Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z dostępem do internetu na emulowanym FreeBSD.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Zemulowałem FreeBSD używając virtualboxa 4.1 na debianie. Problem polega na tym iż nie mam pojęcia jak zkonfigurować obydwa te systemy by na tym emulowanym (FreeBSD) był dostęp do internetu.

Wszelkie wątki w internecie jake znalazłem odnośnie tego problemu odnoszą sie do wersji okienkowej virtualboxa, przez co nie wiem jak odwołać sie do omawianych rzeczy przez command line.

Opublikowano

Witaj,

Jeśli chcesz by był internet na FreeBSD, to nie ma tak dużo roboty i za 2 tygodnie dam nawet na youtube co i jak z tym.

Lecz dzisiaj Ci o tym napiszę, jeśli zechcesz mieć internet i zechcesz logować się przez putty to polecam zmienić kartę sieciową na bridged karty sieciowej której używasz.

Jeśli to starsza FreeBSD to polecam użyć komendy sysinstall i tam jak wybierzesz opcję konfigurowania sieci to przy pierwszym zapytaniu o IPv6 daj na "NO" a potem DHCP daj na "YES" i od razu zaciągnie Ci się konfiguracja sieciowa. Nic nie edytuj, tylko po prostu dawaj ciągle enter aż do momentu dania "OK" i potem jak coś wyskoczy również enter, bo tam wyskoczy czy zrestartować sieć a potem wyjdź z sysinstall i reboot.

Po włączeniu systemu FreeBSD, NIE UŻYWAJ komendy: 

/etc/rc.d/netif restart

bo odetniesz sobie neta w najgorszym wypadku :D wtedy znowu reboot i przywróci się.

IP oczywiście sprawdzisz sobie za pomocą ifconfig i tam będzie zapewne em0 i będziesz miał IP więc to IP wpisujesz sobie w putty i masz połączenie do FreeBSD.

A jeśli nie zależy Ci na połączeniu się do FreeBSDka ani do sftp to polecam ustawić kartę sieciową w Virtualboxu na NAT i postąpić jak wyżej opisałem. Choć u mnie jak ustawię sobie na NAT to automatycznie wykrywa mi sieć i nie muszę nic w sysinstall robić.

Jeśli nadal będziesz miał problemy z konfiguracją, szybko Ci w tym mogę pomóc przez TeamViewer.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Nie wspomniałem że używam FreeBSD 9.3 a łącze się z nim przez VPN (Bo w końcu emulowany). Samo DHCP na FreeBSD już próbowałem gdzie na virtualboxie była karta bridged eth0, aczkolwiek spróbuje jeszcze raz i zrobię edit.

~Edit

Po tych czynnościach internetu nadal nie ma a inet w em0 to 0.0.0.0 gdzie maska 255.255.255.255

Możliwe że to wina konfiguracji DHCP po stronie VirtualBoxa, jednakże mogę tylko gdybać :/

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że masz jakis serwer z debianem? W takim przypadku musisz kupić dodatkowe IP dla FreeBSD.
Jeżeli to nie jest serwer to karte ustawiasz jako Bridget i samo Ci przypisze IP jeżeli masz DHCP ustawione na routerze. 
Dodatkowo poszukaj sobie na internecie interfejs www dla virtualbox jeżeli nie radzisz sobie z konsolą. 

PS. emulacja i wirtualizacja to 2 różne rzeczy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...