Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Świadomy Sen

Crash152

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wczoraj zainteresowałem się tematem świadomego snu. Ogladając filmy na yt :

Ogolnie sny mam raz/dwa razy na miesiąc wieć pomyślalem, że nie ma szans by to sie udało.

Przed spaniem obejrzałem jeszcze ten

i powtórzyłem regułe " chce pamiętać sny" co dziwnego udało mi sie dziś w nocy zapamiętać 3 SNY!

Chciałbym wejść do świadomego snu. Pamiętam swoje sny gdy latałem ( miałem ich kilka, zdarzały mi się one jak czasami, jak rozmyślalem w ciagu dnia jak to by było móc latać).

Najbardziej boje się, że jak wejde do świadomego snu pomyśle o czymś czego się boje lub będzie to jakiś koszmar. Tak samo boje się że dostane się w paraliż senny.

Macie jakieś swoje doświadczenia ?

Opublikowano

Poćwicz przez miesiąc przynajmniej same zapamiętywanie snów potem próbuj LD.

Najbardziej boje się, że jak wejde do świadomego snu pomyśle o czymś czego się boje lub będzie to jakiś koszmar. Tak samo boje się że dostane się w paraliż senny.

Nie ma szans raczej żebyś o tym pomyślał gdy już wejdziesz do swojego pierwszego LD ogarnie cię taka radość, najlepiej ją poskromić i skupić się na poznawaniu sennego świata wokół ciebie bo jak zareagujesz za burzliwie to się po prostu obudzisz. Jeśli będzie to jakiś koszmar wystarczy że pomyślisz o czymś miłym lub po prostu zamkniesz oczy i pomyślisz gdzie chcesz się znaleźć oczywiście jeśli to LD a nie zwykł sen, pamiętaj w śnie nic ci się nie stanie ;) A co do paraliżu sennego zależy jaką techniką wchodzisz do snu jeśli jest to technika typu testy rzeczywistości to praktycznie 0% szans na paraliż jeśli metoda typu WILD czyli bezpośrednie wejście z jawy do snu to może się pojawić paraliż ale nie koniecznie musisz odczuwać takie odczucia jak często pisze gdzieś w internecie, ja miewam tak, że mam hipnagogi i moje ciało lekko drętwieje ten stan się z czasem pogłębia i bum jestem we śnie, lecz WILD jest techniką jedną z najtrudniejszych lecz jej plusem jest stabilny i klarowny świadomy sen :)

Fajnie, że ludzie się interesują LD to nie tylko dobra zabawa, lecz również dzięki LD możemy pokonywać swoje lęki czy ćwiczyć różne rzeczy w śnie które będą miały przekład na realny świat, świadomy sen może być również źródłem niesamowitego natchnienia, LD wykorzystuje/wało wielu muzyków czy malarzy :)

"Wiara gwarancją wygranej"

Opublikowano

a były tam jeszcze latające słonie?

Nie wypowiadaj się jeżeli nie masz pojęcia na dany temat.

Poćwicz przez miesiąc przynajmniej same zapamiętywanie snów potem próbuj LD.

Nie ma szans raczej żebyś o tym pomyślał gdy już wejdziesz do swojego pierwszego LD ogarnie cię taka radość, najlepiej ją poskromić i skupić się na poznawaniu sennego świata wokół ciebie bo jak zareagujesz za burzliwie to się po prostu obudzisz. Jeśli będzie to jakiś koszmar wystarczy że pomyślisz o czymś miłym lub po prostu zamkniesz oczy i pomyślisz gdzie chcesz się znaleźć oczywiście jeśli to LD a nie zwykł sen, pamiętaj w śnie nic ci się nie stanie ;) A co do paraliżu sennego zależy jaką techniką wchodzisz do snu jeśli jest to technika typu testy rzeczywistości to praktycznie 0% szans na paraliż jeśli metoda typu WILD czyli bezpośrednie wejście z jawy do snu to może się pojawić paraliż ale nie koniecznie musisz odczuwać takie odczucia jak często pisze gdzieś w internecie, ja miewam tak, że mam hipnagogi i moje ciało lekko drętwieje ten stan się z czasem pogłębia i bum jestem we śnie, lecz WILD jest techniką jedną z najtrudniejszych lecz jej plusem jest stabilny i klarowny świadomy sen :)

Fajnie, że ludzie się interesują LD to nie tylko dobra zabawa, lecz również dzięki LD możemy pokonywać swoje lęki czy ćwiczyć różne rzeczy w śnie które będą miały przekład na realny świat, świadomy sen może być również źródłem niesamowitego natchnienia, LD wykorzystuje/wało wielu muzyków czy malarzy :)

Zainteresowałem się tym bo pamiętam jaki dobry humor mialem jak latałem w normanym śnie, a jeżeli mogę zrobic tam jeszcze więcej to czemu nie spróbować.

Ogólnie wydaje mi się też, że moje sny sa bardzo krótkie.

Opublikowano

Przypomniało mi się, jak z 2 lata temu się chciałam w coś takiego bawić. Nawaliłam sobie wiedzy teorytycznej, bo z praktyką było słabo. Osobiście pamiętam tylko sny w godzinach południowych i Tobie też radze właśnie wtedy się w to zagłębiać :p 

Opublikowano

Mam pewne doświadczenie jeśli chodzi o świadome sny. Miałem je kilka razy. Jeśli boisz się, że będzie jakiś koszmar to może to nie dla ciebie. 

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Mialem kilka razy, probowalem cwiczyc ale na razie dalem sobie spokoj bo duzo czasu ti bierze. Bardziej interesuje mnie OOBE.

ezgif.com-resize.gif

Opublikowano

Mi często pomagały autohipnozy Adama Bytofa np. Indukcja Świadomego Snu, możesz sobie znaleźć na youtube, nawet jeśli ci się nie uda osiągnąć LD zaraz po nagraniu to, będziesz całkowicie rozluźniony po nim i będzie ci łatwiej zastosować konkretną technikę.

Są krótkie bo mało z nich pamiętasz jeśli poćwiczysz pamięć snów to będą one "dłuższe" więcej zapamiętasz, następnie będą bardziej szczegółowe i wtedy jest łatwiej zastosować technikę, np. z sugestią. Używaj sugestii przed snem, że zapamiętasz sen tak jak to robiłeś do tej pory do tego możesz sobie również powtarzać np. coś rodzaju "będę świadomie śnił" do tego co ranku najlepiej zapisywać sobie swoje sny w zeszycie czy na telefonie, zwracać uwagę na szczegóły i na "czas" jaki one trwały, dlaczego rankiem? Ponieważ jest tak, że zazwyczaj po kilku godzinach zapominamy dany sen, a w ten sposób, że go zapiszemy stale ćwiczymy sobie pamięć snów, a im więcej snów pamiętamy tym większą mamy szanse na świadomy sen chodź by przez tą sugestie jak i Testy Rzeczywistości. Polecam również łączyć różnie techniki z techniką WBTB. :)

Opublikowano

Mi często pomagały autohipnozy Adama Bytofa np. Indukcja Świadomego Snu, możesz sobie znaleźć na youtube, nawet jeśli ci się nie uda osiągnąć LD zaraz po nagraniu to, będziesz całkowicie rozluźniony po nim i będzie ci łatwiej zastosować konkretną technikę.

Są krótkie bo mało z nich pamiętasz jeśli poćwiczysz pamięć snów to będą one "dłuższe" więcej zapamiętasz, następnie będą bardziej szczegółowe i wtedy jest łatwiej zastosować technikę, np. z sugestią. Używaj sugestii przed snem, że zapamiętasz sen tak jak to robiłeś do tej pory do tego możesz sobie również powtarzać np. coś rodzaju "będę świadomie śnił" do tego co ranku najlepiej zapisywać sobie swoje sny w zeszycie czy na telefonie, zwracać uwagę na szczegóły i na "czas" jaki one trwały, dlaczego rankiem? Ponieważ jest tak, że zazwyczaj po kilku godzinach zapominamy dany sen, a w ten sposób, że go zapiszemy stale ćwiczymy sobie pamięć snów, a im więcej snów pamiętamy tym większą mamy szanse na świadomy sen chodź by przez tą sugestie jak i Testy Rzeczywistości. Polecam również łączyć różnie techniki z techniką WBTB. :)

Teraz jeszcze tak myśle, że jeżeli kiedyś mialem koszmary raz na 4-5 miesięcy. Tak teraz jak bede pamiętać sny bedzie to znacznie częściej ?

Tak samo rzadko w moich snach pamiętam jakieś uczucie dotyku, z tego co czytam świadomy sen jest prawie jak życie. Tak więc we śnie uczucie dotyku powinno być, chociaż w sumie to moge go nie pamiętać .

Opublikowano

Koszmary, to zależy czy podczas zasypiania będziesz myślał o koszmarach i negatywnych zdarzeniach czy też skupisz się na pozytywach. Jeśli nie będziesz się martwił w nocy o to, to raczej nie będziesz miał zbyt wielu koszmarów, zawsze jak miałeś jakieś negatywę odczucia w trakcie dnia przed snem się z nimi uporaj i idź spać z czystym umysłem. Zawsze pamiętaj, że to tylko sen co najwyżej obudzisz się w nocy i sobie to uświadomisz zaraz po przebudzeniu

W zwykłym śnie ciężko o mocne odczucia czegokolwiek, w LD jest wręcz przeciwnie lecz również trzeba to ćwiczyć, z LD jest jak z jazdą na rowerze z początku wydaje się niemożliwe ponieważ nie umiesz utrzymać równowagi lecz z każdym kolejnym LD nabierasz rozpędu i już jest łatwiej, no a po pierwszym LD nie będziesz mógł się od tego oderwać ;) 

Opublikowano

Był pare lat temu podobny temat na MPC i próbowałem tego, ale nigdy mi się nie udało, jak stosowałem się do wskazówek. Raz tylko tak miałem, kiedy w ogóle się tego nie spodziewałem.

Podczas świadomego snu myślisz o tym, co chcesz, więc nie bój się, że trafisz na jakąś fobie. A paraliż senny czesto u mnie występuje i nie jest to jakieś straszne, trwa maksymalnie pare sekund.

Opublikowano

Chyba każdy kto ma dostęp do internetu próbował to ogarnąć.

Ja niestety nigdy tego nie doświadczyłem i ciężko będzie mi doświadczyć ponieważ pamiętam średnio jeden sen na miesiąc :/

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Chyba każdy kto ma dostęp do internetu próbował to ogarnąć.

Ja niestety nigdy tego nie doświadczyłem i ciężko będzie mi doświadczyć ponieważ pamiętam średnio jeden sen na miesiąc :/

Też tak miałem, lecz wypowiedziałem wczoraj przed spaniem jedno zdanie i w ciagu tej nocy mialem 3 sny co zdziwilo mnie to okropnie.

Był pare lat temu podobny temat na MPC i próbowałem tego, ale nigdy mi się nie udało, jak stosowałem się do wskazówek. Raz tylko tak miałem, kiedy w ogóle się tego nie spodziewałem.

Podczas świadomego snu myślisz o tym, co chcesz, więc nie bój się, że trafisz na jakąś fobie. A paraliż senny czesto u mnie występuje i nie jest to jakieś straszne, trwa maksymalnie pare sekund.

Bardzo czesto mam tak, że nawet jeśli nie chce o czymś myślec to siedzi mi to w glowie i tego sie obawiam.

Opublikowano

Jakoś nigdy nie mogłem uzyskać świadomości. Doskonale pamiętam efekty które przewiduje LD czyli za każdym razem widzimi coś innego ale nie potrafię zareagować wtedy.

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...