Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Turbo boost, ceny sprzętu

MrKedu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciał bym zadać 2 pytania jeśli wrzucam to do złego działu to przepraszam i proszę o przeniesienie do dobrego :D

1.Chciałem się spytać co daje dokładnie Turbo boost w procesorach, czy można go włączyć czy np. z 2.7GHz pod obciążeniem wskakuje na 3.3GHz (Przykład na i5-6400)?

2.Do kiedy ceny podzespołów komputerowych będą rosły w górę i od kiedy będą spadały bo słyszałem że na święta wszystko rośnie w górę i zauważyłem to sam na morele :/ 

Opublikowano

1

Wyższą wydajność w czasie wyższego zapotrzebowania. 

2

Cen się dowiesz jak będzie czas, zwykle jedne lecą w dól inne w górę, prawo popytu podaży. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Na niektórych płytach można przyblokować albo wymusić turbo. W sumie opcja nie opłacalna, podniesienie częstotliwości przez  turbo może spowodować wyłączenie rdzeni np masz 4 zostają 2 w trybie turbo, dlatego opłac zalacana tylko przy zwiększonej wydajności i odpowiedniej płycie głównej. 

Programowo można pobawić się turbo bostem instalując Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU) zalecane raczej do procków i7 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...