Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Do serwerowych ekspertów pytań wiele...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Przybywam z kilkoma pytaniami, dotyczącymi tworzenia serwera. Będę bardzo wdzięczny za udostępnienie mi właściwych informacji.

1) Czy funkcjonuje obecnie silnik do wersji Minecrafta 1.8.9, obsługujący zarówno mody i pluginy? Słyszałem o sponge, aczkolwiek spotkałem się z wieloma nieprzychylnymi informacjami na temat tego silnika. Czy są jakieś inne? Co sądzicie o sponge? Czy obsługuje on pluginy bukkita?

2) Chciałbym na moim serwerze stworzyć niestandardową, okrągłą mapę, o wymiarach, powiedzmy 4000 x 4000, która byłaby otoczona murem. Za murem, chciałbym, by generował się normalny świat minecrafta, nie sam ocean. Zapewne custom map powinienem stworzyć w world painterze, czy podobnym programie, ale czy potem będę mógł ustawić standardowe generowanie się minecrafta poza murem? Jak?

I jeszcze przy okazji zapytam, czy są jakieś osoby (może tutaj), które zajmują się tworzeniem niestandardowych map, na zamówienie? Być może są już takie gotowe mapy, które spełniałyby moje założenia?

3) Kolejna sprawa, dotycząca moda custom npc's - jest w tejże modyfikacji możliwość przydzielania do NPC dźwięków z Minecrafta, albo z innych modów, które dodają swoje dźwięki. Co jednak musiałbym zrobić, by wgrać własne pliki dźwiękowe do tychże NPC? Rzecz jasna, chciałbym, by były one ogólnie słyszalne na serwerze, kiedy ktoś rozmawiałby, bądź był blisko danego NPC.

Krąży może po internecie jakiś szczegółowy poradnik, dot. obsługi tego moda (w szczególności edycji questów)?

4) W jaki sposób mogę zablokować możliwość craftowania niektórych przedmiotów, dodawanych przez modyfikacje?

Chodzi mi głównie o bibliocraft, decocraft. Czy można to załatwić w konfiguracji modów?

5) Chciałbym stworzyć na serwerze system lokacji/działek do wynajęcia, bądź kupna. Mogłoby się to odbywać przez tabliczkę, albo jakiegoś NPC - i najlepiej, żeby płatność odbywała się za item, nie zaś za wirtualną monetę. Ponadto zależałoby mi na tym, by po zakupieniu działki gracz miał limit postawionych na niej skrzynek. Czy istnieje plugin, bądź skrypt, który spełniałby moje kryteria?

Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)

Opublikowano

1. Sponge to syf nad syfy nawet tego nie pobieraj. Do modów i pluginów jest wiele silników np. MCPC+, MineForge + BukkitForge, Thermos.

2. Najłatwiej będzie stworzyć normalny świat, przelecieć te 4000 kratek i stworzyć mur worldeditem.

3. https://www.youtube.com/watch?v=TPX1XeDwx1g, https://www.youtube.com/watch?v=bVBw5ksOnkE, https://www.youtube.com/watch?v=ZGPgX6--s9Y, http://forums.teamextrememc.com/index.php/topic/32104-tutorialcustom-npcs-1710-mod/ / Wpisz w tuby custom npcs mod tutorial i będziesz mieć tego dużo, bo forum ogranicza mnie tylko do tylu linków.

4. Pluginem / Skryptem

5. https://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/plotme/, https://www.spigotmc.org/resources/plotsquared.1177/   / Wpisz w gugla plot plugins minecraft / Działki będą zapewne w osobnym świecie, więc można pluginem lub skriptem zablokować stawienie więcej niż np. 5 skrzynek w danym świecie. W skrypcie będzie to wyglądało jakoś tak:

on place chest:

add 1 to {%player%::chest-limit}

if (%player%::chest-limit} is greater than 5:

cancel event

send "postawiles juz 5 skrzynek"

Opublikowano

1) Podkreślam, że silnik, wymagany przeze mnie musi być na wersję Minecrafta 1.8.9, oraz obsługiwać I mody, i pluginy. Obawiam się, że przykłady silników, które podałeś zatrzymały się na 1.7.10, albo obsługują tylko mody, bądź tylko pluginy.

2) Zależy mi na custom map, nie na zwykłej minecraftowej mapie, a niestandardowej, z strukturami wysokich drzew, z górami, rzekami, które mają być w konkretnych i sprecyzowanych miejscach. Mur ma być barierą między magicznym światem fantasy/średniowiecze, a zwykłym generowanym minecraftem.

3) Te poradniki z youtuba nie odpowiadają na pytane o dodaniu własnych plików dźwiękowych do moda.

4) Okey, dzięki.

5) Nie przewiduję tworzenia kilku światów na serwerze, całość ma znajdować się na jednej mapie. 

Opublikowano

1) Podkreślam, że silnik, wymagany przeze mnie musi być na wersję Minecrafta 1.8.9, oraz obsługiwać I mody, i pluginy. Obawiam się, że przykłady silników, które podałeś zatrzymały się na 1.7.10, albo obsługują tylko mody, bądź tylko pluginy.

2) Zależy mi na custom map, nie na zwykłej minecraftowej mapie, a niestandardowej, z strukturami wysokich drzew, z górami, rzekami, które mają być w konkretnych i sprecyzowanych miejscach. Mur ma być barierą między magicznym światem fantasy/średniowiecze, a zwykłym generowanym minecraftem.

3) Te poradniki z youtuba nie odpowiadają na pytane o dodaniu własnych plików dźwiękowych do moda.

4) Okey, dzięki.

5) Nie przewiduję tworzenia kilku światów na serwerze, całość ma znajdować się na jednej mapie.

1. Nic sensowniejszego od Sponge nie ma jak na razie, co najwyżej możesz szukać kontynuacji Cauldrona

2. no to robisz customową mapę i tyle, problemem jest to że chcesz koło, a mapa generuje się chunkami, więc musiałbyś przelecieć całe te koło i ręcznie wyrównać tam teren, a to masa roboty... lub dopasować mur do chunków, ale to może lipnie wyglądać.

Bo tak to jak przygotujesz taką mapę, to normlanie zacznie się generowac inna.

Możesz też użyć terrainControl by stworzyć ciekawszą mapkę.

3. Możesz dodać dzwięki do resource packa servera, wtedy każdy mod/plugin powinien dać radę ich użyć, i każdy kto go pobrał będzie je słyszał.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

5. Ograniczenie skrzynek możesz zrobić za pomocą skripta i regionów z WG, a na samo kupowanie działek tabliczkami był kiedyś plugin którego nazwy nie pamiętam. :)

omg_by_kudloc-d6d74iy.png

by me.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...