Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Parę pytań dotyczących stworzenia serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym stworzyć serwer dla grupki znajomych

Posiadam maszynę FreeBSD 10.0 32bity

Jakie pakiety są wymagane do działania serwera & kompilacji source?

Próbowałem przeprowadzić kompilację

http://www.mpcforum.pl/topic/1357786-kod-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owy-gry-metin2/

lecz

gmake: *** No rule to make target '/usr/include/c++/4.2/cstdlib', needed by 'OBJDIR/BattleArena.o'.  Stop.
gmake: *** No rule to make target '/usr/include/c++/4.2/vector', needed by '.obj/Config.o'.  Stop.

ExtHL5R.gif

Opublikowano

Użyłem "[GOTOWIEC] Gotowa paczka dla mało intelektualnych" (Żeby na 100% wykluczyć jakiś mój błąd)

ExtHL5R.gif

Opublikowano

Użyłem "[GOTOWIEC] Gotowa paczka dla mało intelektualnych" (Żeby na 100% wykluczyć jakiś mój błąd)

Z tego co pamiętam nie ma tam wszystkich libów pobierz KOMPILACJA_TUT i wgrywaj.

Opublikowano

Z tego co pamiętam nie ma tam wszystkich libów pobierz KOMPILACJA_TUT i wgrywaj.

Sprawdzę, jak będę w domu

ExtHL5R.gif

Opublikowano

Problem dalej występuje.

ExtHL5R.gif

Opublikowano

Problem dalej występuje.

To zrób z tej 1 paczki

Opublikowano

Robiłem, efekt ten sam

(Podmienilem all pliki z "Kompilacja_Tut" do mojego folderku

ExtHL5R.gif

Opublikowano

Przecież tu problem z gmake jest..
Podaj mi proszę źródło bądź komendy jak zainstalowałeś gmake? 

Pozdrawiam

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

pkg install gmake

I tyle? xD to wszystko wyjaśnia..

Do prawidłowego kompilowania source, nie wystarczy samo gmake, a żeby nie było hejtów tam problem z gcc ale kij z tym, weź proszę zainstaluj:

cd /usr/ports/devel/gmake && make install clean
cd /usr/ports/devel/makedepend && make install clean
cd /usr/ports/devel/subversion && make install clean
cd /usr/ports/graphics/devil && make install clean
cd /usr/ports/graphics/boost-all && make install clean
cd /usr/ports/lang/gcc48 & make install clean

Kiedyś napiszę o tym TuT i będzie na forum święty spokój :D 

I jak ktoś Ci będzie wmawiał że lepsza instalacja przez pkg to powiedz mu żeby poszedł do biblioteki i wypożyczył książki o FreeBSD.

Ja tam polecam pkg w pewnych wypadkach, ale nie w wypadku gdzie trzeba robić kompilacje, pkg to gotowe paczki sourcowe dla niewydajnych VPSów ale dla takiego vpsa pkg niestety nie nadaje się, dla mnie nie powinno istnieć wgl pkg w FreeBSD ale kij z tym.

Uprzedzam, instalacja potrwa do 3h jeśli masz VPSa 1GB ram, 1 rdzeń procka i dysk hdd/ssd 20gb 

To byłoby na tyle.

Opublikowano

pkg install gmake

Do prawidłowego kompilowania source, nie wystarczy samo gmake, a żeby nie było hejtów tam problem z gcc ale kij z tym, weź proszę zainstaluj:

I jak ktoś Ci będzie wmawiał że lepsza instalacja przez pkg to powiedz mu żeby poszedł do biblioteki i wypożyczył książki o FreeBSD.

Ja tam polecam pkg w pewnych wypadkach, ale nie w wypadku gdzie trzeba robić kompilacje, pkg to gotowe paczki sourcowe dla niewydajnych VPSów ale dla takiego vpsa pkg niestety nie nadaje się, dla mnie nie powinno istnieć wgl pkg w FreeBSD ale kij z tym.

Uprzedzam, instalacja potrwa do 3h jeśli masz VPSa 1GB ram, 1 rdzeń procka i dysk hdd/ssd 20gb 

To byłoby na tyle.

Myslalem ze tylko o gmake ci chodzilo jakim sposobem zainstalowalem :D

Te paczki co podales to zainstalowalem pkg install bo inny kolega miał podobny problem na forum 

http://www.mpcforum.pl/topic/1444433-problem-z-kompilacj%C4%85/?hl=%2Bcstdlib#entry12247239 

Wiec mam je odinstalowac i zainstalowac poprzez make install & cd??

ExtHL5R.gif

Opublikowano

pkg install gmake

To byłoby na tyle.

Myslalem ze tylko o gmake ci chodzilo jakim sposobem zainstalowalem :D

Te paczki co podales to zainstalowalem pkg install bo inny kolega miał podobny problem na forum 

http://www.mpcforum.pl/topic/1444433-problem-z-kompilacj%C4%85/?hl=%2Bcstdlib#entry12247239 

Wiec mam je odinstalowac i zainstalowac poprzez make install & cd??

Ahm, nie musisz odinstalowywać, bynajmniej nie powinno być sporu z pkg bo to tylko 'wolne' paczki ale możesz odinstalować z pkg i zainstalować moim sposobem. 

Tam pytał nawet co ma maszyna terenzo zainstalowane, więc ma to co podałem :D

Ja jak kiedyś próbowałem przez pkg to zrobić to były błędy, a potem spróbowałem zainstalować standardowo jak wyżej poleciłem i zadziałało bez problemu :P 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...