Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Taśma LED

haker6120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Ostatnio postanowiłem zamontować sobie taśmę LED, z powodu iż moja aktualna lampka przestała zadowalać moje oko światłem które daje dodatkowo generuje sporą ilość ciepła, poczytałem trochę o taśmach LED i o samych diodach.

Moje pytanie brzmi który model diod, polecacie na oświetlenie biurka, nie chodzi mi tutaj o oświetlenie całego pokoju, tylko o to, aby nie siedzieć w totalnej ciemności i nie psuć sobie wzroku, używałbym jej też do oglądania jakichś filmów na telefonie jak leże wieczorem w łóżku (mam bardzo blisko biurko).

Do wyboru mam diody 5050 albo tańsze 3528.

Dodatkowo jakie firmy polecacie z diodami?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Ja kupiłem 2 tygodnie temu taką taśmę Led z allegro, jest tania, diody bardzo dobrze świecą i mocno, dobrze oświetla ciemny pokój, tu masz linka gdzie kupiłem, masz w dodatku sterowniki + pilot który daje fajne możliwośći http://allegro.pl/tasma-300-led-rgb-5m-zasilacz-sterownik-pilot-wodo-i6479363724.html

Sterownik daje fajne możliwości, ale ten pasek już nie. Ta oferta to w ogole jakas porazka. 

Deus vult

Opublikowano

Porażką to jest twoja wypowiedź. Czego sie spodziewałeś po taśmie LED ze zwykłym sterownikiem?  Chcesz efekty to sobie kup większy zestaw i zmontuj np ekran LED z 10-20 pasków 

To zwykły kawałek ledków przeznaczony tylko do oświetlenia, bez sterowników do np dźwięku czy obrazu. 

p.s. Nie wiem czemu wszyscy kupują i zachwalają  duże LED 5050 , kiedy małe 3528 są w większości przypadków jaśniejsze i dają bardziej naturalne światło. Małe nadają sięidealnie do oświetlenia i podświetlania.

Jasność LED nie jest zależna od wielkości diody ! 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Porażką to jest twoja wypowiedź. Czego sie spodziewałeś po taśmie LED ze zwykłym sterownikiem?  Chcesz efekty to sobie kup większy zestaw i zmontuj np ekran LED z 10-20 pasków 

To zwykły kawałek ledków przeznaczony tylko do oświetlenia, bez sterowników do np dźwięku czy obrazu. 

p.s. Nie wiem czemu wszyscy kupują i zachwalają  duże LED 5050 , kiedy małe 3528 są w większości przypadków jaśniejsze i dają bardziej naturalne światło. Małe nadają sięidealnie do oświetlenia i podświetlania.

Kolego ale czy ty widziałeś w ogóle te LEDy z oferty? 

Co ma do tego rodzaj sterownika? Mieszasz 2 różne funkcje. 

Te diody LED nie mają nic wspólnego z diodami RGB. Są to jedynie naprzemienne poumieszczane diody R  G   B itd. Nie uzyskasz, żadnej palety barw w rozdzielczości 0-255. 

Jakbym chciał efekty, to bym sobie kupił WS2811./12.

Deus vult

Opublikowano

Porażką to jest twoja wypowiedź. Czego sie spodziewałeś po taśmie LED ze zwykłym sterownikiem? Chcesz efekty to sobie kup większy zestaw i zmontuj np ekran LED z 10-20 pasków

p.s. Nie wiem czemu wszyscy kupują i zachwalają duże LED 5050 , kiedy małe 3528 są w większości przypadków jaśniejsze i dają bardziej naturalne światło. Małe nadają sięidealnie do oświetlenia i podświetlania.

Te diody LED nie mają nic wspólnego z diodami RGB. Są to jedynie naprzemienne poumieszczane diody R G B itd. Nie uzyskasz, żadnej palety barw w rozdzielczości 0-255.

Czym roznia sie diody led od RGB? Nazwą?

Opublikowano

Niczym poza tym że w zwykłym LED diody są tylko w jednym kolorze a RGB to trzy kolory na pasku.

W obydwu przypadkach to diody RGB, pierwszy to zwykły pasek ( steruje się kolorami tylko 3 LED na całym pasku )  a drugi to z adresowanym sterownikiem ( można sterować kolorem jednej diody na pasku )

Wojciech.. , on napisał  wyraźnie że chce tylko do oświetlenia a nie do bawienia się efektami. Taki zwykły sterownik przy diodach w sam raz wystarczy do otrzymania statycznego koloru taki jaki ustawi na sterowniku. 

Nie wiem co ty usiłujesz porównywać, zestaw podany przez ciebie jest prawie identyczny z zestawem wcześniejszym. Rożni się tylko sterownikiem, jeden jest z efektami i możliwością sterowania drugi nie.

Jak będzie chciał wodotrysk i choinkę w pokoju wystarczy że dokupi nowy sterownik i podepnie będzie miał proste efekty całego paska  albo nowy pasek LED z adresowaniem. 

Będzie chciał tylko jeden kolor to ustawi sobie biały na tym pasku albo kupi pasek LED w BIAŁYM kolorze ze ściemniaczem tylko. 

Opublikowano

Nie chcę żadnych bajerów tylko zwykła taśmę LED w białej barwie (zimnej), RGB niezbyt mi się podoba ;).Chodzi o to, aby oczy mi się nie męczyły zbyt szybko.

Opublikowano

RGB to trzy kolory które dają biały , po to masz sterownik, który od razu służy tylko do ustawienia barw i natężenia świecenia. 

Szukaj taśmy białej, możesz kupić ze ściemniaczem albo bez. Lepsza opcje ze ściemniaczem bo mniej oczy bolą jak światło zbyt intensywne. Cenowo to to samo prawie jak RGB. 

Osobiście wolę RGB bo można ustawić zadaną barwę światła i nie jest się skazanym ciągle na białą nudę. W nocy idealnie sprawdza się przyciemniony niebieski, nie trzeba gasić specjalnie światła jak razi białe w oczy przez powieki.  

Jak chcesz mieć biały bez smużeń kolorów taśmę umieść w jakiejś obudowie czy rurce. Ja swoje montuję w profilu aluminiowym dokładając pokrywkę plastikową półprzeźroczystą , w czymś takim .  

Możesz też użyć tańszego profilu z PCV i rurki mlecznej PCV 

oslona-liger-mleczna-matowa-do-profilu-p94867c21445e20ab9563577d42e810f2.jpg

Opublikowano

Porażką to jest twoja wypowiedź. Czego sie spodziewałeś po taśmie LED ze zwykłym sterownikiem? Chcesz efekty to sobie kup większy zestaw i zmontuj np ekran LED z 10-20 pasków

p.s. Nie wiem czemu wszyscy kupują i zachwalają duże LED 5050 , kiedy małe 3528 są w większości przypadków jaśniejsze i dają bardziej naturalne światło. Małe nadają sięidealnie do oświetlenia i podświetlania.

Te diody LED nie mają nic wspólnego z diodami RGB. Są to jedynie naprzemienne poumieszczane diody R G B itd. Nie uzyskasz, żadnej palety barw w rozdzielczości 0-255.

Czym roznia sie diody led od RGB? Nazwą?

Chociażby tym, że dioda RGB posiada w jednej obudowie diode RGB(3in1) i jesteś wstanie wygenerować całą palete barw, a ta oferta( bo właśnie mam taki sam pasek), a ten pasek niczym się nie różni od kupienia zwykłych 3 osobnych diod o kolerze R, G, B i sterowania nimi. A dyskusja z dystrybuterem była żałosna. 

Deus vult

Opublikowano

Wojciech.. , on napisał  wyraźnie że chce tylko do oświetlenia a nie do bawienia się efektami. Taki zwykły sterownik przy diodach w sam raz wystarczy do otrzymania statycznego koloru taki jaki ustawi na sterowniku. 

Nie wiem co ty usiłujesz porównywać, zestaw podany przez ciebie jest prawie identyczny z zestawem wcześniejszym. Rożni się tylko sterownikiem, jeden jest z efektami i możliwością sterowania drugi nie.

Jak będzie chciał wodotrysk i choinkę w pokoju wystarczy że dokupi nowy sterownik i podepnie będzie miał proste efekty całego paska  albo nowy pasek LED z adresowaniem. 

Będzie chciał tylko jeden kolor to ustawi sobie biały na tym pasku albo kupi pasek LED w BIAŁYM kolorze ze ściemniaczem tylko. 

???????????????????????????????????????????????

O czym ty w ogóle piszesz????

Odnosiłem się do oferty podaje przez @hooligan333    I jasno podałem co jest nie tak, a ty dalej o czym innym???. 

W dalszym ciągu sterownik nie ma tutaj nic do rzeczy. Ważny jest pasek i jak on wygląda czy to jest klasyczne RGB czy "chinskie diadostwo" RGB. I to wlasnie tlumacze. Dobry pasek RGB z zasilaczem i sterownikiem to wydatek ponad 200zł. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...