Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podatek a zyski z serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam aktualnie pracuję nad sklepem pod serwer i chciałbym się dopytać czy korzystając z usług firm takich jak homepay czy microsms będę musiał rozliczyć jakieś inne podatki niż PIT-37

Wysłane z mojego Szajsunga

Zagłosuj na najbardziej oczekiwany typ serwera!

http://www.mpcforum.pl/s/c7d6554

Opublikowano

Musisz to wpisać tylko w PIT-37 (jeżeli taki Cię obowiązuję), jednak kwota wolna od podatku w tym roku wynosi 3091 zł, więc jeżeli jej nie przekroczysz, to nie zapłacisz podatku.

Opublikowano

Pamiętaj także, że nie możesz umieścić bezpośredniego paypala do Twojego konta bez DG.

Gdybyś chciał paypala to albo DG albo przez jakąś firmę, która to oferuje.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Pamiętaj także, że nie możesz umieścić bezpośredniego paypala do Twojego konta bez DG.

Gdybyś chciał paypala to albo DG albo przez jakąś firmę, która to oferuje.

(to co tutaj napisze są moim przypuszczeniami, więc moga być fałszem)

z tego co mi się wydaje to może bez problemu dać swoje konto paypal tylko wtedy będzie musiał ręcznie odprowadzić podatek od wpłat to jest nie opłacalne, lepiej zrobić to przez usługodawce.

(To już jest prawda)

+ co do podatków to jak nie przekroczysz 3k rocznie z serwera to zostaną ci zwrócone xD

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

+ co do podatków to jak nie przekroczysz 3k miesięcznie z serwera to zostaną ci zwrócone xD

Kwota wolna od podatku nie jest opodatkowana jeżeli nie przekracza 3k z groszami, ale w skali roku

btw. to jest tylko dział Minecraft na forum o grach, więc jeżeli chcesz mieć na prawdę rzetelną informację na ten temat, to polecam napisać na jakimś forum o tej tematyce. Chociażby tutaj :D

Opublikowano

+ co do podatków to jak nie przekroczysz 3k miesięcznie z serwera to zostaną ci zwrócone xD

Kwota wolna od podatku nie jest opodatkowana jeżeli nie przekracza 3k z groszami, ale w skali roku

btw. to jest tylko dział Minecraft na forum o grach, więc jeżeli chcesz mieć na prawdę rzetelną informację na ten temat, to polecam napisać na jakimś forum o tej tematyce. Chociażby tutaj  :D

tak racja rocznie pomyliłem się już edytowałem xD

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

Rozglądałem się już za informacjami na forach o tej tematyce i właśnie większość pisała że trzeba rozliczyć się tylko z PIT'u a np VAT jest wliczony w prowizje lecz nie do końca jest dla mnie zrozumiały regulamin microsms.pl w tej kwetsi np pkt 1 regulaminu:

"Partner zobowiązany jest do samodzielnego obliczenia, rozliczenia i zapłaty wszelkich

podatków (podatek dochodowy od osób fizycznych, VAT) a także innych należności
publicznoprawnych (np. składki na ubezpieczenia społeczne, zdrowotne), które mogą być
skutkiem prowadzenia przez niego Sklepu."

Ps: Pieniądze mają być odprowadzane na konto bankowe zatem na razie nie potrzebuje informacji o paypal 

@Edit

Głównie dlatego pisze to na MPC ponieważ sporo osób pewnie korzysta z ich usług więc powinny mieć obeznanie z rozliczaniem się u nich

Zagłosuj na najbardziej oczekiwany typ serwera!

http://www.mpcforum.pl/s/c7d6554

Opublikowano

Rozglądałem się już za informacjami na forach o tej tematyce i właśnie większość pisała że trzeba rozliczyć się tylko z PIT'u a np VAT jest wliczony w prowizje lecz nie do końca jest dla mnie zrozumiały regulamin microsms.pl w tej kwetsi np pkt 1 regulaminu:

"Partner zobowiązany jest do samodzielnego obliczenia, rozliczenia i zapłaty wszelkich

podatków (podatek dochodowy od osób fizycznych, VAT) a także innych należności
publicznoprawnych (np. składki na ubezpieczenia społeczne, zdrowotne), które mogą być
skutkiem prowadzenia przez niego Sklepu."

Ps: Pieniądze mają być odprowadzane na konto bankowe zatem na razie nie potrzebuje informacji o paypal 

@Edit

Głównie dlatego pisze to na MPC ponieważ sporo osób pewnie korzysta z ich usług więc powinny mieć obeznanie z rozliczaniem się u nich

W przypadku microsms odprowadzasz tylko 18% z tego co przyjdzie na konto, tam jest coś w stylu inne.

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Witajcie,

Ponoc sprzedawanie ciagle wymaga zalozenia DG, a przeciez sprzedawanie uslug na serwerach, czy tam stronach www po prostu wirtualnych przedmiotow/uslug jest ciagle wiec to nie wymaga DG? Tylko PIT i nic wiecej nawet jak np. na msc dochod np wynosi 5000 pln to jedynie podatek 18% czy tam 19% i nic wiecej nie obchodzi?

Opublikowano

Witajcie,

Ponoc sprzedawanie ciagle wymaga zalozenia DG, a przeciez sprzedawanie uslug na serwerach, czy tam stronach www po prostu wirtualnych przedmiotow/uslug jest ciagle wiec to nie wymaga DG? Tylko PIT i nic wiecej nawet jak np. na msc dochod np wynosi 5000 pln to jedynie podatek 18% czy tam 19% i nic wiecej nie obchodzi?

Szczerze wątpię, żeby jakikolwiek szanujący się urząd zainteresował się jakimś niewielkim serwerem do gry online. Jeżeli natomiast chciałbyś to robić w 100% legalni, to faktycznie, powinieneś taką działalność rozpocząć :)

// @Risen. 95% polskich serwerów jest prowadzonych przez 10 latków, którzy nie wiedzą co to jest podatek 

Opublikowano

@defabricated to kiedyś dobrze wyjaśnił.

Ahhh widzę, że banda gimbusów nie ma żadnego pojęcia o sprawach firm/prowadzenia działalności gospodarczej. Do prowadzenia serwera nie jest wymagane posiadanie firmy/działalności gospodarczej - można to prowadzić na osobę prywatną, normalnie płacić podatki etc.

Będąc naprawdę drobiazgowym, serwer, który prowadzimy przez powiedzmy rok i mamy stałe przychody o danej wysokości z tytułu jego prowadzenia, jest to tzw. działalność zarobkowa ciągła i to podchodzi jednoznacznie pod DG. W praktyce nikt tego nie kontroluje i 95% polskich serwerów (pomijając CubeGame, MC4U) rozlicza się jako osoba prywatna, na podstawie PIT-11 lub PIT-37 i również jest to legalne. Zakładanie działalności gospodarczej pod coś takiego nie ma sensu, bo koszty jej prowadzenia mogą przerosnąć dochody, dlatego trzeba do tego podchodzić racjonalnie. 

Na pewno nie polecam jednego - całkowitego nie rozliczania się. Prędzej czy później ktoś Was podpierdoli. Jak komuś nie chce się p******** z papierkami, to zawsze można skorzystać chociażby z CashBilla. Działa to na zasadzie umowy o dzieło, sami rozliczają podatek, jedynie trzeba mieć wygenerowane dokumenty, że faktycznie ten dochód już został rozliczony.

W razie dodatkowych pytań, zapraszam do kontaktu, chętnie pomogę.

5465845486.png

Opublikowano

Ktoś tam napisał, że skarbówka nie zainteresuje się jakimś serwerem MC. To bzdura. W naszym pięknym kraju interesują się nawet podatkiem od trawy i krzaków, które rosną u mnie za domem.

I jeszcze jedno. Nikt (chyba) nie wspomniał o płatności PSC. Uważaj na to, bo coś czytałem, że musi być założona działalność gospodarcza. No chyba, że nie będziesz robił płatności przez "paragon"

Wysłane z mojego myPhone Q-Smart Slim przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@defabricated to kiedyś dobrze wyjaśnił.

Ahhh widzę, że banda gimbusów nie ma żadnego pojęcia o sprawach firm/prowadzenia działalności gospodarczej. Do prowadzenia serwera nie jest wymagane posiadanie firmy/działalności gospodarczej - można to prowadzić na osobę prywatną, normalnie płacić podatki etc.

Będąc naprawdę drobiazgowym, serwer, który prowadzimy przez powiedzmy rok i mamy stałe przychody o danej wysokości z tytułu jego prowadzenia, jest to tzw. działalność zarobkowa ciągła i to podchodzi jednoznacznie pod DG. W praktyce nikt tego nie kontroluje i 95% polskich serwerów (pomijając CubeGame, MC4U) rozlicza się jako osoba prywatna, na podstawie PIT-11 lub PIT-37 i również jest to legalne. Zakładanie działalności gospodarczej pod coś takiego nie ma sensu, bo koszty jej prowadzenia mogą przerosnąć dochody, dlatego trzeba do tego podchodzić racjonalnie. 

Na pewno nie polecam jednego - całkowitego nie rozliczania się. Prędzej czy później ktoś Was podpierdoli. Jak komuś nie chce się p******** z papierkami, to zawsze można skorzystać chociażby z CashBilla. Działa to na zasadzie umowy o dzieło, sami rozliczają podatek, jedynie trzeba mieć wygenerowane dokumenty, że faktycznie ten dochód już został rozliczony.

W razie dodatkowych pytań, zapraszam do kontaktu, chętnie pomogę.

Wcale założenie firmy nie jest drogie, jeśli oczywiście robisz rzeczy samemu, czyli nie zatrudniasz osoby do rozliczania podatków itp, co do cashbilla to usuneli opcje indywidualnych kont i jest tylko opcja dla firm, więc bez działalności nie możesz mieć tam konta :) 

Co ja tutaj robie...

Opublikowano

A jak to jest z paysafecardami?

Np. używanie do tego tej strony:

https://www.neteller.com/pl

Trzeba założyć DG?

Chodzi o to, że ktoś tam wpłaca Ci paysafecarda i oni pobierają od tego 7%, a reszta jest dla Ciebie i możesz sobie przelać na konto.

A co jeśli z paysafecardów jest przychód załóżmy 200 złoty miesięcznie?

Opublikowano

Trzeba założyć DG?

Chodzi o to, że ktoś tam wpłaca Ci paysafecarda i oni pobierają od tego 7%, a reszta jest dla Ciebie i możesz sobie przelać na konto.

Korzystając z pośredników płatności jak MicroSMS itp. nie musisz mieć firmy bo teoretycznie gracze kupują usługi od Nich a nie od Ciebie.

Opublikowano

Trzeba założyć DG?

Korzystając z pośredników płatności jak MicroSMS itp. nie musisz mieć firmy bo teoretycznie gracze kupują usługi od Nich a nie od Ciebie.

Nie takie było moje pytanie, ale dzięki. :)

Opublikowano

Trzeba założyć DG?

Nie takie było moje pytanie, ale dzięki. :)

Oni są tylko i wyłącznie pośrednikiem tak jak paypal czy też przelewy24.

To TY sprzedajesz usługę, więc to TY musisz mieć na to papiery.

Czyli odpowiedź jest taka, że musisz posiadać firmę, by korzystać z ich usług legalnie.

Regulamin sygnatur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...