Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dysk twardy, hałas, mielenie

Lirnen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój dysk to Seagate 1TB (ST1000DM003). Podczas pracy wydaje dźwięk "mielenia". Nie wiem czy to normalne, wcześniej nie wsłuchiwałem się tak w pracę komputera żeby zauważyć jakiś hałas. Dysk używam od ok. 3 tygodni.

cDYLaQP.png

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

czym się kierowałeś wybierając dysk właśnie tej firmy? tak, to normalne, że hdd hałasuje. jedne dyski robią to bardzo cicho, a drugie głośno.

Opublikowano

Rozumiem, że dysk musi wydawać dźwięki przy pracy, ale uważam że to co wyprawia mój nie jest normalnym poziomem hałasu. Czytałem o AAM - można ustawić kompromis między ciszą a wydajnością dysku. W jakim programie mogę zmienić tą wartość? W HDTune mam z tym problemu. Po naciśnięciu "Set" wartość wraca do domyślnej.

edit: Program CrystalDiscInfo również nie daje mi możliwości zmiany. Pokazuje, że jest włączone automatyczne zarządzanie głośnością. Coś musi blokować zmianę tego, skoro w dwóch programach jest ten problem.

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Nie rozumiem w czym tu problem?

To dysk HDD nie SSD więc się nie dziw że tak jest... 

Kup SSD ew. lepszą obudowę przez którą nie słychać każdego podzespołu/przeczyść kompa.

Opublikowano

Nie rozumiem w czym tu problem?

To dysk HDD nie SSD więc się nie dziw że tak jest... 

Kup SSD ew. lepszą obudowę przez którą nie słychać każdego podzespołu/przeczyść kompa.

Moja obudowa to SilentiumPC RG3 i wątpię żeby była to zła obudowa. Wszystkie podzespoły komputera są nowe, nie mają nawet miesiąca.

Co do sprawy z AAM. Wspaniałomyślny Seagate zablokował użytkownikom możliwość zmiany tego na własną rękę. Następnym razem pomyśle nad dyskiem innego producenta. Zamykam sprawę, i tak już pewnie nic nie da się zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...