Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy Gracz World Of Warcraft! Proszę o pomoc!

mcRahim

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, cześć! Witam wszystkich graczy WoWa.

Na początku chcę powiedzieć że jestem nowym i kompletnie zielonym graczem jeżeli chodzi o World Of Warcraft. Nigdy wcześniej nie grałem w WoWa, nawet na prywatnych serwerach. Grałem w różne podobne gry, ale żadna nie potrafiła mnie zatrzymać w sobie na dłużej niż 10 godzin. Rozumiem te wszystkie nazewnictwa począwszy od Helera, DPSa kończąc na Tanku. Wczoraj nadarzyła się ciekawa okazja kupna Battlechesta. Od razu kupiłem zainstalowałem, wszystko super. Z tym problemów nie miałem :)

Ale cóż.. Logując się do gry i przywitało mnie okienko wyboru postaci, klasy, rasy... CZARNA MAGIA! Tutaj moje pytanie, wręcz pytania. Pozwolę sobie wypisać w punktach.

- Horda, Alliance - Czy to ma jakiś wpływ na grę? Czy to po prostu pusty wybór frakcji?

- Rasy - tak jak wyżej, ma to jakieś szczególne znaczenie? Czy po prostu to co mi się najbardziej podoba? ( od razu mówię, że nie wazne co powiecie, wybieram Krasnoluda, UWIELBIAM! )

- Klasy - to mnie najbardziej ciekawi

- Jak wygląda sprawa z Goldem, ekwupinkiem oraz mountami? 

Jeżeli chodzi o klasy, tak jak wyżej to mnie najbardziej ciekawi. Mógłby mi ktoś pomóc z wyborem? Czy też to ma jakieś ważne znaczenie? To znaczy, tak wiem że ma, ale raczej wybiera sie klasę pod siebie. Tak, z tym mam własnie problem. Oda razu powiem że gram samotnie. Lubię swoje towarzystwo w grach MMO RPG. Jak to sięówi One Man Army. Lubię wejść w pole walki, zadawać obrażenia, ale czasami też podleczyć siebie, czy jak gram w grupie to swoim współbratymców. Aha, to co lubię też bardzo to walczyć dwoma mieczami czy Staff'em. Nie bardzo przepadam za walką na dystans, ale nie na tyle żeby odrzucić od razu jakąś klasę. Ale najbardziej zależy mi żeby walczyć dwoma mieczami. Wtedy gra mi sie przyjemnie, jestem w swoim żywiole. Klasy magiczne są okej, aczkolwiek też nie wybrałbym tego na samym początku. Z tego co tu wypisałem, jaką klasę byście polecili? Paladyn? Warrior? Wydaje mi się że Palladyn, ale czy on może wyposażyć się w dwa miecze? ( tak wiem, nudzę już z tymi mieczami.. ) Jeżeli mogę prosić jeszcze o wypisanie klas którego takowych dwóch mieczy może używać.

Podsumowując.

Lubię klasy które zadają spory DPS, ale też potrafią Hilować siebie czy grupę na instancjach, rajdach, dungach. Dwa miecze to to co lubię. Palladyn? Grałem już Warriorem oraz Rougiem, ale z tego co widzę chyba mi te klasy nie podejdą, ale czas pokaże. Na obu wbiłem dopiero 8 poziom. Także tak jak pisałem, proszę o pomoc bo jest to dla mnie czarna magia, a chciałbym jak najszybciej zacząć fajną postacią przygodę z WoWem. Jeżeli chodzi o abomament to z tym problemu nie ma. Nie jestem bogaty, ale na tak fajną, ciekawą i bardzo dobrą grę jestem w stanie wydać te pieniądze co miesiąc. Ale teraz czas abonamentu leci, a nie chce go marnować.

Dziękuję za przyszłe odpowiedzi wszystkich Weteranów WoWa.

Pozdrawiam!

Opublikowano (edytowane)

1. Wybór frakcji. Każda frakcja ma inne rasy inna historie i inne lokacje startowe.

2. Skoro wybierasz krasnoluda to grasz w Przymierzu innego wyjścia nie ma.  Każda rasa ma swoje speciale które na dzień dzisiejszy nie maja takiego znaczenia jak kiedyś.

3. Tu podeśle ci link do klasyka z wowcenter już...  http://i.imgur.com/DhVcYxn.png

4. Gold jest ekwipunek tez mounty tez są.  Zarabia sie dobrze jak się wie jak zarabia.

5. Warrior lub rogal w outlaw zobacz tez dk i druida aczkolwiek ten ostatni nie walczy na 2 miecze tylko w formie kota lub misia.

PS. Krasnolud nie może zostać druidem i dh. Reszta klas jest dla niego osiągalna.

Edytowane przez razielek

2sbu2dv.png

Opublikowano

@razielek

Okeje, wszystko fajnie. Dziękuję za odpowiedź. Popatrzyłem na tego " klasyka " od Ciebie, ale... chyba jestem zbyt głupi żeby zrozumieć. Wychodzi na to że Warrior może używać dwóch mieczy, Rouge też, a Palladyn nie może, tak? Czyli wybór został mi pomiędzy Warriorem, a Rougiem. Który z nich jest ciekawszy? Tak wiem że muszę to ogarnąć w swoim czasie czym będzie mi się ciekawe grało, ale przypuszczam zę te postacie masz już na wysokim poziomie i mógłbyś mi coś o nich powiedzieć. Jeżeli to nie problem oczywiście.

PS : 

-Tank - Warrior - Protection ( nie wiem co to to Protection, build? )

- DPS - Warrior - Fury ( tak jak wyżej, nie wiem co to, build? )

Wybacz za głupie pytania, ale tak jak mówię, jestem zielony.

Opublikowano

Protection, Fury to są drzewka talentów, które możesz wybrać. 

Warrior - Fury ( DPS 2x2h ) , Protection ( TANK 1h + shield ), Arms ( DPS 2h )

Rogue - Tutaj każdy może mieć 2x1h broń ( w tym daggery itp.)

Paladyn - Protection ( TANK 1h + shield ), Holy ( HEAL 1h + shield), Retri ( DPS 2h)

1h - broń jednoręczna

2h - broń dwóręczna

1377430129-U769346.png
Opublikowano

@Betros

Jezu, dziękuję za totalne wytlumaczenie. Super, bardzo dziękuję. Jeszcze mam pytanko. WIEM WIEM, WKURZAM!

Już wiem że pójdę pod DPS, alee.. Która z tych trzech postaci będzie najciekawsza pod grę? Warrior DPS, Palladyn DPS, czy Rouge DPS? Oczywiście pod dwa miecze?

Graliście tymi postaciami to wiecie już co i jak. 

Na którym poziomię będę mógł zaczynać rozdawac te talenty? Jeżeli już będę mógł je rozdawać do wszystkie od razu i zrobić sobie te talenty pod te dwa miecze? czy wraz z poziomem będę dostawał punkty które będę rozdawał? Bo teraz jak gram tym Warriorem to z tego co widze na 8 poziomie nie mogę sobie założyć tych dwóch mieczy, a na rougu nie wiem bo nie próbowałem :/

Opublikowano (edytowane)

@razielek

Okeje, wszystko fajnie. Dziękuję za odpowiedź. Popatrzyłem na tego " klasyka " od Ciebie, ale... chyba jestem zbyt głupi żeby zrozumieć.

Po miesiącu gry będziesz się z tego śmiał :)

Wspomniałem o rogu w outlaw bo w to on dostaje 2x miecz jako artefakt. (outlaw to stary combat) Pozostałe spece dostają 2x deggrty. Poza tym jescze na wodzie panował podział że combat (teraz outlaw autorze) grał 2 x sword. Restza grała sztyletami.

Musze swojego rogala odmulić biedak zamula na 102 lv. Co do problemu z wyborem klasy zobacz sobie fajne trasmogi. Postać która epicko wygląda jest bardziej grywalna ;)

Edytowane przez razielek

2sbu2dv.png

Opublikowano

@razielek

hahha, mam nadzieje że tak będzie :) Powiem tak, dopiero niedawno włączyłem grę, dobiłem 10lv na warriorze, wziąłem to Fury i tak w sumie tak średnio mi się tym gra. Wejdę zaraz na Rouga, dobije tam 10lv i co w talentach wybrać? bo sam nie wiem. W ogóle Rouge DPS za egzamin? Oczywiście grając z dwoma mieczami. Czuje że Rouge to raczej będzie mój main.. 

PS!

Na którym poziomie dostaje się pierwszego Mounta? 

Opublikowano

na 20 lev mozesz sobie wykupić pierwszego mounta, daj znać na jakim serwerze grasz bo mam podobny lev to moze poexpimy troche reazem jak grasz na burning legionie w hordzie :P

Feel the beat!

Opublikowano (edytowane)

Tak szczerze to nawet nie wiem na jakim serwerze gram, sprawdzę i dam w edycji.

Serwer to Quel ' Thalas , populacja - dla nowych graczy. 

Chyba automatycznie mi to wybrało. Na takim serwerze grać? czy to zmienic? jak zmienię to będę musai od nowa expić ta postać :)

W ogóle Burning Legion to chyba serwer PVP, a ja w sumie jestem graczem PvE. Ale tak jak mówię, jestem zielony dlatego może źle rozumiem to PVP :)

Edytowane przez mcRahim
Opublikowano

Na Burning Legionie gra najwięcej polaków. Na globalu jest coś takiego jak cross-realms. Tutaj masz liste:

http://eu.battle.net/forums/en/wow/topic/8715582685

Tak naprawdę każda klasa DPS da rade. Fakt faktem na niektórych dodatkach, patchach niektóre spece były troche do tyłu, ale i tak to nie ma wpływu na fun z gry. Wybierz postać, która najbardziej Ci odpowiada. Do 10 levela to nawet nie ma co mówić. Wbij przynajmniej 50-60 żebyś większość spelli miał. Klasy o których myślisz (Warrior oraz Rogue) są na początku dość trudne dla nowych graczy. Paladyn i hunter na start są bardzo łatwymi klasami.

1377430129-U769346.png
Opublikowano

@Betros

a powiedz mi jeszcze, jak na tym serwerze na który mnie automatycznie przydzieliło czyli ten  Quel ' Thalas, a przejde na ten Burning Legion to postacie expie od początku, tak?

Opublikowano (edytowane)

Teraz masz chwile boost postaci na 100 lv wiec łatwo można sprawdzić co dana klasa umie. Cross-realms to takie granie miedzy serwerami tzn ja gram na BLu ty na Quel ' Thalas ale dzięki temu możemy razem expić grać byc w gildii. Jesli chcesz grac na innym serwerze bez cross-realms musisz zrobić postać na danym serwerze.

Bost na 100 lv jest dostępny po zakupie Legionu. Nie wiem jak to wygląda u ciebie z dodatkami.

Edytowane przez razielek

2sbu2dv.png

Opublikowano

Jeżeli ktoś jeszcze jest w tym temacie, to pomoże mi rozdać talenty u Rouge'a? Wbiłem ten 15 poziom, mogę rozdać pierwszy talent, a nawet nie wiem w co rozdać. 

PS! 

Mozna cofac punkty talentu? Czyli np, wybrałem cos na 15 poziomie w talentach, ale rozmyśliłem się i chcę to cofnąć i rozdać jeszcze raz. Jest to możliwe?

Opublikowano (edytowane)

sss

Wchodzi w classes wybierasz rouga swój spec i masz wszystko opisane. Tak można zmieniać talenty.

Edytowane przez Deerek
reklama

2sbu2dv.png

Opublikowano

Witam ponownie. Jeli ktoś tu jeszcze zajrzy, to mam kolejne pytanie. Jak przenosic ekwupinek, gold między postaciami na tym samym serwerze. Oczywiście mam na myśli swoje konto, na którym mam dwie postacie i z jednej postaci na druga chcę sobie przenieść Gold, i ekwipunek. Jest to w ogóle możliwe? Bardzo prosze o pomoc.