Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Format - kilka pytań dla nowicjusza

miliord21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Z moim laptopem dzieją się ostatnio dziwne rzeczy, od powolnego startu i zamulania po uruchomieniu, po niewyjaśnionym padaniu klawiatury podczas uzytkowania dluzej niz 2h.

Mam go juz 1rok, wiec mysle nad formatem, bo zaczyna byc to uciazliwe.

Jako, ze nigdy nie formatowalem komputera czy tez laptopa, mam wiele obaw i watpliwosci i normalnie nie wiem jak wyglada ten proces.

1. Laptopa zakupilem z systemem win10, czyli po formacie nie bedzie potrzebny mi zaden kod/plyta/nosnik z systemem, i wgra sie on automatycznie??

2. Czytalem, ze sterowniki tez sie odinstaluja, czy bez przygotowanych sterownikow bede mogl normalnie uzywac laptopa, aby pobrac je ze strony firmy?

3. Czy potrzebuje zachowac jakies specjalne pliki/foldery na pendrive etc? (nie chodzi o pliki osobiste tj. zdjecia, ale o pliki niezbedne po formacie).

4. Tworzenie kopii zapasowej to raczej priorytet, ale jesli cos pojdzie nie tak, to jak bedzie wygladal proces przywracania tej kopii?

5. Prosilbym o jakies porady i informacje, ktorych nie zawarlem w powyzszych punktach.

Dodam, ze nie posiadam zadnej plyty z windowsem, ani sterownikami.

Powinienem zabierac sie za to sam czy moze oddac to do jakiegos informatyka, ktory zrobi to za mnie.

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi i milo by bylo jesli znalazlby sie ktos z chwila czasu i wytlumaczyl kompletnemu tumanowi w tych sprawach co i jak, przez wiadomosci prywatne czy tez jakis portal  chatowy etc.

Laptop Lenovo y700, zakupiony z Win10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...