Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwna temperatura procesora oraz napięcie GPU

OCIUŚ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od wczoraj mam dziwne problemy z moim laptopem.
Zacznę od tego gdyż od jakiegoś miesiąca (średnio raz na 3 dni) laptop sam się wyłączał po pojawieniu się komunikatu "Your PC ran into a problem and needs to restart" Z poradnika w znalezionego w necie zrobiłem refresh laptopa z pozycji biosu.
Ale to nie jest to co nas interesuje.
Po włączeniu kompa już po refreshu, zacząłem instalować wszystkie programy po kolei jakie miałem. Pobrałem również "AMD OverDrive"
Czyli program, który ma pare fajnych funkcji i informacji na temat stanu kompa.
2 odczyty zupełnie mnie zadziwiły... Pierwsza to temperatura procesora wynosząca od -10 do 5 stopni praz taktowanie GPU które wynosiło -1Mhz
SSy:

Stwierdziłem, że to jakiś błąd i zbyt się tym nie przejąłem.
Aż do czasu pobrania CS:GO w którym po ustawienu ustawień minimalnych, komend startowych itd. gdzie normalnie miałem w grze 60fps tak po tym wszystkim miałem ich.... 17
No nic, zdecydowałem się na kompletne formatowanie sprzętu. Piszę ten wątek właśnie po tym zabiegu i dalej odczyty w overdrive niezmienne, temperatura dalej ujemna a gpu jakby wq nie działało. 

Komputer (win8):

-----------------------------------------
Mam najnowsze sterowniki karty i dla pewności jeszcze je zreinstalowałem

wagner.jpg

MPC Racing team | MPC Champion | Blue member

Opublikowano

Nic nie jest dziwne że tak pokazuje, program wcale nie musi współpracować z chipsetem. Wystarczy zmienić program.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ale wcześniej program działal ok, dałem rade nawet regulować Mhz w GPU, a temperature w każdym programie mi taką pokazuje, co jest niemożliwością aby takie temperatury osiągał laptop, który ma 1 fabryczny wentylatorek xD

wagner.jpg

MPC Racing team | MPC Champion | Blue member

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...