Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozszerzony angielski

fantom33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, krótko i na temat - Czy matura z rozszerzonego angielskiego jest bardzo trudna? Mając w szkole za słówka, sprawdziany 3,4,5 zda się ją na +60%? Lub czy w ogóle się ją zda? :D

Opublikowano

Wynik z rozrzeszenia nie wpływa na zadnie matury. Co do trudności to u mnie w klasie ludzie co mieli z podstawy 90 % i 5 na koniec szkoły to z rozreszenia mieli po 40-50 %. Jest sporo trudniejsza od podstawy.

Opublikowano

Oceny nie mają wpływu na to jak zdasz maturę, bo one w dużym stopniu zależą od nauczyciela - u jednego nic nie umiesz i masz 5, a u innego umiesz sporo i masz 3. Do tego matura nie wygląda tak jak sprawdzian czy kartkówka, typy zadań mogą się bardzo różnić (to też zależy od nauczyciela robiącego sprawdziany).

Najlepiej to zrób sobie arkusze z poprzednich lat, zobaczysz jak ci to wychodzi.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Mówi się, że rozszerzenie jest trudniejsze od podstawy (chyba normalna zasada).

O ile się nie mylę, w zeszłym roku robiłem maturę podstawową, klasowo zrobiliśmy ją w ~35min bez ostatniego zadania.

Na rozszerzeniu na pewno masz trudniej, pojawiają się inne słówka, trudniejsze zadania z gramatyki, większa forma pisemna, co za tym idzie większe pole do popisu.

Osobiście angola w gim zdałem podstawę na 92% i roz na 91%. Teraz w mojej klasie są osoby, które nie potrafią sklecić zdania lub odpowiedzieć/rozmawiać od razu na zadane po angielsku pytanie (lub po polsku tylko odp po ang).

Muszą sobie przygotować itp... Czasami na pamięć dialog, przykładowo ja się nie uczę na pamięć, zadam inne pytanie i beka w co-opie ;..

Wiele do życzenia ... Sam gramatyki zbytnio nie umiem(level null), mimo to zawsze mam 5/ parę konkursów. Zdania jednak w odpowiednich czasach do zadania/tematu składam. Jednakże na takiej maturze masz zadania typu wstaw (wybierz) odpowiednią formę, a na roz chyba wybierz wyraz i przekształć w odpowiednią formę itp itd.

Najlepiej jakbyś sam określił swój poziom angielskiego i swoje możliwości. Zdać roz na pewno zdasz ;p

Btw. Gorzej z tym, że mam zamiar zdawać sam angielski na rozszerzeniu (jedyny przedmiot, który idzie ok)

Nie mam pojęcia co będę / mogę robić po takiej maturze oprócz filologii.

3685214822554751512974.gif

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po pierwsze, matury rozszerzonej nie można nie zdać. Po drugie, nic się nei traci. Możesz spróbować podejść i napisać, możesz ylko zyskać dodatkowe punkty. Sama matura nie jest trudna, jest tylko trochę więcej gramatyki, ale zadania są bardzo typowe, więc wystarczy nauczyć się konkretnych konstrukcji, żeby sobie z nimi poradzić :)

Opublikowano

Temat po dwóch tygodniach od utworzenia, zostaje przeniesiony do archiwum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...