Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ping

lupa124

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie związane z pingiem a wiec wynajmuje pokój i tez mam 2 współlokatorów którzy korzystają z tego samego internetu co ja i czasami mam ping po 500+ :D i pytanie czy moge cos z tym zrobić by go zmniejszyć? z tego co patrze na speedtestach internet od 20-30 mb upload  8 mb. dodam jeszcze ze z zasięgiem wszystko okej

Opublikowano

Obciążenie sieci prawdopodobnie jest zbyt duże ;) Nadmierna ilość oglądanych filmów/pobieranych plików, ewentualnie ograniczyć tamtym dostęp z panelu admina na routerze, a sobie zwiększyć.

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Najprostszym sposobem, to będzie pogadanie ze współlokatorami. Musicie ustalić, kiedy ten internet może być bardziej obciążony, a kiedy mniej.

ewentualnie ograniczyć tamtym dostęp z panelu admina na routerze, a sobie zwiększyć.

Wątpię, abyś chciał sobie niepotrzebnego przypału narobić i młynu w mieszkaniu.

652461476122967357515.jpeg

Opublikowano

Najprostszym sposobem, to będzie pogadanie ze współlokatorami. Musicie ustalić, kiedy ten internet może być bardziej obciążony, a kiedy mniej.

ewentualnie ograniczyć tamtym dostęp z panelu admina na routerze, a sobie zwiększyć.

Wątpię, abyś chciał sobie niepotrzebnego przypału narobić i młynu w mieszkaniu.

Niestety osoba wynajmująca zmieniła hasło do panelu i nie jest to admin/administrator/admin1 ;D

Ale racja nie są to osoby znajome tylko obcy ludzie wiec odpada to.

Opublikowano

Niestety osoba wynajmująca zmieniła hasło do panelu i nie jest to admin/administrator/admin1 ;D

Kto płaci za ten internet? Jeśli opłacacie we 3, to każdy powinien mieć dostęp do routera. Imo, bez odpowiednich uprawnień nie zdziałasz praktycznie nic (chyba, że jakiś hacking XDE).

Opublikowano

Kto płaci za ten internet? Jeśli opłacacie we 3, to każdy powinien mieć dostęp do routera. Imo, bez odpowiednich uprawnień nie zdziałasz praktycznie nic (chyba, że jakiś hacking XDE).

każdy płaci tyle samo właścicielce za wynajem pokoju 650 miesięcznie w to wchodzą opłaty min. za internet. a ruter znajduje się w jej pokoju który jest zamknięty. jeśli bym kupował internet lte na  gb na ile gier by starczyło np 2gb neta?

Opublikowano

każdy płaci tyle samo właścicielce za wynajem pokoju 650 miesięcznie w to wchodzą opłaty min. za internet. a ruter znajduje się w jej pokoju który jest zamknięty. jeśli bym kupował internet lte na  gb na ile gier by starczyło np 2gb neta?

Dwójka, to ci na nic nie starczy. Bardzo skromne przeglądanie internetu.

Musisz się po prostu z nią dogadać. Ew. powiedz, że pierdzielisz ten internet i nie będziesz za niego płacił. Wchodzi właśnie tutaj w grę ten internet mobliny, ale trzeba się w cenach zorientować oraz pozostaje sprawa z zasięgiem.

Opublikowano

Dwójka, to ci na nic nie starczy. Bardzo skromne przeglądanie internetu.

Musisz się po prostu z nią dogadać. Ew. powiedz, że pierdzielisz ten internet i nie będziesz za niego płacił. Wchodzi właśnie tutaj w grę ten internet mobliny, ale trzeba się w cenach zorientować oraz pozostaje sprawa z zasięgiem.

Miałem namyśli tylko 2gb na rozgrywkę a nie na przeglądanie neta itp (inne rzeczy np aktualizaja bym robil na tym bo z pobieraniem nie ma problemu)

Opublikowano

Miałem namyśli tylko 2gb na rozgrywkę a nie na przeglądanie neta itp (inne rzeczy np aktualizaja bym robil na tym bo z pobieraniem nie ma problemu)

Ile czasu poświęcasz na gry online dziennie? Ciężko ogólnie określić, bo wpływa na to wiele czynników (np. jaka gra, czy też liczba osób ). Najłatwiej chyba sprawdzić w windowsie zużycie danych. Podam ci ścieżkę pod win 10:

ustawienia ---> sieć i internet ---> zużycie danych ---> szczegóły zużycia (pokazuje z ostatnich 30 dni) 

Opublikowano

Możliwe także, że wina nie leży po twojej stronie. Od dłuższego czasu riot ma problemy z serwerami i co jakiś czas, mecz który grasz może być techniczną porażką

Możliwe także, że wina nie leży po twojej stronie. Od dłuższego czasu riot ma problemy z serwerami i co jakiś czas, mecz który grasz może być techniczną porażką

Opublikowano

Przy takiej prędkości internet powinien wyrabiać, ale jak wszyscy korzystacie z internetu w tym samym momencie, gdzie Ty grasz, a oni np. pobierają coś, bądź oglądają filmy, wtedy masz mocno ograniczony transfer, przez co masz wysoki ping, jednak tak jak @554461402688252517908.png drejw zaznaczył, wina może leżeć po stonie riotu. Najlepiej napisz do supportu, dadzą Ci instrukcje i ewentualnie info z czego wynika problem. 

Opublikowano

Ja ostatnio założyłam nowy internet z Vectry, z którego też korzystają 3 osoby. Momentami ping skakał nawet do 700ms.

Zadzwoniłam do centrum obsługi klienta, opisałam całą sytuację i Pan z Vectry stwierdził, że skoki pingu i spadki prędkości mogą być spowodowane licznymi sieciami innych sąsiadów. Ustawił mi jakiś nowy kanał czegoś tam i poprosił o zresetowanie routera. Pomogło. Teraz mam stały ping 40 ms niezależnie od tego, ile osób korzysta z internetu :)

Zasugeruj właścicielce mieszkania, aby przedzwoniła do dostawcy internetu.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Ja ostatnio założyłam nowy internet z Vectry, z którego też korzystają 3 osoby. Momentami ping skakał nawet do 700ms.

Zadzwoniłam do centrum obsługi klienta, opisałam całą sytuację i Pan z Vectry stwierdził, że skoki pingu i spadki prędkości mogą być spowodowane licznymi sieciami innych sąsiadów. Ustawił mi jakiś nowy kanał czegoś tam i poprosił o zresetowanie routera. Pomogło. Teraz mam stały ping 40 ms niezależnie od tego, ile osób korzysta z internetu :)

Zasugeruj właścicielce mieszkania, aby przedzwoniła do dostawcy internetu.

To akurat może być prawda, sam słyszałem że przestawiając jakieś porty czy kanały w ustawieniach można wszystko naprawić.

Powiem ci tak, kup najlepiej sobie - tego pendrive z netem, ja np w domu mam na kabel zaś w do roboty biore takiego pendrivka i mam 40 gb xD, moze to dlatego ze wychaczylem na promocji i za miesiąc płacę 1zł :# Ale nie sądze aby internet był jakiś tam drogi o wiekszej pojemności niż 2gb, rezygnując z neta u wlasciciela chaty bedziesz mial ta kasę na neta, i wyjdzie na to samo :)

Czerwone jest piękne! Kocham <3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...