Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy konkurs radiowe typu radio zet to ściema?

artur0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , od dawna mnie to ciekawiło czy to jest ustawiane że np. wygra osoba która wyśle najwięcej albo po prostu czysty fart że wylosują akurat lub szczęście? Bo Wysyłam te smsy od roku a codziennie mam spam w wiadomościach a jak wyślę jednego na 500 szans to drugi za chwile ze mam 1000 . ogólnie niewiem czy warto dalej w to grać bo już trochę kasy wyrąbałem jak po 2 smy co 2 dni . abonamentem jestem i czytałem regulamin,  a i tak nic nie wygrałem w farta mam bo w zdrapkach nieraz wygrałem z 500-1000 zł za 2 podejściem :) Jeśli ktoś się orientuje to proszę o odpowiedź :)

Opublikowano

To samo robi dziesiątki głupków wysyłając nie 2 a po 10-20 smsów i nic nie wygrywają, nie wiem na co ty liczysz skoro oni mają 10x większą szansę wygrać. 

Raz wysłałem i wygrałem płytkę CD . ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nic dziwnego, że ciebie nie wylosowali.

Codziennie tych SMSów otrzymują pewnie z 50 tysięcy albo i więcej, więc szansa że trafią akurat na ciebie jest bardzo niska.

Wysłanie największej ilości SMSów nie gwarantuje, że wygrasz, zwiększysz jedynie swoją szansę na wygraną (ale nadal będzie ona niska). Od czasu do czasu można usłyszeć o ludziach, którzy wysłali po kilka tysięcy SMSów i nic nie wygrali.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Z tego co wiem to jest jakaś komisja która pilnuje przebiegu takich konkursów, tylko wiadomo. Urzędnicy. Wiemy jak to się może kończyć. Co prawda nie musi, ale jest duże prawdopodobieństwo, że jak jest grubszy hajs to jest to ustawiane. 

Też mnie zawsze to interesowało.

Opublikowano

Z tego co wiem to jest jakaś komisja która pilnuje przebiegu takich konkursów, tylko wiadomo. Urzędnicy. Wiemy jak to się może kończyć. Co prawda nie musi, ale jest duże prawdopodobieństwo, że jak jest grubszy hajs to jest to ustawiane. 

Też mnie zawsze to interesowało.

Urzędnicy pilnują przebieg takich konkursów, bo jest to gra losowa, która wymaga odpowiednich zezwoleń. Jednak to nie urzędnicy losują zwycięzce.

Najczęściej ustawiane są konkursy państwowe, czyli np. loteria paragonowa (samochód wygrała koleżanka pani minister). Radio Zet to prywatna stacja, a tam ustawienie konkursu mogłoby się źle skończyć, gdyby wyszło na jaw, więc nie za bardzo opłacałoby im się coś takiego robić (więcej by na tym stracili). Więcej mają pieniędzy z SMSów niż wydatków na nagrody, więc danie komuś grubszego hajsu nie jest dla nich problemem. Dlatego wątpię, by było to ustawione.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Nie, ale żeby wygrać coś "lepszego" trzeba mieć mega farta bo dziennie tych smsów dostają od groma. Wystarczy pomyśleć jeżeli do wygrania jest 100 tys złoty to suma smsów musi wynosić grubo powyżej wygranej żeby im się to opłacało.

Opublikowano

Zawsze może wygrać osoba, z którą dogadali się przedtem. Podzielą się hajsem na pól i tyle z konkursu. Nie wierze że tego typu konkursy są bez przekrętów.

Opublikowano

Radia Zet, Radia Eska, gdy dostaną 200x SMS o wartości 3, 50 zł to dopiero wybierają zwycięzce i dają mu jakąś płytkę za kilka złoty, a w zamian dostają 700 stów z SMS. Uważam to za oszustwo. 

A poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona.

Opublikowano

To już problem tych co nie wygrywają. Znam w swoim mieście ludzi co wygrali np  samochód  z RMF FM  prze sms, po kilka stów czy kilka tysięcy w konkursach. 

Jak zwykle to jest podatek od głupoty, identycznie jak totolotek. Im więcej wygranych tym większy zysk dla organizatora wystarczy policzyć nawet średnio biorąc że mają z SMS na czysto po opłatach, podatkach ok 1 zł to przy 100 000 wysłanych  SMS-ów  ( ok 25-40 tyś ludzi to bardzo mało, każdy po 2-3 SMS ) mają 100 000 zł do kasy za samochód warty nawet 30-60 tyś.

CZYSTY ZYSK. 

Teraz policzyć cały tydzień pewnie z 1 milion SMS w sumie na jakiekolwiek konkursy przez 24 h w 7 dni , z czego na nagrody nie przeznaczają przeciez więcej niż ułamka tej kwoty no powiedzmy że 200 tyś zł. 

p.s. Doliczyć koszty studia, licencji, zarobki ekipy i redaktorów, inne opłaty i koszty wychodzi że i tak radio musi o do tego dopłacać przy konkursach, zresztą zarabia głównie na reklamach i tylko na bardzo popularnych konkursach. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie jest ściema, bo jednak ludzie wygrywajom.

Czyli trzeba mieć Mega Farta Czy Wysyłać po 20 smsmów dziennie bo ja tam mogę wysłać ale czy wygram :D

Opublikowano

prosta matematyka.

Przyjmijmy, że od jednego sms'a dostają 2 zł, do wygrania jest załóżmy 25, 50, 100 tysięcy.

Więc na 25 tyś. zł smsa musi wysłać tylko 12,5 tyś. osób, analogicznie na 50 i 100 tyś, musi wysłać sms'a 25 i 50 tyś osób.

łączna suma wszystkich nagród to 175 tyś. a żeby zapewnić taką sumę wystarczy, że połowa z tego czyli 87,5 tyś. osób wyśle sms'a.

Polska ma 38,5 mln. mieszkańców, przyjmijmy, że 10% z tego słucha Radia XYZ. To jest 3,8 mln, z tego niech tylko 10% osób wyśle chociaż jednego sms'a to mamy 385tyś. smsów, czyl 770 tyś. zł :)

Nie mięliby po co kłamać i ustawiać takich loterii skoro i tak na tym zarabiają ogromne sumy.

To są tylko czyste przypuszczenia, ale wiadomo, że znajdą się też takie osoby, które tych smsów wyślą 10, 20, czy nawet 100, więc przypuszczenia, przypuszczeniami, ale liczby to liczby :) 

Mam nadzieję, że rozwiałem wasze wątpliwości :D

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Opublikowano

Nie jest ściema, bo jednak ludzie wygrywajom.

Czyli trzeba mieć Mega Farta Czy Wysyłać po 20 smsmów dziennie bo ja tam mogę wysłać ale czy wygram :D

Farta. Właśnie z tego co widzę to wygrywaja głównie ludzie którzy wyslali 1 smsa tak od niechcenia hehe 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...