Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyłączenie komputera po graniu w jakąkolwiek grę

Aerosik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od kilku dni spotykam się z dość nietypowym problemem, otóż po graniu w jakąś grę komputer się wyłącza. Research googla nie pomógł więc kieruje się tutaj. Sprawa wygląda tak że po graniu w jakąś grę po chwili wyłącza mi komputer, gdy chcę uruchomić go ponownie muszę "zresetować" zasilacz, jednak nawet nie zdąży mi wejść na system i znowu się wyłącza. Po jakiś 30 minutach znowu mogę wejść na system, w coś pogierzyć i jak wyłącze giere to znowu po chwili mi siada.

Nie pisałbym tego posta jeżeli byłbym pewien że to sprawka zasilacza ale jakby to była jego wina to raczej by wyłączalo gdy jest nawet odpalona gra.

Z góry piszę że wyczyścilem kompa, kondensatory są w porządku, nawet rozkręcilem zasilacz, zmieniłem gniazdo zasilania, wszystkie wentylatory działają, procek nie nabiera temperatury.

Nie chce na darmo kupować zasilacza więc mam nadzieję że ktoś z was spotkał się z takim bądź podobnym problemem lub wie jak to rozwiązać.

W ostateczności myślę że to może być jakiś wirus.

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Opublikowano

Jak Ci zgaśnie spróbuj odłączyć zasilacz od płyty głównej (reszte zostaw) i odpal go na krótko drucikiem, jak nie wystartuje to dla pewności odłącz reszte podzespołów i spróbuj na "krótko" jak nie odpali to masz winowajce, jak odpali szukamy dalej ;)

LIKE

LIKE

LIKE

Opublikowano

Sprawdź temperatury, np. hwmonitor. 

Poza tym podaj specyfikację komputera, w tym też zasilacz.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Podaj firmę, oraz moc zasilacza. Jeśli jest z czarnej listy, bądź ma za małą moc na Twoje podzespoły, to masz winowajcę. 

Opublikowano

Nie wiem Hubciu o co Ci chodzi z tym podpięcie na krótko drucikiem :p.

@JacoH
Co do specyfikacji:
-Płyta gł. Gigabyte 970A-DS3
-Proc AMD x6 FX-6100
-Zasilacz MODECOM FEEL 620 (słyszałem że zasilacze tej marki nie są polecane, aczkolwiek mam go 3 lata bez problemow)
-Karta graf. ATI SAPPHIRE Radeon R9 270
-Dysk SEAGATE Barracuda 7200.12 1TB
-RAM GOODRAM DDR3 8GB PC3 - 12800 DIMM

Przy okazji zmieniłem slota w RAM, zobaczymy czy coś się zmieni.

Powtarzam że kiedy gram to wszystko działa jak należy (H1Z1 i Rust), jest to dla mnie strasznie dziwne. Możliwe że to wina software?

Opublikowano

Ja też kiedyś miałem zasilacz firmy krzak przez ~6 lat chodził tak w miarę, a jak podłączyłem kartę graficzna po 1tyg trafił go szlag. Więc z tego co wiem takie zasilacze nie trzymają napięć to może być tego wina (prawdopodobnie).

GTX 1050 vs GTX 1050TI

- różnicy ceny - 21%

- różnicy wydajności - 12%

RX 460 2GB vs RX 460 4GB

- różnicy ceny - 17%

- różnicy wydajności - 1-2%

GTX 1050 vs RX 460 2GB

- różnicy ceny - 11%

- różnicy wydajności - 18%

GTX 1050TI vs RX 460 4 GB

- różnicy ceny - 15%

- różnicy wydajności - 20-40%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...