Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, dzisiaj przedstawię wam fajne (według mnie) pomysły na tryb SkyBlock. Oczywiście wiem, że ktoś może mieć inne znanie - wyraźcie je w komentarzu. Tymczasem zaczynam!

Eventy:

Na serwerze SkyBlock eventy powinny być około godziny 17.00, według moich obserwacji o tej godzinie gra najwięcej graczy. Nie polecam robić PvP, za to bardzo fajne są eventy OX oraz Parkour. Event OX, czyli wiedza o serwerze nie powinien być z pytaniami "Ile lat ma KidModerator FanWojtekGonciarz1337?", ani "Czy Adminka GitaraAniela123 lubi naleśniki" - powinny to być pytania np. "Jaki jest drop węgla?" lub "Czy Nether jest otwarty o 16.00?". Takie pytania mogą też zapobiec pytaniom "Ej ADMIN! KIEDY NETHER?!!11". Event Parkour natomiast jest po prostu dla zabawy - nie może być za trudny, ani za łatwy. Nikt tu nie ma zrobić rage quita, ale też nikt nie ma się nudzić!

Ranga VIP:

Serwer nie może dawać randze VIP zbyt dużo, według mnie VIP powinien dawać dostęp do /fly na swojej wyspie, netheru otwartego o 30 minut dłużej i "przymrużenia oka" na lekkie łamanie regulaminu (na przykład jeden wpis na czacie napisany Caps Lockiem) oraz craftingu oraz kilofa na start w skrzynce. Nic więcej - nie utrudnia to rozgrywki graczom bez specjalnej rangi, ale też daje coś VIPowi co może się przydać.

Teleporty

BARDZO WAŻNE! Proszę, nie róbcie na skyblocku teleportów na /spawn lub na jakiś /warp 5 sekundowego okresu czekania! Jeśli już gracz ma czekać to max. 2 sekundy, to nie jest serwer Survival. Czasem ktoś chce tylko sprzedać 2 itemy na /warp sklep i musi czekać 5 sekund. Ten okres czekania to po prostu strata czasu - nie róbcie go.

Spawn

Spawn na zwykłym survivalowym świecie nie wiąże się ze SkyBlockiem! Ten według mnie błąd popełniły chyba 3 lub 4 serwery - nie pamiętam już jakie, ale były takie serwery. Spawn na skyblocka powinien być w "pustym świecie"! Myślę, że powinne to być latające wyspy połączone np. mostami.

Nether

Nether jest fajnym elementem skyblocka - można kopać i sprzedawać i... kampić na graczy, gdy jest się vipem. Nether polecam zrobić w dwa sposoby. Pierwszy: Osobny świat dla graczy i vipów, drugi: Wyłączone pvp w netherze i zakaz wnoszenia lub używania wiaderka lawy, zapalniczki i łożek ( :D) obok graczy.

ItemShop

ItemShop serwera SkyBlock według mnie powinien służyć tylko do kupowania Vipów i unbanów. Na skyblocku 64x diamenty, 16x butelka expa nie powinny być sprzedawane, gdyż jak wyżej wspomniałem powinno być dużo eventów, na których można wygrać przedmioty tego typu.

/warp sklep

Warp sklep, /sklep - jak kto woli. Jednak w tej części ceny są dla mnie ważne. Krótko - jeśli na serwerze jest łatwo zarobić pieniądze to ceny powinny być małe za drewno itp., ale wielkie za spawnery, ale gdy na serwerze jest trudno zarobić pieniądze to ceny najlepiej zniżyć.

Autorskie Pomysły

Myślałem, że to oczywiste jednak muszę o tym wspomnieć. Poradnik skupia się na podstawach (przynajmniej wg. mnie), ale naturalnie nim więcej wymyślonych przez siebie pomysłów tym lepiej!

==================================================================================

Przydatne Pluginy! :D

Lista przydatnych pluginów:

- https://www.spigotmc.org/resources/creaturespawners-make-custom-mobs.14585/'>https://www.spigotmc.org/resources/creaturespawners-make-custom-mobs.14585/ - Creature Spawners - Plugin przydatny do tworzenia różnych kreatur. Zawsze można zrobić z nich pety lub bossy, jeśli serwer jest w klimacie rpg itp.
===========
A gdzie można znaleźć fajne pluginy?
Zdecydowanie tutaj : https://www.spigotmc.org/resources/

==================================================================================

Poradnik będę uaktualniał na bieżąco, np. dodawał nowe kategorie (kolory na czacie itd.). Jeżeli takowe są to będę też poprawiał błędy ortograficzne. Przypominam: wyraźcie swoje zdanie w komentarzu, i o trybie skyblock, jak i o samym poradniku.

...

Opublikowano

Poradnik nawet spoko, chociaż myślę, że każdy powinien mieć oryginalne pomysły ;)

Co do skyblocka, to nawet spoko, jeżeli jest jakiś pomysłowy i się szybko nie znudzi.

Dzięki za opinię! :D

Dodano moje zdanie o teleportach. 

P.s. Co ile można robić refresh tematu? Nie robiłem nigdy takich tematów i nie wiem.

...

Opublikowano

Poradnik nawet spoko, chociaż myślę, że każdy powinien mieć oryginalne pomysły ;)

Co do skyblocka, to nawet spoko, jeżeli jest jakiś pomysłowy i się szybko nie znudzi.

P.s. Co ile można robić refresh tematu? Nie robiłem nigdy takich tematów i nie wiem.

Poradnik całkiem spoko, refresh poradników można robić jak dodasz coś nowego w nim :)

Opublikowano

Poradnik całkiem spoko, refresh poradników można robić jak dodasz coś nowego w nim :)

Dzięki za info! :)

@ref - dodano kategorię "Nether"!

...

Opublikowano

Poradnikiem tego raczej bym nie nazwał bo każdy Właściciel robi co chcę za swoim serwerem, ale ok:

1. ''Według mnie Vip powinien dawać dostęp /fly na swojej wyspie'' Co za głupi pomysł, bardzo głupie ułatwienie, co jednocześnie sprawia że normalny gracz musi się bardziej męczyć przy budowie, czyli takie trochę Pay2Win, co Mojang w regulaminie zabrania.

2. ''I lekkiego ''przymrużenia oka'' na drobne łamanie regulaminu'' Nigdy w życiu, regulamin to regulamin

3. ''Drop'' Co? Drop na skyblocku? Chyba najgłupsze co może być, po prostu trzeba dać jakąś kopalnie na serwer, gdzie automatycznie co 30 min spawnią się rudy i koniec.

5. ''Osobny nether dla normalnych graczy i vipów'' To też kompletnie bez sensu, po pierwsze, jeśli maszyna nie jest zbyt dobra, bardzo będzie obciązać serwer, a po drugie nie wiem nawet czy da się zrobić 2 Nethery :/

Do wszystkiego innego zgadzam się w 100% I ten ''poradnik'' całkiem dobry, ale musisz trochę myślić nad tym, czym piszesz :)

Opublikowano

Poradnikiem tego raczej bym nie nazwał bo każdy Właściciel robi co chcę za swoim serwerem, ale ok:

1. ''Według mnie Vip powinien dawać dostęp /fly na swojej wyspie'' Co za głupi pomysł, bardzo głupie ułatwienie, co jednocześnie sprawia że normalny gracz musi się bardziej męczyć przy budowie, czyli takie trochę Pay2Win, co Mojang w regulaminie zabrania.

2. ''I lekkiego ''przymrużenia oka'' na drobne łamanie regulaminu'' Nigdy w życiu, regulamin to regulamin

3. ''Drop'' Co? Drop na skyblocku? Chyba najgłupsze co może być, po prostu trzeba dać jakąś kopalnie na serwer, gdzie automatycznie co 30 min spawnią się rudy i koniec.

5. ''Osobny nether dla normalnych graczy i vipów'' To też kompletnie bez sensu, po pierwsze, jeśli maszyna nie jest zbyt dobra, bardzo będzie obciązać serwer, a po drugie nie wiem nawet czy da się zrobić 2 Nethery :/

Do wszystkiego innego zgadzam się w 100% I ten ''poradnik'' całkiem dobry, ale musisz trochę myślić nad tym, czym piszesz :)

"Poradnik" przedstawia moje osobiste zdanie, każdy może mieć inne, nawet zachęciłem czytających do wyrażenia swojego zdania. Myślałem nad tym co piszę - wyraziłem swoje zdanie :). - /fly rzeczywiście może być po prostu do zdobycia przez graczy za określoną ilość pieniędzy lub czas spędzony na grze na serwerze. Dwa nethery mogą obciążać serwer - zgadzam się, jednak za to niektóre serwery mogą sobie na to pozwolić. Drugi Nether da się zrobić pluginem Multiverse-Core (nie jestem pewny czy dobrze napisałem).  Na ten jeden wpis Caps Lockiem na prawdę można przymrużyć oko według mnie, jednak nie zabraniam Ci swojego zdania.

...

Opublikowano

Fajnym dodatkiem są też custom spawnery, minigry i rozbudowane pvp. Ludzie lubią robić coś między budowaniem wyspy a sprzedawaniem przedmiotów w sklepie! ;)

Opublikowano

Wybacz, ale skyblock z dropem to nie skyblock. Drop na skyblocku do przesada w 

dzisiejszych czasach mc. Z resztą wtedy to nie będzie już prawdziwy skyblock.

Grands Gerther Givenchex

Opublikowano

Wybacz, ale skyblock z dropem to nie skyblock. Drop na skyblocku do przesada w 

dzisiejszych czasach mc. Z resztą wtedy to nie będzie już prawdziwy skyblock.

Widzę, że dużo osób uważa tak jak Ty. Usunę wzmiankę o dropie i zostawię swoje przemyślenia o nim tylko dla siebie.  

...

Opublikowano

Poradnik dobry :) Aczkolwiek sukcesem na dobry serwer są własne pomysły, to klucz do dobrego serwera.

Dzięki za opinię!

Dla mnie podstawą skyblocka jest trudność. Gracz powinien mieć wyzwanie w zdobywaniu przedmiotów, których potrzebuje do rozbudowy wyspy

Ja na przykład już nazywam taki tryb HardSkyblock, tak samo jest "izihc" oraz Hardcore.

...

Opublikowano

Wiesz, nie mówię tu o ekstremalnej trudności, mam na myśli to, że sklep, który jest na spawnie jest odpowiednio drogi, tak żeby gracz nie miał stacka diamentów po 10 minutach gry :P 

Opublikowano

Jeżeli każdy serwer będzie taki sam, to żaden nie będzie dobry.

Dzisiaj jestem wykończony, ale jutro dodam wzmiankę, że autorskie pomysły też są ważne. Po prostu myślałem, że to jest oczywiste :D.

...

Opublikowano

@up W sumie jak jakiś fajny znajdę to na pewno go tu zapiszę! Dzięki za pomysł. :D

...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Refresh

Dodano przydatne pluginy... znaczy na razie jeden plugin.

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...