Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mała sieć na serwerze VPS OVH - potrzebne rady

seitas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Prowadzę mały serwer survival na hostingu enderchest. Korzystam z niedrogiej oferty o specyfikacji:

- 5880MB RAM

- 2x 3,5 GHz procesor (prawdopodobnie Xeon E5v2 - Link)

- 15 GB SSD

Gra się bardzo komfortowo, nie ma żadnych przycięć, lagów, spadków tps (jedynie przy konkretnym przesadzeniu z mobami, mechanizmami zaczyna się mały problem). Ilość graczy nie przekracza w danym momencie 20 (rekord to 30) i nie przewiduję, by w przyszłości liczba ta miała się diametralnie zmienić.

Zacząłem ostatnio myśleć o małej rozbudowie i dostawić "lekki" serwer Creative i być może połączyć to BungeeCord'em jeśli serwer uciągnie.

Interesuje mnie ta oferta [VPS SSD] z podobną ceną (60zł) na OVH: https://www.ovh.pl/vps/vps-ssd.xml  - wariant 3, czyli:

CPU: 2x 2,4Ghz (bazowe taktowanie) Xeon E5v3 - Link

Pamięć RAM: 8 GB (2GB więcej w porównaniu z tym co mam teraz)

SSD: 40 GB (prawie 3x więcej przestrzeni)

Przepustowość łącza: 100 Mb/s (nie wiem ile jest na endercheście)

I teraz pytanie, czy po ewentualnym przejściu na to rozwiązanie serwer byłby w stanie "uciągnąć" małą sieć złożoną z survivalu i creative (połączone bungeecord'em) na podobnej (jeśli nie lepszej) wydajności, przy obecnej ilości osób (+/- 10-25%)? Czy może jednak to za duże wymagania jak na tą ofertę i powinienem sobie odpuścić? Dzięki za ewentualne (p)odpowiedzi.

Opublikowano

Oferta z OVH jest bardzo dobra, serwer spokojnie da radę, tylko jeśli już chcesz robić Bungeecorda to musisz mieć trochę graczy, bo inaczej to strata pieniędzy.

strange1.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Duh, mógłbyś (prawdopobnie) na tej maszynce odpalić:

• 3 serwery
  • bungeecord (256 MB powinno starczyć)
  • TS'a i/lub stronę internetową

Szczególnie, jeśli bierzesz KVM.

jpgG8fm.png

osu!Pepe counter: 000142

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A jak to jest z dostępnością zasobów (CPU/RAM) na ich vps'ach? Czy rzeczywiście mam gwarantowane te 8GB RAM i nic z zewnątrz (np. inne procesy na fizycznej maszynie) znienacka nie zacznie mi tego ograniczać/przeciążać w różnym stopniu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...