Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Drobna pomoc przy doborze części (~5.5k)

Szymer0081

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzięki pomocy użytkowników z forum, udało mi się złożyć nie dawno całe zestawienie części do mojego komputera. Przychodzę teraz ok. miesiąc po utworzeniu poprzedniego tematu dot. komputera, aby zaczerpnąć końcowej informacji, czy aby na pewno takowe elementy współgrałby odpowiednio ze sobą.

Oto lista: https://www.morele.net/inventory/info/eQkxgx/

Budżet to ok. 5500zł. Wydaje mi się, że wszystko jest okej, ale wolę się jeszcze upewnić. Jeśli macie jakieś spostrzeżenia dajcie znać. Zamawiam komputer za około tydzień. Dzięki :)

evviva l'arte!

Opublikowano

Jest bdb, jak chcesz to te 200 zl do lepszej budy mozna dolozyc, ale nie jest to priorytet.

GTX 1050 vs GTX 1050TI

- różnicy ceny - 21%

- różnicy wydajności - 12%

RX 460 2GB vs RX 460 4GB

- różnicy ceny - 17%

- różnicy wydajności - 1-2%

GTX 1050 vs RX 460 2GB

- różnicy ceny - 11%

- różnicy wydajności - 18%

GTX 1050TI vs RX 460 4 GB

- różnicy ceny - 15%

- różnicy wydajności - 20-40%

Opublikowano

Witam. Dzięki pomocy użytkowników z forum, udało mi się złożyć nie dawno całe zestawienie części do mojego komputera. Przychodzę teraz ok. miesiąc po utworzeniu poprzedniego tematu dot. komputera, aby zaczerpnąć końcowej informacji, czy aby na pewno takowe elementy współgrałby odpowiednio ze sobą.

Oto lista: https://www.morele.net/inventory/info/eQkxgx/

Budżet to ok. 5500zł. Wydaje mi się, że wszystko jest okej, ale wolę się jeszcze upewnić. Jeśli macie jakieś spostrzeżenia dajcie znać. Zamawiam komputer za około tydzień. Dzięki :)

Może i dobry zestaw . Oczywiście nie jestem, ekspertem Ale zamiast 1 kości 16 GB ram zmieniłbym na 8 GB  Będzie taniej a przy 8 GB większość gier pójdzie . I dołożył bym do procka i kupił i7 . A ram zawsze możesz sobie z czasem dokupić Takie moje zdanie 

Mój komputer:

CPU: I7 6700K, Płyta: MSI Z170A GAMING PRO CARBON , GPUMSI  GeForce GTX 1080 GAMING 8 GB  GDDR5x , PSU: SilentiumPC Supremo M2 GOLD  550W,

SSD: GOODRAM Iridium Pro 240GB, HDD: Seagate 2 TB  , Obudowa:: Sharkoon DG7000-G RAM:  2x Corsair Vengeance  LED DDR4  16 GB  3200 Mhz  CL16 Red 

Opublikowano

Kurcze. Wszystkie tutaj podane porady są słabe. Komp potrzebuje chłodzenia, bo do tego proca nie jest dołączane. Ogólnie to wypełnij wzór z FAQ.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

chlodzenie jak @up, a za reszte kasy mozesz wziac lepszą bude, bo ta to taka budżetówka, albo wywalic dysk ssd i kupic i7 6700k.

CPU: i5 6500 / RAM: 8GB / GPU: GTX 1070 / MOBO: MSI H110M / HDD: 1TB / SSD: Iridium PRO 

BLACKPRISON.HOSTMC.PL - najlepszy serwer prison w Polsce

Opublikowano

Tak. Do tego proca nie jest dołączane żadne chłodzenie. Wypełnij ten wzór, bo zestaw wygląda tak przeciętnie:

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Nie potrzebuję wzoru, bo proszę tylko o drobne porady, a sprzęt już mam skomponowany. Jeśli bardzo chcesz to możesz zamknąć wątek, chyba to co się miałem dowiedzieć to dowiedziałem. I dzięki za pomoc.

EDIT: Jeszcze ostatnie, małe pytanko. Czy takie chłodzenie będzie w porządku? https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-3-he1425-v2-spc130-707501/?reviews_page=1&tech_page=1 Czy może lepiej te: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-pro-he1024-spc146-858457/?reviews_page=1&tech_page=1

evviva l'arte!

Pomocnik
Opublikowano

Zamiast do obudowy dołóż do SSD, goodram produkuję takie badziewia, że głowa boli... Chociażby jakiś EVO albo i nawet PRO, ale wszystko tylko nie goodram... Serio... Na 5 dysków od nich - 5 miało poważne problemy z wydajnością, działaniem, a dwa z nich po miesiącu po prostu umarły.

Dodatkowo jeżeli masz zamiar podkręcać to zainwestuj chociaż w jakieś lepsze chłodzenie. ;) Albo raczej w jakiekolwiek, bo go nie masz.

Opublikowano

Zamiast do obudowy dołóż do SSD, goodram produkuję takie badziewia, że głowa boli... Chociażby jakiś EVO albo i nawet PRO, ale wszystko tylko nie goodram... Serio... Na 5 dysków od nich - 5 miało poważne problemy z wydajnością, działaniem, a dwa z nich po miesiącu po prostu umarły.

Dodatkowo jeżeli masz zamiar podkręcać to zainwestuj chociaż w jakieś lepsze chłodzenie. ;) Albo raczej w jakiekolwiek, bo go nie masz.

@tka Akurat Iridium Pro to bardzo dobry dysk na kościach MLC w stosunkowo dobrej cenie, do tego oferujący niezłą wydajność.

Chłodzenie bierz Fortis 3.

Pomocnik
Opublikowano

@tka Akurat Iridium Pro to bardzo dobry dysk na kościach MLC w stosunkowo dobrej cenie, do tego oferujący niezłą wydajność.

Po doświadczeniu z goodramem - nie ufam już nawet tłumaczeniom, że są to MLC. goodram ma po prostu potwornie wysoką awaryjność i bardzo słabe oprogramowanie.

Opublikowano

Po doświadczeniu z goodramem - nie ufam już nawet tłumaczeniom, że są to MLC. goodram ma po prostu potwornie wysoką awaryjność i bardzo słabe oprogramowanie.

Oprogramowanie? Który producent dołącza oprogramowanie?

A jaki problem odesłać na gwarancję? Ten ma 5 lat, więc masz na to sporo czasu.

To, że tobie trafiały się słabe sztuki, nie oznacza, że ogólnie są to słabe dyski. Aktualnie, ten GoodRam Iridium Pro jest najlepszy dyskiem w pojemnościach około 240GB.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Pomocnik
Opublikowano

Oprogramowanie? Który producent dołącza oprogramowanie?

A jaki problem odesłać na gwarancję? Ten ma 5 lat, więc masz na to sporo czasu.

To, że tobie trafiały się słabe sztuki, nie oznacza, że ogólnie są to słabe dyski. Aktualnie, ten GoodRam Iridium Pro jest najlepszy dyskiem w pojemnościach około 240GB.

Jesteśmy w Polsce, więc chciałem napisać ładnie "oprogramowanie", ale muszę inaczej... firmware

Żaden, ale dla mnie strata, bo klienci chcieli tani dysk i tak się skończyło, że każdy z nich wrócił do mnie w ciągu paru miesięcy. :) Po pięciu nieszczęśliwych trafach - zacząłem montować EVO i czasami Cruciale, tylko raz na około już 40 przypadków ktoś miał problem z EVO. Być może mam pecha do goodrama, ale swojego zdania nie zmienię - badziew.

Opublikowano

Podstawowe pytanie - montowałeś ludziom Iridium Pro czy jakieś inne, tańsze modele i na tej podstawie wysnułeś stwierdzenie, że wszystkie GoodRam to badziew? Serio pytam, żeby się nie okazało, że montowałeś jakieś tanie badziewie na TLC i mimo to cała marka jest do bani.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...