku sojuszniczej jednostce. Jeśli celem jest bohater, Lee Sin i cel otrzymują tarczę na 2 sekundy, a czas odnowienia jest skrócony 50%. Lee Sin może również obrać siebie na cel.

Po użyciu Osłony, Lee Sin może przez 3 sekundy rzucić żelazną wolę.

Pamiętajcie o skrócie klawiszowym Alt + W by szybko użyć tej umiejętności na sobie w razie potrzeby. (Domyślnie Alt + np. "W" to self cast - używanie umiejętności na siebie)

Lee_Sin.%C5%BBelazna_Wola.png

Drugie użycie "W": Lee Sin otrzymuje dodatkową kradzież życia i wampiryzm zaklęć na 4 sekundy.

Osoby, które już trochę grają w ligę, pewnie pamiętają, że kiedyś podczas używania "Żelaznej woli" Lee sin dostawał zdrowie po użycie smite'a (porażenie). Na niekorzyść Lee, Riot usunął to jakiś czas temu.

Lee_Sin.Nawa%C5%82nica.png

Pierwsze użycie "E": Lee Sin uderza w ziemię, tworząc falę uderzeniową zadającą obrażenia magiczne i ujawniającą przeciwników. Jeśli Nawałnica spadnie na wroga, Lee Sin może przez 3 sekundy użyć Okaleczenia.

1. E -> Flash, zamiast Flash -> E

Dlaczego? Nie jest to zbyt trudne, a jeżeli wykonamy to prawidłowo - oszczędzamy czas.

2. W przeciwieństwie do "Q" - drugie użycie tej umiejętności, nie sprawia, że Lee sin traci wizję na odkrytych przeciwnikach.

Lee_Sin.Okaleczenie.png

Drugie użycie "E": Lee Sin okalecza pobliskich przeciwników oznaczonych przez Nawałnicę, zmniejszając ich prędkość ruchu. Spowolnienie stopniowo zanika w czasie 4 sekund.

Lee_Sin.Smoczy_Gniew.png

Lee Sin wykonuje potężne kopnięcie z półobrotu, odrzucając cel do tyłu  oraz zadając obrażenia fizyczne jemu i przeciwnikom przez których przeleci.  <----->  ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wrogowie, w których uderzy cel, są podrzucani w powietrze i otrzymują dodatkowe obrażenia zależne od ich premii do zdrowia.

1. Po użyciu umiejętności specjalnej przeciwnik ciągle pozostaje w zasięgu waszego "Q". Wystarczy użyć R i najechać kursorem w miejsce w które poleciał przeciwnik. Jeżeli zrobicie to tak jak należy macie pewność, że traficie wroga. Ponieważ ten podrzucony w powietrze nie jest w stanie wykonać uniku.

2. Warto wiedzieć umiejętność ta ma większy zasięg od auto ataków mnicha i o możliwości użycia tej umiejętności przez niewielkie ściany. (Da się wykonać na ścianie od dragon pit'a)

3. "Kierunek odrzucenia jest określany w momencie uderzenia, a nie w momencie rzucenia umiejętności. Lee Sin może zmienić kierunek używając flasha w trakcie rzucania."

4. "Cel zostaje unieruchomiony na czas rzucania – ok. 0,25 sekundy."

Maxowanie umiejętności:

Na ten moment najczęściej wybierany skills orderd to Q -> W -> E -> R

Ja jednak wolałem maxować "E" drugie, ze względu na większe obrażenia, to bardziej pasowało do mojego stylu gry.

Build:

Startowe przedmioty:

932381479904179843060.png432931479904179843060.png432931479904179843060.png432931479904179843060.png

Albo:

932381479904179843060.png  + potka za 150 golda

Z reguły zaczynałem z trzema potkami, kiedy chciałem grać agresywny early game, na przykład wejść do jungli przeciwnika etc. ponieważ dają one lepszy sustain przy pierwszym clearze, w innych przypadkach raczej wybierałem drugi zestaw.

Pełny build, czyli co i kiedy składać?

Zielony, bądź czerwony smite, z rozwinięciem pod ad to core item.

Czerwony jest dużo lepszy podczas dueli, ale ja częściej kupowałem smite'a z wardami. Moim zdaniem jest po prostu bardziej przydatny, wszechstronny. Dodatkowe wardy gwarantują nam większą swobodę ruchu ( "W" ) i dodatkową wizję.

Buty: Najczęściej bierzemy pod uwagę tabi, merce, swiftnessy.

Tabi - kiedy przeciwnicy mają dużo ad.

Merce - przede wszystkim kiedy przeciwnicy mają dużo cc, ewentualnie ap.

Swiftnessy - kiedy zależy nam na większej prędkości ruchu, kiedy przeciwnicy mają dużo spowolnień.

Ewentualnie:

"Jonki" - kiedy potrzebujemy więcej cdr, raczej kupowane kiedy jesteśmy do przodu.

Mobilitki - kiedy chcemy wywierać jeszcze większą presję na mapie, więcej pomagać na liniach.

Dalsze itemy to najczęściej czarny tasak, pancerz umrzyka, banshee, ga.

Itemy sytuacyjne które powinniście brać pod uwagę: Omen, Maw, thormnail, tiamat.

Build zawsze powinien być przemyślany, musi pasować do obecnej gry.

Masterki:

Opcja 1

369501479904179843060.png

Opcja 2

501391479904179843060.png

Opcję pierwszą wybieramy kiedy chcemy mieć większy wpływ na early game, mieć większe obrażenia.

Opcję drugą wybieramy kiedy prawdopodobnie nie będziemy mieć dużego wpływu na early, kiedy nasza drużyna potrzebuje tanka.

Plusy/minusy:

Silny early game

Bardzo wysoki skillcap

Skillset daje mnóstwo możliwości

Mobilność

Dobre ganki

Możliwość burstowania z ultem (Przy większej ilości ad)

Przyjemny gameplay

Dobrze użyty ult może wygrać teamfight

Kiepski late game

Trudna mechanika

Lee nie jest najlepszym "farmerem"

Runy:

435661479904179843060.png

To najbardziej uniwersalna strona na runy dla Lee Sin'a.

Jak grać w poszczególnych fazach gry?

Early : Lee sin jest junglerem, który z założenia ma być bardzo upierdliwy w początkowej fazie gry. Grając lee sinem staramy się dużo gankować od początku, ponieważ nie jest dobrym farmerem i nie skaluje się dobrze do late game'u staracie się zapewnić przewagę innym liniom. Więc nie ma sensu siedzieć cały czas w jungli, czy też zabierać zabójstwa na gankach. (Jeżeli tylko wasz laner ma możliwość wzięcia zabójstwa)

Mid: Jako jungler musisz kontrolować dragony, barony i zabezpieczać je dla swojej drużyny w miarę możliwości, po to by wypracować sobie jak największą przewagę przed końcową fazą gry.

Więc ganki na bocie kiedy smok stoi są szczególnie mile widziane. Jeżeli na ganku uda Ci się wyeliminować przynajmniej jednego przeciwnika bądź odesłać go do bazy by zregenerował zdrowie, przy okazji samemu dużo nie tracąc możecie próbować zrobić smoka. Oprócz tego dobrze jest grać koło swoich linii w taki sposób, żeby spróbować zapewnić sobie wzięcie pierwszej struktury na mapie (bonus gold). Możesz również wywołać uśmiech na twarzy swojego top lanera sekurując dla niego herolda ; >

2-gie i każde następne blue powinieneś oddawać swojemu midlanerowi, jeżeli tylko tego potrzebuje. Lee sin i tak nie korzysta z many, więc oddanie blue nie boli go tak bardzo jak innych leśników.

Late : W late game jeżeli jesteś wystarczająco twardy możesz robić za inicjatora, przeważnie próbując przy pomocy "R" wykopać wrogiego carry w stronę twojej drużyny, lub użyć ulta w taki sposób, żeby trafił możliwie jak najwięcej osób z drużyny przeciwnej.

Możecie próbować grać jako peeler dla swoich carry przy pomocy ulta.

Jeżeli budowaliście duże ilości ataku to powinniście bardziej skupiać się na burstowaniu squishy przeciwników.

Kończąc:

Early game to wasz największy atut, musicie to wykorzystywać.

Ciężko będzie Wam wrócić do gry po popełnieniu na początku znaczących błędów.

Summoner spelle:

Grając w jungli zawsze powinniście mieć flasha i smite'a.

Podsumowanie:

Lee sin jest trudną postacią, ale moim zdaniem jest jednocześnie warty wymasterowania.

Dobry mnich sieje postrach na soloQ i przede wszystkim gra nim daje dużo fun'u.

Nie próbujcie jednak wyciągać go na rankedy dopóki nie nauczycie się gry nim.

Uważam, że Lee Sin jest wdzięczną postacią, ponieważ od razu widać kiedy gra nią osoba wprawiona, a kiedy newbie.

"To do list":

• Planuję dodać inne opcje stron na runy (sytuacyjne)
  • Dodanie ikonek przedmiotów i summoner spelli
  • Dodanie wersji dla top lane lee sina
  • Objaśnienie kiedy i dlaczego kupujemy dany przedmiot (dla pozostałych)
  • Opisanie matchup'ów
  • Opcjonalnie: Mogę nagrać wykonywanie sztuczek mechanicznych z mojej perspektywy

giphy.gif

Opublikowano

Wow jestem zdumiony że zdołałeś napisać ten poradnik, powiem że całkiem przejrzysty jest a zarazem ciekawy. 

Mogłeś dopisać że nie bierzemy na nim killi bo hard jest potem kierować to samemu, jeżeli w eearly nie pomoże się drużynie.

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Opublikowano

Mogłeś dopisać że nie bierzemy na nim killi bo hard jest potem kierować to samemu, jeżeli w eearly nie pomoże się drużynie.

Bowiem napisane jest:

Early : Lee sin jest junglerem, który z założenia ma być bardzo upierdliwy w początkowej fazie gry. Grając lee sinem staramy się dużo gankować od początku, ponieważ nie jest dobrym farmerem i nie skaluje się dobrze do late game'u staracie się zapewnić przewagę innym liniom. Więc nie ma sensu siedzieć cały czas w jungli, czy też zabierać zabójstwa na gankach. (Jeżeli tylko wasz laner ma możliwość wzięcia zabójstwa)

: P

giphy.gif

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Super poradnik. Mainuje jungle na pewno się przyda gdyż jest wiele mozliwosci grania lee sinem a ten wydaje mi się najlepszy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Może jakaś edycja poradnika, ze względu na kolejne zmiany w lee sinie  :)?

Mogę zastanowić się nad drobną aktualizacją poradnika, lub wykonaniu czegoś z "to do list", ale jeżeli chodzi o zmiany w lee, to były one na tyle niewielkie, że niemalże nieistotne w kwestii mechaniki.

giphy.gif

Opublikowano

d5 robiacy poradnik jak grac lee sinem, ok

Nie wiem jak to wygląda na innych forach, ale na mpc nie bronimy nikomu zabierać zdania w tematach związanych z league of legends, albo pisać poradników ze względu na to, w jakiej dywizji znajdują się na solokolejce.

Poza tym

>poradnik jest słaby bo napisał go ktoś tam

Lubię mocne argumenty.

giphy.gif

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...