Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WoT] Stare karty i DX10, którego gra nie pozwala nam wybrać (preferences.xml DX11)

Hubertus323f

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Działam, jak to się mówi "poza schematami", więc często zdarza mi się znaleźć takie rzeczy jak to, co opiszę w tym poradniku.
Domyślnie World Of Tanks korzysta z DirectX 9.0. Niedawno został wprowadzony DirectX 11, ale niestety nie ma opcji wyboru DirectX 10/10.1
Wybór pomiędzy DirectX 9.0 a 10/11 może wpłynąć korzystnie lub niekorzystnie na FPS. Wszystko jest zależne od konfiguracji sprzętowej i wszystko warto spróbować.
Poradnik powstaje przez przypadek, ponieważ po tym jak straciłem R9 290X [*] musiałem ponownie włożyć awaryjnego GF8600GT, który nie ma wsparcia dla DX11.

Jak nazwa tematu wskazuje gra nadal się odpala niby w DX11, co jednak nie jest prawdą, ale jest to dobra informacja.

(tak przynajmniej można wyczytać z preferences.xml znajdującego się w %appdata%\wargaming.net\worldoftanks)

Spowodowane jest tym, że DirectX 10/10.1 jest w stanie pracować bez pewnych efektów DX11. Niestety nie podam źródła skąd to pamiętam.
Może zamiast tłumaczyć przejdę do właściwej części poradnika.

1. Wejdź do głównego folderu gry.
2. Pobierz
SweetFX/ReShade z tego linku (przepakowany, dostosowane konfiguracje do poradnika) SKAN W32.eHeur.Malware03 fake positive

3. Przenieś wszystkie pliki do katalogu z grą (3 pliki oraz 1 folder dodatkowo w lokalizacji plików .exe)

4. Wejdź do %appdata% poprzez polecenie uruchom (WinKey + R)
5. Nawiguj do Wargaming.net\WorldOfTanks\

6. Otwórz plik preferences.xml. Znajdziesz tam linijkę w której będzie "D3D9" lub "D3D11" (jeśli DX11 to wiadomo, że ten poradnik nie jest Ci potrzebny)
7. Teraz usuń cały folder WorldOfTanks w którym znajduje się plik preferences.xml. Będziesz musiał ustawić grafikę w grze na nowo.
8. Włącz grę. Wyłączy się i włączy jeszcze raz. Zwróć uwagę na wyświetlone napisy i "Rendering using...".

9. Zaloguj się i ustaw grafikę lub wyjdź z gry.
10. Ponownie sprawdź plik preferences.xml.

Jeśli SweetFX/Reshade wskazał Ci "Rendering using DX10" a w preferences.xml masz informację o D3D11 to wszystko działa. Jeśli masz D3D9 to zmień na D3D11,

zapisz plik i wróć do początku punktu 10.

Miłego testowania. Nie wiem, czy to coś zmienia. Jak ktoś będzie chciał to może średnie fps sprawdzić w jednej powtórce na DX9 i DX10.
ScrollLock włącza/wyłącza efekty, spadają fps na słabszych kartach (praktycznie każda bez obsługi DX11), ale podesłałem config z domyślnie wyłączonymi. Wkońcu tu chodzi tylko o wymuszenie DX10.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ej mam problem bo gra po tym co napisałeś w poradniku mi się nie chcę odpalić.

Moja specyfikacja sprzętu:

IntelCore i5 2 rdzenie

karta graficzna zintegrowana 256mb 128 bit

8GB RAM DDR3

Dysk SSD 250GB

Pomocy bo ciągle mam czarny ekran

• Biter. zmienił(a) tytuł na [WoT] Stare karty i DX10, którego gra nie pozwala nam wybrać (preferences.xml DX11)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...